Connect with us

Automatizálás

Hatalmasat lendít a logisztikai értékláncon a mesterséges intelligencia

A mesterséges intelligencia (AI) az ellátási láncban olyan technológiai lehetőségek eszköztárából áll, amelyek segítségével a vállalatok megérthetik az összetett tartalmakat, természetes párbeszédet folytathatnak az emberekkel, fokozhatják az emberi teljesítményt, és átvehetik a rutinfeladatokat. Nézzünk hat módszert, amellyel az AI átalakítja a raktári műveleteket.

A mesterséges intelligencia (AI) az ellátási láncban olyan technológiai lehetőségek eszköztárából áll, amelyek segítségével a vállalatok megérthetik az összetett tartalmakat, természetes párbeszédet folytathatnak az emberekkel, fokozhatják az emberi teljesítményt, és átvehetik a rutinfeladatokat. Nézzünk hat módszert, amellyel az AI átalakítja a raktári műveleteket.

Hogyan profitálnak a raktárak az AI-ból

Az intelligens raktár összekapcsolt technológiai eszközöket használ a működési hatékonyság növelése érdekében. A teljes folyamat, attól kezdve, hogy az áruk beérkeznek a raktárba, azonosítják és szortírozzák, feldolgozzák és csomagolják a kiszállításhoz, profitálhat az AI-ból. Nemcsak az olyan elektronikus kiskereskedelmi szervezetek, mint az Amazon, az Alibaba és a Tesco érintettek; a közepes méretű és feltörekvő kkv-k most ismerik fel a jobb készletgazdálkodás, a jobb kommunikáció és az egyszerűsített folyamatok előnyeit.

Az automatizált robotjárművek a mesterséges intelligencia alapú látás segítségével ütközés nélkül közlekednek. Az emberi dolgozóknál gyorsabban képesek elvégezni az ismétlődő feladatokat, például a csomagolást, a komissiózást, a készletszállítást és a megrendelések teljesítését. A gépi tanulás az AI egyik olyan alkalmazása, amely lehetővé teszi, hogy tanuljunk a tapasztalatokból. Az érzékelőkből adatokat gyűjtünk, amelyek viselkedési mintákat és emberi tevékenységeket észlelnek, így javíthatjuk a munkafolyamatokat. A beszédfelismerés és a hangvezérelt technológia lehetővé teszi a dolgozók számára, hogy kéz nélkül és biztonságosabban dolgozzanak.

1. Az adatok ereje

Az AI számos előnye az adatok felhasználásához kapcsolódik. A raktári műveletek minden nap adathalmokat hoznak létre: ügyfélmegrendeléseket, készletstatisztikákat és szállítási ütemterveket. Az AI-alkalmazások betekintést nyújthatnak az aktuális helyzetbe azáltal, hogy felismerik azokat a tevékenységi mintákat, ahol a termelékenység javítható.

2. Készletellenőrzés

A mesterséges intelligencia egyik legnyilvánvalóbb előnye a készlet jobb átláthatósága és ellenőrzése. A digitális kamerákat, vagy az ipari robotokat rutinszerűen használják a raktárkészlet szintjének nyomon követésére és a készletek feltöltésére vonatkozó figyelmeztetések megadására. A vezetők az adatok segítségével javíthatják a készletgazdálkodást az elrendezések újratervezésével, a járási útvonalak javításával és a feltöltés felgyorsításával.

3. Kommunikáció

Az adatok és utasítások embereken keresztül történő küldése félreértésekhez és hibákhoz vezethet. A kézi nyilvántartás hajlamos az emberi hibákra – a tranzakciók automatizálása beágyazott szabályokkal kevesebb hibát eredményez és felgyorsítja a feldolgozást. A vezeték nélküli technológiák forradalmasították a belső kommunikációt azáltal, hogy gyors rendszerfelügyeletet és vezérlést biztosítanak. A mesterséges intelligencia garantálja, hogy a döntéshozatalhoz egyetlen információforrás álljon rendelkezésre.

4. Jobb termelékenység

Az AI nem fogja kiiktatni az emberi munkaerőt a raktárból, de segíthet a feladatok megkönnyítésében és a műveletek felgyorsításában. A gépek éjjel-nappal dolgoznak, állandóan bekapcsolva. Az embereknek szabadságra és betegszabadságra van szükségük. Az automatizált AI-vezérelt megoldások valószínűleg helyettesíteni fogják a munkavállalók egy részét, csökkentik az erőforrásköltségeket és segítenek a munkaerőhiányban.

5. Javuló munkahelyi biztonság

Az AI-megoldások a tevékenységek folyamatos elemzésével és a hozzájuk tartozó kockázati pontszámok értékelésével képesek nyomon követni a munkamintákat és előre jelezni azokat a területeket, ahol a balesetek bekövetkezése valószínűsíthető. Ez intézkedéseket sürget a raktár elrendezésének javítására, hogy a jövőbeni balesetek száma csökkenjen.

6. Hatékonyabb vészhelyzeti tervezés

Az ellátási lánc zavarai állandó kihívást jelentenek. Továbbra is szembesülni fogunk olyan kihívásokkal, amelyeket nem lehet előre jelezni. A mesterséges intelligencia segíthet az ellátási láncban tevékenykedő vállalkozásoknak a vészhelyzeti tervek elkészítésében és a forgatókönyvek feltérképezésében, hogy nehéz időkben is kezelni tudják a raktárüzemeltetést és a készleteket.

Még mindig vannak kihívások

Az AI-alkalmazások széles körű alkalmazása a raktározásban még mindig nem terjedt el. A kutatás és fejlesztés folytatódik, de ez költséges. Csak a nagy szervezetek engedhetik meg maguknak a saját AI-megoldások kialakításához szükséges beruházásokat. A középvállalkozások és a kisebb cégek valószínűleg a harmadik féltől származó, AI-technológiát tartalmazó szoftveres megoldásokat (SaaS) választják.

A megvalósítási folyamat során integrációra van szükség. Kezelni kell az emberi interfészt. A vezetőknek képesnek kell lenniük arra, hogy figyelemmel kísérjék az adatokat, és szükség esetén akár felül is írják az AI döntéseit. Továbbra is lesz emberi közreműködés az olyan problémák megértésében, amelyeket az AI-alapú megoldás nem tud megoldani. Az AI és a robotika javítja a termelékenységet, és felszabadítja az embereket a hétköznapi és nem kielégítő feladatok elvégzése alól. Még mindig vannak azonban olyan aggodalmak, hogy az AI munkahelyek megszűnését eredményezheti, noha más, az ügyfelekkel kapcsolatos munkakörök jönnek létre, amelyekhez szükség van az emberi érintésre.

Kétségtelen, hogy az AI által vezérelt automatizált megoldások 2023-ban elterjednek és megfizethetőbbé válnak. Az elosztóközpontok jellemzőjévé válnak majd, felváltva a manuális rendszereket, amelyek már nem lesznek elég praktikusak vagy hatékonyak ahhoz, hogy a szervezetek versenyképesek maradhassanak.