Connect with us

Logisztikai hír

Logisztikai központot adtak át Szentesen

Átadták a Délalföldi Kertészek Szövetkezetének (DélKerTÉSZ) új, 10 ezer négyzetméteres komplex logisztikai központját Szentesen, amely 2,7 milliárd forintból épült meg.

A szövetkezet két évtizede dolgozik azon, hogy összefogja a szentesi és környékbeli termelőket, családi gazdaságokat, társvállalkozókat, és integrálja a termelést.  A beruházás megvalósításához a társaság a költségek 27 százalékára uniós forrást és 44 százalékára nemzeti forrást kapott.

Nagypéter Sándor, a DélKerTÉSZ elnöke ünnepi beszédében hangsúlyozta: a logisztikai központ megépítése a szövetkezet eddigi legnagyobb beruházása. Új korszak kezdődhet ezzel a DélKerTÉSZnél – mondta.    Kitért arra, hogy a cégnél évről évre nőtt az értékesítés, és ez indokolta az új logisztikai központ létrehozását. A számítások szerint 2027 végére a jelenlegihez képest megduplázódhat a termelés – fűzte hozzá.

A Délalföldi Kertészek Szövetkezete 2002-ben alakult, és csaknem ötszáz tagjának tevékenységét fogja össze. A társaság a legnagyobb termelő és értékesítő szövetkezet Magyarországon. A kínálat nagy részét a paprikafélék alkotják, emellett paradicsomot, kígyóuborkát, fejeskáposztát és kínai kelt is termesztenek.    A projekt keretében hűtőházat, csomagolófelületet, göngyöleg- és csomagolóanyag-raktárt, valamint rakodóteret alakítottak ki, amelyek segítségével jelentősen gyorsulnak, automatizálódnak a szövetkezet logisztikai és kereskedelmi folyamatai. 2029-ig további 4-5 milliárd forintos fejlesztések várhatóak a társaságnál.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a Délalföldi Kertészek Szövetkezete 2022-es nettó árbevétele 21 milliárd forint volt, egy évvel korábban pedig 15,2 millió forint. A társaság 2022-es adózott eredménye 141,3 millió forint volt, míg 2021-ben 53,9 millió forint nyereséggel zárt a szövetkezet.

A DélKerTÉSZ főként paradicsomot és paprikát termesztő tagjai tavaly 53,3 ezer tonna zöldséget értékesítettek, ez több mint 1500 tonnával, majdnem 3 százalékkal haladja meg a 2021-es mennyiséget.