Connect with us

Anyagmozgatás

A BMW kiterjeszti a HVO-kamionok kísérleti projektjét és a zöld logisztika felé fordul

HVO100
Michael Nikolaides, a BMW logisztikai vezetője ismertette a HVO-üzemű teherautóknak használatának előnyeit a zöld logisztikai célok elérése érdekében.

A BMW további részleteket hozott nyilvánosságra az alternatív üzemanyagok és az elektromos haszongépjárművek használatáról: több innovatív megoldás révén igyekszik karbonmentesíteni a logisztikát, többek között a hidrogénezett növényi olajjal (HVO) hajtott teherautókkal végzett kísérletek kiterjesztésével.

A BMW logisztikai szolgáltatója, a Guggemos (GV Trucknet) 2022 decembere óta a BMW müncheni gyára és a BMW-től mintegy 120 kilométerre északkeletre fekvő Landau an der Isar között négy, megújuló HVO100 dízellel működő teherautóból álló flottát üzemeltet. Ez egy egyéves kísérleti program része, amelynek célja az új üzemanyag kipróbálása, és amelyet nemrégiben a DB Schenker logisztikai szolgáltató további hat teherautójával bővítettek ki. Ezek a BMW központ és a gyártó München északi részén, Echingben található ellátóközpontja között ingáznak, hogy raktári alkatrészeket szállítsanak a 40 kilométeres oda-vissza úton.

A tisztán megújuló alapanyagokból előállított HOV100-ast hagyományos dízel járművek 100 százalékban tankolhatnak, ezért szerepel a névben a 100. A HVO100 különböző hulladéktermékekből, maradékokból és megújuló nyersanyagokból, többek között használt étolajból készül. A BMW állítása szerint a fosszilis eredetű gázolajhoz képest akár 90 százalékkal kevesebb károsanyag-kibocsátással jár a használata. Az üzemanyag-fogyasztás átlagosan 3 százalékkal magasabb, de a BMW állítása szerint a jelenleg a finn Neste által gyártott üzemanyagot kísérleti jelleggel használó tíz teherautó évente várhatóan 800 tonnával kevesebb szén-dioxidot bocsát ki, mintha hagyományos dízel üzemanyaggal mennének. Fontos megjegeyzni, hogy a HVO-dízel különbözik a biodízeltől.

A BMW csoport partnere a jelenlegi HVO100 kísérleti projektben a finn Neste vállalat, amely megújuló nyersanyagokon alapuló hidrogénnel kezelt növényi olajat állít elő, a növényi olajokat pedig hidrogénnel katalitikus reakcióban szénhidrogénné alakítják.

Michael Nikolaides, a BMW csoport termelési hálózatáért és logisztikájáért felelős vezetője szerint ezek az alternatív üzemanyagok kulcsszerepet játszanak majd a BMW azon törekvéseiben, hogy az iFactory stratégia részeként csökkentse szén-dioxid-kibocsátását, különösen a technológiasemleges megközelítés részeként. „Minden gramm szén-dioxid, amit meg tudunk spórolni, segít” – mondta. „Továbbra is számos intézkedéssel csökkentjük a szállítási és ellátási láncainkból származó szén-dioxid-kibocsátást.” Nikolaides rámutatott a HVO100 előnyeire, többek között arra, hogy nem igényel további töltőállomási infrastruktúrát, a járművek és motorok nem igényelnek módosításokat, a HVO pedig tisztán vagy fosszilis üzemanyaggal keverve is használható.

A BMW csoport már most is használ elektromos és gázüzemű teherautókat különböző telephelyein. A németországi lipcsei üzemében található hidrogén kompetencia központban az intralogisztikai szállítójárműveket hidrogénnel táplálják a mindennapi működéshez.

Nikolaides nemrégiben az Automotive Logisticsnak nyilatkozva elmondta, hogy az innovatív kísérleti programok működtetése az autógyártó zöld szállítási stratégiájának lényeges része, és felszólította a logisztikai szolgáltatókat, hogy osszák meg vele és csapatával innovatív ötleteiket. „Vannak izgalmas projektjeink, például az elektromos teherautók, és mindenkit arra bátorítanék, hogy ha vannak ötletei, akkor szívesen megnézzük, hogyan tudnánk együtt dolgozni” – mondta.

A BMW müncheni üzemében már most is elektromos teherautókat használ a beérkező alkatrészek szállítására, Peter Weber üzemigazgató üdvözölte a HVO teherautók kiterjesztett használatát: „A HVO100 logisztikai alkalmazása egy újabb fenntartható technológiát hoz a BMW müncheni gyárába” – mondta.