Connect with us

Anyagmozgatás

Tulajdonost cserél a Packeta cseh anyacége

csomagszállítás
Befektetők vásárolták meg Közép-Európa egyik legdinamikusabban fejlődő logisztikai szolgáltatóját, a magyar csomagküldő piacon is erős pozíciókkal bíró cseh Packeta Groupot. A 2010-ben alapított vállalat tulajdonosai a CVC Capital Partners globális alapkezelő, valamint az Emma Capital cseh magánbefektetési holding konzorciumának értékesítik a vállalatot, a tranzakció a megfelelő hatósági jóváhagyásokat követően várhatóan 2024 első félévében zárul le.

Az adásvétel új lendületet adhat a Packeta növekedésének, amely a magyar piacon 2023 folyamán megduplázta a csomagszámát, és folytatta hazánk legnagyobb fixpontos átvevőhely-hálózatának kiépítését.

A Packeta-t 2010-ben Zásilkovna néven alapította egy cseh házaspár. A vállalat ma már több mint 2000 embert foglalkoztat, 15 ezer csomag-átvevőhelyet és 6000 csomagautomatát működtet hat országban: Csehország mellett Magyarországon, Szlovákiában, Németországban, Romániában és Lengyelországban. Emellett 2023-ban megkezdte terjeszkedését az Adria régióban is, elsőként Szlovéniában. A cégcsoport 2023-ban 106 millió csomagot szállított ki, többet, mint korábban bármikor.

A magyar piacon 2015-ben Csomagküldő.hu néven indult el a vállalat, és 2021 óta használja a Packeta márkanevet. A szolgáltató Magyarországon 2023-ban megduplázta csomagforgalmát 2022-höz képest. A vállalat folytatta fixpontos átvevőhely-hálózatának bővítését is: az üzletekben kialakított csomagpontjainak és Z-Box érintésmentes csomagautomatáinak együttes száma 2000-ről 2700 fölé növekedett egyetlen év alatt. Az automata-hálózat közben egyre népszerűbbé vált a vevők körében: az elmúlt egy év alatt több mint a duplájára nőtt az automaták kihasználtsága.