Connect with us

Anyagmozgatás

LH-teszt: Volkswagen ID.Buzz Cargo

Különleges furgon tűnt fel a hazai utakon, a Volkswagen ID. Buzz Cargo egy új világ hírnöke, amelyben a környezetkímélő fuvarozás mellett érvényre jut a stílus, az egyediség és a dizájn. A Logisztikai Hírek első haszonjármű-tesztjében a legmókásabb teherautót tettük próbára.

VW ID. Buzz Cargo
Különleges furgon tűnt fel a hazai utakon, az ID. Buzz Cargo egy új világ hírnöke, amelyben a környezetkímélő fuvarozás mellett érvényre jut a stílus, az egyediség és a dizájn. A Logisztikai Hírek első haszonjármű-tesztjében a legmókásabb teherautót tettük próbára.

Az ID. Buzz Cargo ugyanarra az MEB platformra épül, amelyre az ID.3 és a Cupra Born. Történelmi távlatban a T1 Typ 2 méltó utódja. A túlnyúlások rövidek, az ablakfelületek nagyok, akárcsak orrán a logó. Az ID. Buzz a jelenlegi modellpaletta legnagyobb VW-emblémáját viseli. A D oszlopon lévő légbeömlőknek nem a T1-hez van közük, hanem felidézik a T2 és T3 sorozatban használt füleket.

Raktérben nem erős

A háromszemélyes Volkswagen ID. Buzz Cargo hossza 4712 milliméter (rövidebb, mint a Sharan), szélessége 1985 milliméter (szélesebb, mint a T7 Multivan), magassága 1932 milliméter, tengelytávja 2989 milliméter (azonos a T6.1 Transporterével. Szabad hasmagassága 159 milliméter, légellenállási együtthatója 0,29. A raktér maximális szélessége 1732 milliméter, kerékdobok között 1230 milliméter, hogy két szabványos euro raklap (120×80 centi) beférjen egymás mögé. A raktér magassága 1257 milliméter, a padló hossza (szárnyas ajtóval) 2232 milliméter. A raktér felülete 3,2 négyzetméter, kapacitása 3,9 köbméter. A rakodóperem magassága 623 milliméter, a tolóajtónyílás szélessége és magassága 756 x 1092 milliméter. Az ID. Buzz Cargo hasznos teherbírás 647 kilogramm, a teherautó saját tömege 2353 kilogramm (gyári adatok, az akku tömege 495 kiló). Egy tonna fékezett tömeget vontathat.

Az ID. Buzz Cargo raktere a versenytársakkal összehasonlítva elvérzik. Ennek fő oka a viszonylag magas padló, az akkumulátort alatta helyezték el, a motor pedig a hátsó tengelyen szolgál, ami korlátozza, hogy mennyi mindent lehet hátul szállítani.

Fedélzeti rendszere az ID. sorozatból ismert: bonyolult és lassú menü, eldugott klíma, pici, nem sokat mutató kijelző. A kényelmi funkciók (Apple CarPlay, navigáció stb.) jó részét a shopban tudjuk aktiválni egy kisebb vagyon fejében – egyszerűbb, ha a kereskedőnél kialkudjuk… A fizikai gombok hiánya különösen azoknak lesz dühítő, akik ilyenkor, a téli hidegben kesztyűt hordanak a munkavégzéshez és ki-be ugrálnak a fülkébe.

Az utasteret a raktértől műanyag válaszfal határolja, különösen praktikus az a rejtett rekesz a raktér padlójában, ahová bepréselhetjük mindkét töltőkábelt. A raktérvilágítás az ajtók nyitásával fel-, csukásával lekapcsolódik, rögzítő füleket találtam a raktérben, a padló minősége és tisztíthatósága megfelelő. A Buzz Cargo tesztautóban nem volt mobilos tükrözés, kénytelen voltam a Waze helyett az agyam navigációs képességeire hagyatkozni. Több, kevesebb sikerrel. Élveztem vele az eltévedést is, jó vezetni a Buzzt. Nagyon jó. De erről kicsit később…

Tanulság, hogy meg kell venni az Apple CarPlay-t (vezeték nélkül 151 ezer forint), anélkül csak Bluetooth-on szól a zene és csak ezen keresztül lehet fogadni a telefonhívásokat, de pl. a Waze használhatatlan, mert amint már jeleztem, ebben a hatalmas kabinban egyetlen biztos helyre sem lehet rögzíteni konzol nélkül a mobilt.

Stílusosan és jól megy

A T1 villanyos leszármazottja izmos kocsi. Villanymotorjának teljesítménye 150 kW (ebből a tartós, névleges teljesítmény 70 kW, legnagyobb forgatónyomatéka 310 Nm), az akku bruttó 82 kWh-s (nettója 77 kWh), a villanymotort a hátsó tengelyre építették, így a kocsi gyakorlatilag farmotoros. Hatótávja a gyártó szerint 420 kilométer lehet. Talán nyáron, üresen és klíma nélkül. Télen, fűtéssel és dinamikus vezetéssel 360-380 kilométerre esküdnék, de ez így is jóval több, mint amit jelenleg a konkurencia nyújtani tud. Emiatt sem lennék meglepve, ha a magas ára ellenére sorra nyerné az állami tendereket… Ha valakinek hatótáv kell, akkor az ID. Buzz Cargo az ő teherszállítója. Ha stílus is kell, meg tempó, akkor pláne!

Álló helyzetből 100 kilométer/órára 10,2 másodperc alatt gyorsul fel, a legnagyobb sebessége 145 kilométer/óra lehet. Ha tölteni kell, akkor a 11 kilowattos AC töltésnél jobban megéri a DC: akár 170 kilowatt teljesítményt is képes befogadni. Étvágya a nagy tömeg és a hatalmas homlokfelület miatt elég magas, a több mint 520 kilométeres teszt során 22,7 kilowattóra/100 kilométert mértem.

Könnyű manőverezni

Vezethetőségben a hannoveri születésű ID. Buzz Cargo kiemelkedően teljesít. Parádésan fordul, makacsul tapad az úthoz, még nagy tempónál is biztonságos és főként élvezetes a vezetése. Menet közben is nagyon csendes, merev és jól összerakott verda. Se motor-, se szél-, se gumizaj nem tolakszik be a vezetőfülkébe. Jelentős szélessége ellenére is jól lehet vele manőverezni szűk városi utcákban. Jó a kilátás, bár a tető alacsony, a szélvédő hatalmas. Kár, hogy az aljából egy keveset kitakar a kamerarendszer háza. B üzemmódjában a lassulás nem elég erős az egypedálos vezetéshez, fékezéskor azonban a rekuperáció túl nagy hangsúlyt kap, akár 0,3 g-vel küldi vissza az energiát az akkumulátorba, a fékpedálérzet kellemetlen, hiányzik a határozott válasz. Főleg 140 kilométer/óra sebességről lassítva.