Connect with us

Anyagmozgatás

A Saturn Petcare jobban teljesít a Still lítium-ionos targoncáival

A hollandiai Hattem városában működő, állateledeleket gyártó Saturn Petcare nemrégiben korszerűsítette intralogisztikai flottáját. Az új Still targoncák mindegyike lítium-ion-akkumulátoros, ami újabb fontos lépést jelent a vállalat számára a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére és a fenntarthatóság javítására irányuló erőfeszítései során.

– Valójában már hét évvel ezelőtt át akartunk állni a lítium-ion akkumulátorokra, de nem volt megfelelő az idő – magyarázza Wouter Heijink ellátási láncvezető. Kollégája és az anyagmozgatási csoportvezető George van Erven egyetértően bólogat. – Akkoriban még nem minden modell volt elérhető lítium-ionos technológiával, és a beszállítóknak túl kevés tapasztalatuk volt a technológiával kapcsolatban. Most már más a helyzet. Két évvel ezelőtt lejárt az az ötéves lízingszerződés, amelyet a Saturn Petcare a Stillellel kötött 15 tolóoszlopos-, valamint villástargoncára, illetve magas és alacsony emelésű raklapos targoncára. Az új targoncák szállítási határideje és a bizonytalan piaci körülmények miatt a világjárvány csúcsán nem volt opció a szállítóváltás. – Úgy döntöttünk, hogy meghosszabbítjuk a szerződéseket, ami helyes döntés volt, tekintettel a targoncák kiváló minőségére és a Stillnél tapasztalt nagyszerű szolgáltatásokra – folytatja Heijink. – Előzetesen azonban utánanéztünk a lítium-ionos technológiában rejlő lehetőségeknek, és különböző gyártók bemutató modelljeit szereztük be.

30 tonna szén-dioxid-megtakarítás
Amikor a Still Li-Ion felhasználási kalkulátor segítségével összehasonlítottuk az ólomsavas és a lítium-ionos technológiát, a lítium-ionos technológia fenntarthatósága a nagyobb energiahatékonysága miatt egyértelműen megmutatkozott. Az időközi töltés lehetősége az akkumulátorok cseréjének szükségességét is kiküszöböli. – Az alacsonyabb villamosenergia-fogyasztás évi 30 tonna szén-dioxidot takarít meg – magyarázza Heijink. Ez teljes mértékben összhangban van a fenntarthatóság és a belső folyamataink optimalizálása iránti elkötelezettségünkkel. Ugyanezen okból nemrégiben napelemeket telepítettünk.

A 2022-es pályázatot követően ismét a Stillt választották ki beszállítónak. Nemrégiben az összes teherautó lítium-ionos modellként is elérhetővé vált, és az üzemeltetők is e változat mellett döntöttek. George van Erven: – Az árbócfunkciók működése, a fülke és az árbócon keresztüli kilátás mind meghatározó tényező az üzemeltetőink számára. Ugyanakkor a targoncák minősége és a nyújtott szolgáltatás is kulcsszerepet játszik. A Still szerviztechnikusai ismerik a működésünket, maguk gondoskodnak a szükséges munkák elvégzéséről, és a targoncákat biztonságban és használatra készen tartják.

Szünetben tölteni
A targoncák könnyedén illeszthetők a Saturn Petcare mindennapi folyamataiba. Ezeket a területtől függően akár három műszakban is működtetik. A kezelőknek azonban hozzá kellett szokniuk a lítium-ion akkumulátorok időközi töltéséhez. – Miután gyorsan rájöttek, hogy a targoncák kevésbé hatékonyan működnek alacsony akkumulátorteljesítménnyel, az üzemeltetők kezdték felismerni az időközi töltés előnyeit – magyarázza Van Erven. – A szünetekben és akkor, amikor a targoncák egy ideig nincsenek használatban, mindig feltöltik. Ez biztosítja, hogy egész nap használatra készen álljanak, még a nagyon zsúfolt kora reggeli műszakban is.

Ahogy a Saturn Petcare tapasztalatai is mutatják, ezeknek az akkumulátoroknak egyik nagy előnye, hogy karbantartásmentesek. A töltési folyamat során nem szabadulnak fel gázok, nem áll fenn az akkumulátorsav szivárgásának veszélye, és nincs szükség újratöltésre sem. Ez azt jelentette, hogy többé nincs szükség központi akkumulátortöltő pontra, a felhasználás helyén lehet tölteni.
Ha a targoncákat még intenzívebben használják, ami gyorsabb töltési folyamatot igényel, a töltők 16 A-ról 32 A-ra bővíthetők. – Ez megnyugtat minket – zárja Wouter Heijink. – Ezek a targoncák lehetővé teszik számunkra, hogy tisztábban, fenntarthatóbban és hatékonyabban dolgozzunk. A kezelőink is szeretnek velük dolgozni. Mi mást kívánhatnánk még?