Connect with us

Anyagmozgatás

Belépett az 5G univerzumba a Still

A Still targonca- és intralogisztikai megoldásokat gyártó vállalat immár a telekommunikációba is belekóstolt. A targoncák és egyéb intralogisztikai berendezések prémium beszállítója szupergyors 5G adathálózatot hozott létre hamburgi székhelyén a különböző jövőbeli fejlesztésekhez.

A Still a különböző kutatási projektekben való részvételével indokolja az 5G technológiába való belépését. Emellett az innovatív mobilkommunikációs szabványt hasonlóan innovatív termékek kifejlesztésére és végső soron az „intelligens gyár” megvalósítására kívánja felhasználni. Ennek érdekében a Still 5G-SA kampusz hálózatot telepített a hamburgi székhelyén.

Az 5G hálózattal a Still célja egyrészt, hogy a hamburgi székhelyű vállalat új szintre emelje az autonóm logisztikai folyamatokat ügyfelei számára. Másrészt szupergyors adatátvitellel szeretnék optimalizálni saját termelésüket. „A jövőben a vezeték nélküli gyártórobotok és az emberek a gyors, vezeték nélküli kommunikációnak köszönhetően zökkenőmentesen tudnak majd együtt dolgozni az intelligens gyár értelmében” – véli Ansgar Bergmann, aki adat- és hálózatspecialista a Stillnél.

A teljes automatizálás egyre közelebb kerül
Az 5G technológia teljesítményének és megbízhatóságának köszönhetően Bergmann szerint a jövőben a vezető nélküli szállítójárművek (FTF) teljes flottái valós időben koordinálhatók, és az irányítási és útvonaladataikat a vállalati felhőben lehet kezelni. Az Ipar 4.0 megközelítések is „egyértelműen érzékelhető lendületet” kapnak az 5G-től. A klasszikus rendszerről a teljesen automatizált rendszerre való áttérés optimalizálódik, mivel az Ipar 4.0 elsősorban az 5G által támogatott adatechnológiai folyamatokon alapul.

A Still az 5G segítségével a gépi tanulás új elképzeléseit szeretné megvalósítani, ezért számos nemzetközi kutatási projektben vesz részt. Az „Aribic” projektben például – a mesterséges intelligencia alapú beltéri térképészete rövidítése – az FTF-ek által gyűjtött adatokat jobban fel akarják használni. Létrejön például a környezet digitális ikertestvére, amely valós időben dolgozza fel a releváns információkat.

5G a tesztpadon
2022 elején 18,1 millió eurós támogatással elindult a „CampusOS” világítótorony-projekt, amelyben a Still is részt vesz. A kutatási projekt célja egy moduláris ökoszisztéma kiépítése a nyílt 5G egyetemi hálózatokhoz, amely nyílt rádiótechnológiákon és interoperábilis hálózati komponenseken alapul. Jelenleg a járművek alacsony késleltetésű és rugalmas vezérlését és a videók nagyon nagy adatátviteli sebességgel történő továbbítását tesztelik és értékelik. Bergmann: „Ez lesz az új 5G hálózatunk első próbája.”