Connect with us

Logisztikai hír

Húsz százalékkal is visszaeshet a tengeri szállítási kapacitás a vörös-tengeri támadások miatt

Maersk hajó
Húsz százalékkal is visszaeshet a tengeri szállítás kapacitása a Vörös-tengeren tapasztalt fennakadások miatt a második negyedévben a Távol-Kelet és Európa között- közölte a Maersk dán tengeri fuvarozó vállalat a húszi lázadók támadásai miatt kijelölt kockázati zóna kiterjesztésére hivatkozva.

A Maersk és más szállító társaságok hajói az Irán támogatását élvező jemeni húszi lázadók vörös-tengeri támadásai miatt december óta Afrikát megkerülve közlekednek, ami tovább tart és többe is kerül.    “A kockázati zóna kibővült, a támadások már a távolabbi part menti területeket is elérik” – olvasható a Maersk ügyfelei számára hétfőn közzétett naprakész útmutatásban. A fokozott veszélyhelyzet arra kényszerítette a vállalatot, hogy hajói újfent meghosszabbított útvonalon közlekedjenek, ami további időt és költséget jelent a rakomány beszerzésétől az úticélhoz való megérkezésig – tették hozzá.

A globális kereskedelem barométerének tartott dán vállalat korábban közölte, hogy várhatóan az év végéig folytatódnak a Vörös-tengeren elkövetett támadások okozta szállítási fennakadások.

“Mindent megteszünk a megbízhatóság növelése érdekében, a többi közt gyorsabb hajózással és kapacitásbővítéssel” – közölte a Maersk, hozzátéve, hogy kiegészítésként eddig több mint 125 ezer új konténert rendeltek, és a lehetőségeikhez mérten, ügyfeleik igényével összhangban bővítettek a kapacitáson.