Connect with us

Anyagmozgatás

Technológiáit korszerűsítette a HFI Kft.

Mintegy 340 millió forintból eszközök beszerzésével, valamint csarnoképíttetéssel korszerűsítette és bővítette kapacitását két telephelyén a főként zöldségfeldolgozással és -tartósítással foglalkozó HFI Kft. – közölte a cég ügyvezetője.

Mintegy 340 millió forintból eszközök beszerzésével, valamint csarnoképíttetéssel korszerűsítette és bővítette kapacitását két telephelyén a főként zöldségfeldolgozással és -tartósítással foglalkozó HFI Kft. – közölte a cég ügyvezetője.

Molnár Csaba elmondta: a beruházást a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban (GINOP) elnyert több mint 200 millió forint európai uniós támogatással valósították meg.      A fejlesztés során a pusztaszeri telephelyen megépült egy 836 négyzetméteres üzemcsarnok, amely részben a termelési, részben pedig a raktározási kapacitást bővíti. Elkészült továbbá egy hídmérleg, amely 18 méter hosszú, ezáltal gyorsult az áru átadás-átvétele, pontos és hiteles méréssel. Beszereztek mindemellett egy úgynevezett gőz-blanchírt, amelynek segítségével magasabb minőségű és akár új termék előállítására is lehetőségük nyílik.

A Csongrád-Csanád vármegyei telephelyre telepítettek egy új porító üzemrészt. A berendezés egy duplikált elrendezésű verőcsapos daráló, korszerű, pormentes beadagoló garattal, amely már lehetővé teszi a big-bag zsákból történő beadagolást. Mind a gőz-blanchír, mind a porító eszköz kapacitásbővítést szolgál, ezáltal munkahelymegtartó szerepet is betölt.    A projekt részeként a Bács-Kiskun vármegyei Mélykútra egy optikai válogató berendezést szereztek be, amelyhez korszerű fémkiválasztó egységet is vásároltak, hogy az ott előállított termék minősége a lehető legmagasabb legyen. A pusztaszerihez hasonló robotizált polcrendszert is telepítettek.    Mindkét telephelyre vásároltak továbbá új elektromos targoncákat és konténerbillentőket.

Az ügyvezető elmondta: a 2001-ben alapított cégük mélykúti, pusztaszeri és szajoli telephelyéről évente több mint háromezer tonna szárított fűszert, zöldséget és gyümölcsöt szállít belföldi és nemzetközi partnereinek.    A feldolgozott termékek húzó terméke a borsó, a petrezselyemlevél, a kapor, a fűszerpaprika és a spenót, de feldolgoznak édes burgonyát, céklát, tormát és brokkolit is kisebb mennyiségben.    A korszerűsítésekkel és bővítésekkel a következő három évben évi 10-15 százalékos árbevétel-növekedésre számítanak – tette hozzá.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a jelenleg 148 embert foglalkoztató HFI Kft. értékesítésből származó nettó árbevétele 2020-ban 3,4 milliárd forint, míg 2021-ben mintegy 4,2 milliárd forint volt.    A társaság árbevételének több mint 90 százaléka származik exportértékesítésből. Termékeit a cég Németországon, Hollandián és Olaszországon kívül az Amerikai Egyesült Államokba, Kanadába, Ausztráliába és Japánba szállítja, több mint 25 országban van jelen a Magyarországon előállított termékekkel.