Connect with us

Anyagmozgatás

Új raktárral bővült a vámospércsi székhelyű Platanus-H Kft.

Mintegy 150 millió forintból bővítette raktározási kapacitását a tormakereskedelemmel foglalkozó vámospércsi székhelyű Platanus-H Kft., amellyel az eddigi háromszorosára növelheti forgalmát – közölte a cég.

A közlemény szerint a Hajdú-Bihar megyei társaság a fejlesztéshez 107,55 millió forint feltételesen vissza nem térítendő európai uniós támogatást kapott.    A beruházás keretében felépítettek a telephelyükön egy 468 négyzetméteres csomagoló és hűtött raktárt, új eszközöket szereztek be és telepítettek egy 50 kilowattos napelemes rendszert – írták.    A projekt célja a raktározási kapacitás bővítése és a meglévő, valamint az új vevői igények minél gyorsabb kiszolgálása volt.

A fejlesztés keretében vettek egy targoncát, egy csomagológépet és egy zsugoralagutat. Ez utóbbiak használatával az eddigi 1,5-2 tonnás csomagolt tormamennyiséget 5-6 tonnára növelhetik. Az így keletkező árbevétel-növekedést további fejlesztésekre, versenyképességük fokozására és létszámbővítésre fordítja a 2002-ben alapított cég. A vállalkozás jelenleg 12 főt foglalkoztat.

Horváth Zsolt, a cég ügyvezetője elmondta: Hajdú- Bihar vármegyében 7-8 falu foglalkozik tormatermesztéssel, főként tőlük vásárolják a tormát.    A Platanus-H Kft. is, ahogy a legtöbb vállalkozás exporttal foglalkozik, hazai piacra 1 százalék kerül a termékeiből. A vállalkozás éves szinten 30 tonna tormát termeszt, ehhez vásárol fel még további 1000 tonnát. Magyarországon körülbelül 15-20 ezer tonna terem tormából, így a Platanus-H Kft. a hazai termés kevesebb mint 10 százalékával kereskedik – magyarázta Horváth Zsolt.

Elmondta, hogy 2023-ban mintegy 750 millió forint árbevételt ért el a cég, ami kissé elmarad a 2022-es több mint 789 milliótól. A nyereségük 2022-ben 56 millió forint volt. A nyilvános cégadatok szerint 2021-ben 587 millió forint bevétel mellett, 106 millió forint nyereséget könyveltek el.