Connect with us

Logisztikai hír

Technológiafejlesztő beruházást zárt le a mezőkovácsházi Hungária Pehely

Új csarnokot épített és új gépeket szerzett be a paplangyártó Hungária Pehely Kft. a Békés vármegyei Mezőkovácsházán – közölte a cég.

A beruházáshoz 70 százalékos arányú, 240,5 millió forint uniós pályázati forrást nyertek el.    Építettek egy ezer négyzetméteres csarnokot, amelyre napelemes rendszert telepítettek; továbbá kapacitásnövelő eszközöket vásároltak. Beszereztek egy az alapanyag gyors és hatékony mozgatását segítő görgős állványrendszert; egy tollkeverő-hűtő gépsort, amely a párnákba, paplanokba töltött tisztított tollak keverését, hűtését végzi.    A késztermékek csomagolását és felcímkézését egy ipari fóliahegesztő gép és címkenyomtatók beszerzésével segítették.    A szállítás könnyítésére két targoncát, továbbá a rakodógépek kamionokra feljutását segítő mobil rámpát vásároltak.

A Hungária Pehely Kft. Mezőkovácsházán több mint 30 éve foglalkozik víziszárnyastoll feldolgozásával, termeltetésével, konfekcionálásával.

A termelés két ágra bomlik: az egyik az automatizált tömeggyártás, a másik pedig a manufakturális kézimunka. Az automata párnatöltő gépsorral akár 80 ezer párnát és 1500 paplant is elő tudnak állítani hetente, manufakturális módon azonban csupán kisszériás, egyedi dizájnnal ellátott, prémium kategóriás termékeket készítenek. A termékek 95 százalékát exportálják.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a Hungária Pehely Kft. 2022-ben 156 embernek adott munkát. Az értékesítés nettó árbevétele tavaly meghaladta a 8 milliárd forintot, amely csaknem a duplája a 2021-es 4,7 milliárdos bevételnek. Ebből az exportértékesítés nettó árbevétele 7,96 milliárdot tesz ki. A cég adózott eredménye 480 millió forintra nőtt a 2021-es 136,5 millióról.