Connect with us

Anyagmozgatás

Munkaerőpiaci kihívások a logisztikában: megoldások és lehetőségek

HR
A logisztikai szereplők számára akkor válik egy HR stratégia sikeressé, amely összhangban van az iparági kihívásokkal és képes a munkaerő-közvetítéssel, toborzással kapcsolatos trendeket követni. Azonban „csak a megfelelés” már nem elég. Automatizálás, robotika és digitalizáció, változó fogyasztói szokások, globális ellátási láncok folyamatos nehézségei, kiberbiztonság, fenntarthatóság, valamint munkaerőhiány és átstrukturálódó kompetencia igények formálják szinte minden nap újra a szektort, melyre a vállalatoknak és a HR szakembereinek választ kell adni.

„Minden a HR stratégiai célok és az iparági kihívások összhangján múlik. A logisztikai vállalatok számára kulcsfontosságú a jól strukturált HR koncepció kialakítása, amely összhangban áll az iparági trendekkel és változásokkal” – mondta Jáhny Ákos, a Get Work Trend Kft. ügyvezetője. A szakember szerint magában foglalja az iparág- és trendelemzést, a vállalati célokhoz illeszkedő munkaerő gazdálkodás kialakítását, a képzés-fejlesztés stratégiájának megalkotását.

Toborzás és a munkaerő megtartása

Az iparági kihívások miatt a toborzási stratégiák kiemelkedő szerepet játszanak a logisztikai vállalatok működésében. Előtérbe került a célzott toborzási kampányok működtetése, amelyek az ágazatspecifikus álláscsoport portálok és használaton keresztül valósulnak meg. Az AI alkalmazások által támogatott piacelemzések segítségével pontosabban meghatározhatjuk a célokat, amelyek lehetővé teszik a probléma toborzást.

A gyors felvételi eljárások kialakítása és működtetése, különösen a kulcspozíciók esetében, mint a tehergépjármű-vezetők és raktári dolgozók, szintén fontos elem. Az online tesztek alkalmazása lehetővé teszi a jelöltek készségeinek gyors és átfogó felmérését, míg a jelöltélmény nyomon követése és a folyamatos tájékoztatás biztosítja a regisztrációs folyamat minőségét.

Az együttműködések kialakítása oktatási intézményekkel és szakmai fórumokkal, valamint a rendezvényeken való aktív részvétellel a munkavállalói márka megerősítéséhez.

A munkaerő-megtartásának stratégiái között szerepel a versenyképes kompenzációmenedzsment, amely magában foglalja az olyan juttatásokat, üzemanyag-támogatást, gépjármű-karbantartási kedvezményeket, egészségvédelmi programokat, lojalitási bónuszok és teljesítményalapú juttatásokat. A munkakör-specifikus beillesztési programok és a kiterjedt képzési és fejlesztési programok, amelyek a jelenlegi piaci kihívásoknak megfelelő készségeket fejlesztik, kulcsfontosságúak.

A tehetségmenedzsment programok, mint a mentorálás és utánpótlás-tervezés, továbbá az eredmények és a hatékony visszajelzési és teljesítményértékelési rendszerek, a munkavállalói visszajelzés gyűjtése és az elégedettségmérés mind fizetnek a munkaerő megtartásához.

Kulcsfontosságú kompetenciák a logisztikai szektorban

A technológiai fejlődés jelentős hatással van a logisztikai munkakörökre, új készségeket igényelve a munkaerőtől. A logisztikai szektorban dolgozó HR szakembereknek azokra a kulcskompetenciákra kell fókuszálni, amelyek elősegítik a hatékony munkaerő kezelését. Ide tartoznak az ellátásilánc-menedzsment, logisztikai pénzügyek, szállítmányozás és fuvarozás, valamint a környezettudatosság és fenntarthatóság. Ezen felül fontos a technológiai fejlődéshez kapcsolódó új készségek, mint a digitalizáció és robotika megértése és alkalmazása.

A HR szakértőknek számos olyan kihívással kell szembenézniük, mint például a fizikai munkaerő hiánya, az időszakos kapacitáshiány kezelése, a komplex technológiai szükségessége, és a versenyképes piac okozta fluktuáció.

A logisztikai szektor HR kihívásainak kezelése összetett feladat, melyhez elengedhetetlen a technológiai, gazdasági, sőt társadalmi változások ismerete. Mindez pedig széleskörű iparági tájékozottságot igényel” – tette hozzá Jáhny Ákos.