Connect with us

Anyagmozgatás

Mire számíthatunk 2024-ben? – Hat raktározási trend, amit látni fogunk

Az elmúlt években a globális ellátási láncokra soha nem látott nyomás nehezedett a világgazdaság változása, a koronavírus-világjárvány néhány elhúzódó következménye, valamint több politikai és főleg katonai konfliktus miatt, amelyek alapvetően megváltoztatták a globális piacokat, és csökkentették a raktározási területekért folytatott globális versenyt.

Ma a személyes vásárlás és az e-kereskedelem zökkenőmentesen, a vásárló preferenciáinak megfelelően él egymás mellett, ahol a raktárak éjjel-nappal kiszolgálják a megrendeléseket, hogy a “következő órára” szóló szállítási ígéretekkel lépést tartsanak. Mindezen kihívások ellenére, mivel a vásárlók igényei egyre nőnek, a vállalatok jelenleg olyan ellátási láncok kiépítésének módjait keresik, amelyek képesek megfelelni az üzletmenetük ütemének, mégpedig automatizált, kiszámítható, személyre szabott és gyors módon. Nézzük, milyen trendek uralják az idei évet a raktárlogisztikában.

1. Automatizálás: Az elmúlt években az automatizálás forradalmasította a raktározási iparágat, átalakítva a műveleteket és újra meghatározva az áruk kezelésének, tárolásának és elosztásának módját. 2024-ben még mindig a középpontban lesznek az autonóm mobil robotok (AMR), amelyek az automatizált tevékenységeket irányítják és növelik a rendeléskiszedés hatékonyságát. Az autonóm robotkarokat egyre gyakrabban fogják használni például a konténerek kirakodására, minimalizálva a depalettázással kapcsolatos munkahelyi sérüléseket és támogatva az ismétlődő feladatok elvégzését. Ezek az intelligens gépek a fejlett lokalizációs algoritmusok, a számítógépes vagy gépi látás, valamint a meglévő rendszerekkel való digitális kapcsolódás révén a termékeknek az elosztóközpontban történő hatékony mozgatásával és a megrendelések precíz és gyors csomagolásával adhatnak lehetőséget a vállalkozásoknak. A gyorsan fejlődő többcsatornás környezetben a sebesség lesz a legfontosabb, és több automatizálási technológia gyors integrálása kihívást jelenthet a vállalatok számára. A raktárak automatizálása, ha jól hajtják végre, hosszú távon jelentős hasznot hoz, és elengedhetetlen lesz az e-kereskedelem növekvő igényeinek kielégítéséhez, ami a következő években tovább fokozza a robotizált és autonóm megoldások bevezetését és használatát.

2. Készletek összevonása: 2024-ben több vállalkozás fogja kérni a raktárakat, hogy úgy szerveződjenek, hogy a vállalkozások egyetlen készletben tarthassák termékeiket. Míg ma a vállalkozások általában azt kérik a raktáraktáraktól, hogy a fizikai üzletek készleteit külön tartsák (időnként különböző épületekben) az online vásárláshoz szükséges készletektől, a tendencia azonban a készletek összevonása. Ez lehetővé teszi a cégek számára, hogy a megrendeléseket és a visszárut ugyanabból a készletből húzzák ki. Ez a rugalmas tendencia a pufferkészlet kezelésében is hasznos lehet, ami támogatja a környezetre ható többlettermelés csökkentését.

3. Láthatóság: Be van csomagolva? Elszállították már? Napjainkban egyre több információt kell a cégeknek a végfelhasználó számára nyújtania, mivel az emberek egyre tapasztaltabbak az online rendelésben, és nagyobb átláthatóságot várnak el a megrendeléseikkel kapcsolatban. 2024-ben a láthatóságot “szükségesnek kell”, nem pedig “szépnek kell” tekinteni. Ezekre az információkra szükség lesz a raktárak számára, hogy összegyűjtsék és továbbítsák partnereiknek, a termék-visszajuttatásokról is, csökkentve az ügyfélszolgálatra érkező hívások számát, ami mind a fogyasztók, mind a vállalkozások számára hasznos lehet.

4. Fenntarthatóság: Mivel a legtöbb vállalkozás jelenleg arra összpontosít, hogy stratégiákat dolgozzon ki létesítményei környezeti hatásának csökkentésére, a raktározási műveletekből származó szén-dioxid-kibocsátás csökkentése érdekében jobban támaszkodnak majd integrált logisztikai szolgáltatóikra. Ez az új raktározási infrastruktúra fenntartható anyagok felhasználásával történő építésének javításával és fenntartható energiaforrásokkal történő kiszolgálásával érhető el. Idén látni fogjuk, hogy az integrált logisztikai szolgáltatók fokozottan használják majd a kibocsátások láthatóvá tételére szolgáló eszközöket az ellátási láncokon belüli üvegházhatásúgáz-kibocsátás csökkentése érdekében. Ezeket az eszközöket a negyedik fél logisztikai szolgáltatói (4PL) már használják a logisztika átláthatóságának általános növelése érdekében. Ez nagy előny lenne azon vállalkozások számára, amelyek ambiciózus szén-dioxid-mentesítési célokat tűztek ki. Az ügyfelek aktívan alkalmazzák a körforgásos gazdaság elveit a hulladék minimalizálása érdekében. A körforgásos gazdálkodás javítása az újrafelhasználható raklapok, valamint az eldobható és/vagy újrafelhasználható csomagolások segítségével drasztikusan segíthet a raktáron belüli szénlábnyom csökkentésében.

5. Adatoptimalizálás: A raktározás dinamikus világában a digitalizáció döntő szerepet játszik az automatizálás és a sebesség elősegítőjeként a jövőbeli növekedés szempontjából. 2024-ben még több vállalkozás fog alkalmazkodni a digitális folyamatokhoz és a modern raktározási operációs rendszerekhez. A közelgő fejlesztések között olyan optimalizálási platformok lesznek, amelyek lehetővé teszik a meglévő és a potenciális környezetek szimulációját az üzleti műveletek javítása érdekében. Ezek egyik legjobb példája a dolgok internete (IoT), valamint más mesterséges intelligenciával (MI) működtetett eszközök, amelyek az adatok felhasználásával lehetővé teszik a targoncavezetők számára a biztonságos munkavégzést, valós idejű biztonsági figyelmeztetésekkel (pl.: ha emberek vannak az útban, vagy ha a targoncák gépmentes zónában vannak). Az adatvezérelt digitalizáció lehetővé teszi továbbá, hogy az olyan berendezések, mint az automatizált irányított járművek (AGV-k), a szállítórendszerek és a robotizált komissiózók felgyorsítsák a pontosságot és a mozgásokat. Az eredmény az áruk zökkenőmentes áramlása lesz a beérkezéstől a szállításig, minimálisra csökkentve az emberi hibák kockázatát, és jelentősen növelve az elosztóközpontok általános termelékenységét és kapacitását. A raktárak esetében 2024-ben várhatóan növekedni fog az adatvezérelt döntéshozatal, az analitika és a gépek és berendezések prediktív karbantartása révén, hogy csökkentsék az állásidőt.

6. Helyreállítás és testreszabás: A mai mércével mérve “öregnek” minősülő raktárakat úgy alakítják át, hogy megfeleljenek a modern logisztikai e-kereskedelmi műveletek igényeinek. 2024 az iparág-specifikus testreszabás mélyebb szintjét is elhozza, a célpiacok, például a gyógyszeripar vagy az autóipar igényei alapján. Ez a trend az elkövetkező években folyamatosan fejlődni fog.

A vállalkozások számára világszerte nehéz feladat lépést tartani a technológiák gyors fejlődésével, és a nagy beruházások vállalása előtt minden lehetőséget alaposan elemezni kell. Mivel a gazdaság még nem élénkül, és a vállalkozások továbbra is a költségeket tartják szem előtt, van értelme az optimalizálás vizsgálatának. A gyorsabb teljesítési igényekkel való lépéstartás érdekében 2024-ben a raktározás világa fokozza a gyorsabb ellátásilánc-menedzsmentet célzó innovációkat, amelyek különösen az automatizálásra, a jobb adatkezelésre és a szén-dioxid-mentesítésre összpontosítanak. Mindezt a legújabb biztonsági intézkedések bevezetésével és a régebbi létesítmények felújításával párhuzamosan teszik majd, hogy a vállalatok zökkenőmentes és rugalmas integrált logisztikai áramlást tudjanak fenntartani az elkövetkezendő időkre. Az ilyen újragondolás és újraértékelés pedig olyan integrált logisztikai szolgáltatókkal való stratégiai partnerségek révén valósítható meg, amelyek képesek támogatni a gyors áramlást – az innováció és a digitalizáció által hajtva -, miközben szem előtt tartják a fenntarthatóságot és a biztonságot.