Connect with us

Zöld megoldások

Nagy hatótávolságú teherszállító drónokat tesztelnek

Az Ørsted és a DSV logisztikai szolgáltató az Ørsted tengeri telephelyein teszteli a teherfuvarozó drónok használatát.

Az Ørsted és a DSV logisztikai szolgáltató az Ørsted tengeri telephelyein teszteli a teherfuvarozó drónok használatát.

A két dán vállalat közösen új logisztikai megoldásokon dolgozik, teherszállító drónokat tesztelnek. A drónok Grenaa kikötőjéből indulnak az Anholt tengeri szélerőműparkba, amelyet megújuló energiaforrásokból származó villamos energiával hajtanak.

A szélerőművek általában a parttól távol helyezkednek el, és a szükséges szerszámokat és szervizalkatrészeket általában hajón szállítják. A teherszállító drónok fenntartható megoldást jelentenek, és alternatívaként használhatók, amikor speciális pótalkatrészekre van szükség, és a technikusoknak vissza kell térniük a partra, hogy elhozzák azokat. Ez költséges és időigényes. Ugyanakkor a nagyobb működőképesség mellett a szén-dioxid-kibocsátás is csökken – mondta Klaus Baggesen Hilger, az Ørsted digitális műveletekért felelős vezetője.

A tesztek július utolsó két hetében zajlottak, amelyekben egy 100 kilométer hatótávolságú, 2,5 kilogramm hasznos teherbírású elektromos drónt használtak. A tesztek célja, hogy kiderüljön, hogy a teherszállító drónok képesek-e reális logisztikai támogatást nyújtani az Ørsted számos tengeri szélerőművének. A DSV és az Ørsted mellett a svájci RigiTech dróngyártó és a Holo szolgáltató is részt vesz a projektben. Mindkét vállalat az autonóm mobilitási megoldásokra specializálódott.