Connect with us

Logisztikai hír

Elektromos szervizautókra vált a Still

Ha a fenntarthatóságról van szó, a hamburgi székhelyű intralogisztikai szolgáltató, a STILL ismét példát mutat: egy kísérleti projekt keretében a szervizflottában két elektromos teherautót állítanak be. A tesztfázis sikeres lezárása után elektromos járművekkel bővítik a parkot.

A klímavédelem és a fenntarthatóság iránti társadalmi tudatosság gyorsan növekszik. “Valóban, ügyfeleink egyre gyakrabban kérdeznek bennünket fenntarthatósági erőfeszítéseinkről. Annál inkább örülök, hogy tiszta lelkiismerettel tudunk válaszolni az ezzel kapcsolatos kérdésekre” – erősíti meg Frank Müller, a STILL Brand Management alelnöke. Ez a tudatosság azonban nem most alakult ki, amikor a téma minden oldalról élénk vita tárgyát képezte. “Sokkal inkább a vállalati DNS-ünk szerves része” – folytatja Frank Müller – “ezért nem nyugszunk a babérjainkon. Célunk a nulla kibocsátás a teljes ellátási láncban.”

Az intralogisztikai szolgáltató már a múlt év közepén töltőállomásokat állított fel elektromos járművek számára a hamburgi székhelyén. A STILL “Get electrified!” szlogenjének megfelelően ott nemcsak a cég elektromos meghajtású járművei, hanem az alkalmazottak és a látogatók elektromos autói számára is van töltési lehetőség. A STILL a töltőállomásokhoz szükséges villamos energiát – mint minden villamos energiát – zöld forrásból szerzi be. “Ez azt jelenti, hogy töltőállomásaink jelentősen hozzájárulnak a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez” – erősíti meg Stefan Sanny, a létesítménygazdálkodás és műszaki szolgáltatások igazgatója.

Az első elektromos meghajtású szolgálati járművek – ezek Opel Vivaro-e Cargo elektromos teherautók – bevezetésével a STILL megteszi a kötelező lépést fenntarthatósági stratégiájában. A kísérleti projekt keretében kezdetben egy éven keresztül adatokat gyűjtenek arról, hogy ezek az alternatív meghajtási rendszerek hogyan egyeztethetők össze a STILL magas színvonalú és igényes szolgáltatási filozófiájával. Stefan Sanny: “Ez idő alatt tapasztalatokat és információkat fogunk gyűjteni, amelyeket aztán részletesen kiértékelünk. Ez számos kérdésünkre választ fog adni. Milyen a lesz a szolgáltatásunk olyan területeken, ahol a töltőinfrastruktúra nem ideális? Milyen hatótávolságokat érnek el a feltöltött járművek? Hogyan befolyásolják a különböző időjárási körülmények az e-járművek hatékonyságát?”

A tapasztalatok alapján a STILL ezután dönt arról, hogy a jövőben hogyan bővíti tovább a villamosított szolgáltatási flottát. “Mindamellett mindent megteszünk annak érdekében, hogy sikerüljön egyensúlyt teremtenünk fenntarthatósági céljaink és magas szolgáltatási színvonalunk között. Végül is elkötelezettek vagyunk ügyfeleink és a környezet iránt” – tette hozzá Frank Müller.