Connect with us

Logisztikai hír

Magas raktárat is épített a Merkbau Kiskunhalason

Merkbau
Varga Mihály pénzügyminiszter adta át a Merkbau Zrt. 2,5 milliárd forintból megvalósult asztalos- és ácsüzemét Kiskunhalason.

A pénzügyminiszter felidézte az 1990 óta működő Merkbau 15 telephelye országos szinten több mint 400 embernek ad munkát, és a most nyújtott támogatás lehetővé teszi, hogy egy új épületasztalos- és ácsüzemmel, egy magas raktárral és a remények szerint új napelemparkkal is bővüljön az energiahatékonyság érdekében a cég portfóliója.    Varga Mihály elmondta: Bács-Kiskun vármegye nagyon sokat lépett előre az elmúlt időszakban, de a munkanélküliség még mindig némileg az országos átlag fölött van, tehát szükség van a jövőben is a Merkbauhoz hasonló beruházásokra, fejlesztésekre.

Bányai Gábor, a Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos a térség egyik ékkövének nevezte a Merkbau Zrt.-t, hiszen a környék szinte legnagyobb foglalkoztatójaként a 2021. évi gazdasági adatok alapján a vármegye Top 100 listájának tizenkettedik helyén áll.    A kormánybiztos szerint a cég tevékenysége, termelési kapacitása, valamint az új ötletek és az innováció szempontjából is minden arra utal, hogy a Merkbau a jövőben is a legjobbak között lesz.

Knáb János, a Merkbau Zrt. igazgatóságának elnöke felidézve a cég elmúlt 30 éves történetét elmondta: vállalkozásuk legnagyobb beruházását jelenti a most megünnepelt fejlesztés.

A betonacél üzemüket 24 méter hosszan darupályával és egy 5 tonnás daruval bővítették. Az acélszerkezet gyártó üzemet szemcseszóró, illetve festőkabinnal fejlesztették, illetve a jövőben egy 8 tonnás daru is segíti a munkát. A pályázat keretében megépült továbbá egy magasraktár, és sikerült beszerezniük néhány önjáró teleszkópos emelőgépet is.

A projekt legfontosabb elemének nevezte a CNC-vezérelt gépparkkal rendelkező épületasztalos- és ácsüzem kialakítását, amely révén a Merkbau Zrt. MerkWood márkanéven elindította a faépítészeti üzletágát.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a Merkbau Zrt. értékesítésből származó nettó árbevétele 2020-ban 10,2 milliárd forint, míg 2021-ben mintegy 36,8 milliárd forint volt. Az árbevétel szinte teljes egészében belföldi értékesítésből származott. A vállalat adózott eredménye 2021-ben 2,19 milliárd forintot, míg 2020-ban közel 1 milliárd forintot tett ki.