Connect with us

Biztonság

Biztonságosabbá teszi az építkezéseket a Bosch

Az építőipari gépek üzemeltetése során bekövetkező gyakori balesetek – mint például a személygázolás vagy az akadályokkal való ütközés – megelőzése érdekében a vezetőknek a jármű teljes környezetére állandó rálátással kell rendelkezniük, és ez gyakran jelentős mentális stresszel és fizikai megterheléssel jár.

Biztonságosabbá teszi az építkezéseket a Bosch technológiája Kevesebb baleset az építési területeken
Az építőipari gépek üzemeltetése során bekövetkező gyakori balesetek – mint például a személygázolás vagy az akadályokkal való ütközés – megelőzése érdekében a vezetőknek a jármű teljes környezetére állandó rálátással kell rendelkezniük, és ez gyakran jelentős mentális stresszel és fizikai megterheléssel jár.

Az elektronikus vezetéstámogató rendszerek az építkezéseken is biztonságosabbá teszik a folyamatokat, miközben meg is könnyítik az építőipari gépkezelők munkáját. Ezek a technikák alkotják az automatizált építkezés első fokozatát. „A Bosch ezért kifejezetten az építőipari gépek számára fejlesztett ki az átfogó asszisztensfunkciókhoz egy igény szerinti rendszerek és érzékelők alkotta moduláris koncepciót. Emellett a Bosch Rexroth vállalattal közösen olyan szabályzóegységet is kínálunk, amely az automatizált gépek központi elemeként nyújthat támogatást” – fejtette ki Stefan Schenk, a vállalat felelős szakembere.

Rugalmas érzékelőkoncepció építőipari asszisztensrendszerekhez

Az automatizált építkezés víziójának megvalósítása érdekében a Bosch már ma is számos asszisztensfunkciót kínál az építőiparban használt járművekhez. Ezek tehermentesítik a gépkezelőt, illetve biztonságosabbá teszik az építkezést. Az egyes funkciók – mint például a markológépek kanálterhelésének érzékelése vagy a gép előtti és mögötti biztonságot szolgáló ütközésfigyelmeztetés – közvetlenül járulhatnak hozzá a munkavégzés támogatásához. Ha e segédrendszerek embereket vagy tárgyakat észlelnek a veszélyzónában, vizuális és/vagy hangjelzéssel figyelmeztetik a vezetőt, és a kijelzőn meg is jelenítik az adott objektumokat. A vezető így a gépe körüli nehezen belátható területeket is jól áttekintheti.

Az érzékelők koncepciója különböző ultrahangos és radarmegoldásokból, valamint egy többkamerás rendszerből áll. Így lehetőség nyílik arra, hogy rugalmasan, illetve az adott alkalmazások és asszisztensfunkciók szerint személyre szabottan alakítsák ki a védelmet. Ennek érdekében a Bosch az autóipar területén rendelkezésére álló ismeretek és a jól bevált alaptechnológiák kínálta lehetőségeket kívánja kiaknázni, a terepes, nem közúti alkalmazásokra fejlesztve tovább azokat. A rendszerek így különösen robusztus konstrukcióval ötvözhetik a magasfokú üzembiztonságot, még a legzordabb üzemi körülmények között is.

Ultrahangos szenzorok a biztonságért az építőipari gépek hátsó részén

A Bosch Engineering moduláris érzékelőrendszere különböző ultrahangos és radaros érzékelőket, valamint egy többkamerás rendszert tartalmaz

A moduláris érzékelőrendszer lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy a rendszereket rugalmasan az egyedi alkalmazásokhoz és segédfunkciókhoz igazítsák.

A jelenleg rendelkezésre álló asszisztensfunkciók az első lépést jelentik azon az úton, hogy a jövőben teljes mértékben automatizált és hálózatba kapcsolt gépeket használjanak az építőiparban. A Bosch és a Bosch Rexroth közösen az adott alkalmazáshoz illeszthető, tesztelt és ellenőrzött rendszerével segíti ezt a folyamatot.