Connect with us

Csomagolás

Lázár János: a dél-alföldi régió fejlesztése kiemelt feladat

Benepack
A kormány számára a dél-alföldi régió fejlesztése kiemelt feladat – jelentette ki az építési és közlekedési miniszter Makón.

Lázár János a makói ipari parknál tartott sajtótájékoztatón azt mondta, a kormány azt szeretné, ha Debrecen, Nyíregyháza és Miskolc után Szeged térségében is létrejönne egy ipari centrum, és Szeged végre a gyorsan fejlődő és erősen gyarapodó városok sorába lépne.    Az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) Csongrád vármegyében két kiemelt projekttel foglalkozik: a makói ipari park ivóvíz- és szennyvíz-hálózatának bővítésével és a BYD szegedi beruházásához kapcsolódó infrastrukturális fejlesztésekkel – közölte a politikus.

A szegedi autóipari beruházáshoz szükséges több százmilliárd forintos infrastruktúra-fejlesztést teljes egészében az ÉKM valósítja meg. Ez magában foglalja az új autógyár összekötését az M5-ös autópályával, egy új terminál és a vasúti kapcsolat kialakítását a Szeged-Budapest vonallal, és a szükséges ivóvíz- és szennyvízkapacitás kialakítását – tudatta a miniszter. Hozzátette: a kormány garantálni fogja, hogy az üzem működéséhez rendelkezésre álljon a megfelelő mennyiségű gáz és villamos energia is.

A BYD beruházása az egész térség számára fejlődési lehetőség, különösen azoknak a településeknek, amelyek felkészültek az autóipari beszállítók fogadására – hangsúlyozta Lázár János, hozzátéve, hogy Makó is ezek közé tartozik. Erre garancia az M43-as autópálya és az is, hogy a kormány tervezi a várost Szegeddel összekapcsoló vasútvonal felújítását, és megfontolja egy új elővárosi vasút, tram-train kiépítését is – közölte a miniszter.

A makói ipari park 119 hektáros területén jelenleg mintegy ötven vállalat működik. Szükség van a park legalább százhektáros bővítésére, amit a kormány kész támogatni – mondta a térség országgyűlési képviselői posztját is betöltő politikus.

A Benepack Hungary Kft. ipari parkban megvalósuló fejlesztéséhez kapcsolódva indult el a napokban a ivóvíz- és szennyvízhálózat fejlesztése mintegy 3 milliárd forintból. Emellett bővítik a területet ellátó földgáz- és villamosenergia-kapacitást is – tudatta a Lázár János. A Benepack Hungary Kft. alumíniumdobozokat gyárt majd új üzemében. A beruházó választása a többi közt azért esett Makóra, mert innen kívánja kiszolgálni a környező országokban – elsősorban Romániában és Szerbiában működő – sör- és üdítőital-gyártó partnereit.    Az önkormányzat tavaly májusban döntött arról, hogy 10,1 hektáros területet biztosít az ipari parkban a gyár kialakítására. A 25 ezer négyzetméteres alapterületű gyártócsarnok és a hozzá tartozó kiszolgáló létesítmények építése februárban kezdődött el. A beruházás első üteme 150 új munkahelyet teremt, és a cég 2026-ig további fejlesztéseket szeretne megvalósítani.

A kínai COFCO Packaging leánycége 27,5 milliárd forintos beruházással élelmiszeripari csomagolóanyagot gyártó üzemet épít Makón. A tervek szerint a műszaki átadás októberben, a próbaüzem még idén elindul, jövőre már teljes kapacitással működik majd a gyár – közölte a miniszter.