Connect with us

Automatizálás

Automatizált teherautó-tesztprogram indul Németországban

Iveco
Az Iveco és a Plus bejelentették, hogy a dm-drogerie markt és a DSV – a világ egyik vezető szállítmányozási és logisztikai cége – megkezdik a félautomata teherautó-tesztprogramjukat Németországban.

A programban egy új, sorozatgyártásra szánt Iveco S-Way tehergépjárművet használnak, amelybe egy magas szintű automatikus vezetési szoftvert építettek be, amelyet sofőr felügyel.

A tesztek a dm és a DSV elosztóközpontjai közötti útvonalon zajlanak, (63 kilométer a távolság) ahol az első fázisban az Iveco sofőrjei vezetnek, a DSV munkatársai pedig kísérik őket képzés céljából. Ezt követően természetesen a már kiképzett sofőrök maguk fogják vezetni/felügyelni a járműveket.

A program lehetővé teszi a valós forgalmi adatok gyűjtését, amelynek célja a sofőrök fáradtságának csökkentése, a vezetési biztonság javítása és a megnövelt üzemanyag-hatékonyság – ami csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást is. Ezek végső soron a flották üzemelési költségeinek csökkenéséhez vezethetnek.

A DSV és a dm-drogerie markt 1986 óta dolgoznak együtt, közösen fejlesztenek megoldásokat az ellátási láncukon belül. 2021-ben a DSV és a dm aláírtak egy szándéknyilatkozatot is arról, hogy közösen segítik az innovatív és fenntartható projekteket – így bizonyítva a sikeres partnerséget ás a közös elkötelezettségüket az innováció és a fenntartható jövő iránt. A DSV és a dm az első vállalatok, akik nehéz tehergépkocsikba épített félautomata vezetőtámogató megoldást tesztelnek Európában.