Connect with us

Anyagmozgatás

Uniós támogatással vett targoncákat az Avarem Kft.

Avarem
Uniós támogatás segítségével szerzett be egy LED alapú hulladékok újrahasznosítását lehetővé tevő gépsort az Avarem Kft. Békés vármegyei, mezőkovácsházi telephelyén.

Nyist Csaba ügyvezető elmondta, 53,86 millió forintot nyertek el a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (Ginop) Plusz keretéből, a támogatási intenzitás 70 százalékos.    Kifejtette: a fényforrások gyártóinak és importőreinek jogszabályi előírás alapján újrahasznosítási kötelezettségük van, amelyet az Elektropont Magyarország NKft. koordinál. Ők ennek a cégnek alvállalkozói.    Magyarországon évente körülbelül 1100-1200 tonna fényforrást értékesítenek, amelynek mintegy 60 százalékát gyűjtik vissza és hasznosítják újra.

A kereskedelmi egységek, amelyek árusítanak fényforrásokat, kötelesek befogadni a használt termékeket, erre igényelhetnek az Avarem Kft.-től gyűjtőedényeket, amelyeket aztán a cég összegyűjt és feldolgoz.    Eddig a már a forgalomból kivont, de a háztartásokban még használt hagyományos, halogén izzókat és energiatakarékos fényforrásokat hasznosították újra, kivonva belőlük a mérgező higanyt is; az uniós támogatásból beszerzett újrahasznosító berendezés segítségével a ledes fényforrásokat és lámpatesteket is fel tudják dolgozni.    Másodlagos ipari alapanyagokat, fémet, üveget és a led esetén műanyagot állítanak elő belőlük. A fémet fémkereskedőknek értékesítik, az üveget vagy ismét a fényforrás technológiában használják fel, vagy homokszemcse nagyságúvá darálva homokhelyettesítőként használják a betongyártáshoz – mondta Nyist Csaba.    A támogatásból beszereztek továbbá az anyagmozgatáshoz és raktározáshoz kapcsolódó új eszközöket is: két targoncát, három mérleges raklapemelőt, továbbá tárolóedényzetet.    A beruházásnak köszönhetően a vállalat meg tudta őrizni 12 munkahelyét.

Az Avarem Kft. 2004-ben alakult, kezdetben raktározási tevékenységet végzett, majd logisztikai, szállítmányozási és fuvarozási feladatokkal bővült a tevékenysége. 2005-től gyűjtik az elektromos hulladékot, jelenleg ehhez kapcsolódik a szállítmányozás is. Telephelyeik Budakeszin, Sóskúton és Mezőkovácsházán találhatók, székhelyük Budaörsön van.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a cég értékesítési nettó árbevétele 2021-ben 331 millió forint volt, ami megközelítőleg azonos az egy évvel korábbival. Adózott eredménye a 2020-as 32 millióról 48 millióra nőtt 2021-ben, állóeszköz-értékesítés eredményeként – jegyezte meg Nyist Csaba.