Connect with us

Biztonság

Hogyan lehet szoftverrel biztonságossá tenni a raktári munkát?

Az intralogisztika folyamatos és egyre gyorsuló változáson megy keresztül. A raktári folyamataikat radikálisan átalakítani kívánó vállalkozásoknak mindenekelőtt egy dologra van szükségük: a bátorságra, hogy megtegyék a következő lépést. De nincs változás kockázat nélkül. A problémák pedig általában csak az új rendszer bevezetése után válnak nyilvánvalóvá. De talán van rá mód, hogy a buktatókat korábban felismerjük?

A szimulációs szoftverek lehetővé teszik az anyagáramlások valósághű modellezését, vizualizálását és tesztelését “biztonságos” körülmények között. Mindaz, amit a javasolt megoldás virtuális változata megmutat, már a telepítés előtt figyelembe vehető, így számos gyermekbetegség megelőzhető. Még az is lehetséges, hogy a modellekbe automatizált irányított járműveket (AGV) is bevonjanak. A legmodernebb szimulációs és emulációs szoftverek a virtuális játékokból ismert technikákat, például a 3D grafikát használják. Az integrált automatizálási berendezések és szoftverrendszerek nemzetközi szállítója, a Dematic az iQ Virtual elnevezésű platformmal rendkívül valósághű pontossággal képes az intralogisztikai folyamatok reprodukálására és tesztelésére.

Digitális iker
A szimulációk lehetővé teszik, hogy a jövőbe tekintve felmérjük egy teljesen új vagy módosított folyamat hatását. Mennyire lesz hatékony az új megoldás? Mennyire megbízható? Vannak-e olyan biztonsági kockázatok, amelyeket nem vettünk figyelembe? Az olyan platformok, mint a Dematic iQ Virtual célja, hogy a lehető legjobban másolják az eredetit, és az anyagáramlásokat úgy ábrázolják a képernyőn, ahogy azok a gyakorlatban – és a vállalat- és raktárspecifikus konfigurációban – vannak. Magában foglalja a raktár összes részletét, valamint műszaki háttérrendszerét. A digitális iker lehetővé teszi teljes létesítmények tesztelését, de a legapróbb módosítások következményeit is ábrázolja.

Hogy milyen kérdésekre kaphatunk válaszokat? Csak néhányat sorolunk fel: hogyan hat a raktárkezelő rendszer (WMS) frissítése a folyamatban lévő műveletekre? Mi történik, ha megváltoznak a raktári egységek (SKU)? Mi történik, ha a csúcsterhelés meghaladja az előrejelzést? Mi történik, ha változtatásokat hajtunk végre a rendszereken vagy a járműveken?
Hol vannak potenciális biztonsági kockázatok?

A működés határai
Egy új rendszer éles üzembe helyezése mindig kissé idegőrlő. Minden vállalat szeretné átélni ennek az eufóriáját – de a félelemfaktor nélkül. A szimulációs szoftverek segítségével a papíron vagy grafikán ábrázolt terv életre kelhet: olyan valósághű modellt hozhatunk létre, amely kombinálja a teret, az időt, az anyagáramlást, a csúcsterhelést és még sok minden mást. Lehetőség van a kirakós játék egyes részeinek megváltoztatására, így minden alkalommal új képet alkotva – a jelenlegi tevékenységek megzavarása nélkül, és teljesen kockázatmentesen.