Connect with us

Anyagmozgatás

Fejlesztette gyártókapacitását a CE Glass Zrt.

Uniós támogatással, félmilliárd forintos beruházással fejlesztette gyártókapacitását a Szeged határában található üzemében a hőszigetelő és biztonsági üvegeket gyártó CE Glass Zrt. – tájékoztatott a vállalkozás.

A közlemény szerint a mintegy 352 millió forintos feltételesen vissza nem térítendő támogatással megvalósult beruházás célja a termelési hatékonyság növelése és a változó piaci igényekhez alkalmazkodás volt.

A beruházás részeként üzembe állítottak egy polírozott élcsiszolt és sarokkerekített üvegszerkezetek előállítására alkalmas, csúcstechnológiát képviselő vertikális csiszológépet. A jumbo méretű üvegek automatizált adagolását, ezzel a szabászasztalok hatékony működtetését biztosítja az új beadagoló rendszer, melynek működését akár 350 kilogrammos 2800×5000 milliméteres üvegek megemelésére is képes pneumatikus üvegmegfogó daruk segítik. A gyártás belső logisztikáját új targoncák, valamint egy 562,5 tonna teherbírású, rugalmasan alakítható, igény szerint egyszerűen szervezhető üvegtároló állványrendszer, valamint rádiófrekvenciás azonosítási rendszer segíti.    A beruházás részeként fejlesztették az üzem informatikai rendszerét, és bővítették a megújuló energia felhasználását.

A vállalkozás közölte, Magyarországon és külföldön az építészeti síküvegek piacán egyre inkább növekszik az egyedi kialakítású, komplexebb műszaki tartalmú termékek iránti kereslet, mind sokoldalúbb megoldásokkal próbálják az üveget felhasználni. Hangsúlyosabbá válik az üveg esztétikai szerepe, mivel elegáns és modern megjelenést kölcsönöz a térnek, és különböző üvegtípusokkal különböző vizuális hatások érhetők el. A hőszigetelésen kívül a fényvédelem és a hangszigetelés is egyre többször kerül elő fontos paraméterként.

Becseiné Varga Melinda, a CE Glass HR-PR-vezetője azt mondta, az építőipar egyre inkább felfedezi az üveget mint korszerű építőanyagot annak funkcionális és esztétikai értékének köszönhetően. Az építészek egyre nagyobb felületű és összetettebb műszaki tartalmú üvegekkel terveznek épületeket, így a vállalkozás is a növekvő igényeknek megfelelően alakítja ki fejlesztési stratégiáját. A fejlesztés eredményeként az egyedi kéréseknek megfelelően, kiemelkedő minőségben, gyorsan és pontosan, nagyobb kapacitással tudnak például edzett hőkezelt biztonsági üveget gyártani, melyet a többi között üvegkorlátként, térelválasztóként vagy homlokzati elemként használnak – tudatta a szakember.

Varga Gusztáv több mint százéves hagyomány folytatásaként 1989-ben nyitotta meg képkeretező és üvegező műhelyét Szegeden, Szilánk néven. A vállalkozás az évek során nagykereskedelemmel, üvegfeldolgozással, szigetelőüveg-előállítással, valamint üvegipari gépek gyártásával bővítette tevékenységi körét, és kilépett a nemzetközi piacra. A tevékenységét CE Glass néven folytató cég új termelő és logisztikai központját 2012-ben adták át Szeged határában, Szatymazon.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a csoporthoz tartozó, 2022-ben több mint 130 alkalmazottat foglalkoztató CE Glass Zrt. értékesítésből származó nettó árbevétele 9,42 milliárd forint volt, ami csaknem 25 százalékkal haladta meg a 2021-est. A vállalkozás forgalmának 37 százaléka származott exportból. A cég 2021-ben 1,519 milliárd, tavaly 1,365 milliárd forint adózott eredményt ért el.