Connect with us

Automatizálás

Mi különbség a robotika és az automatizálás között?

Automatizálás és robotika: a két fogalom egyre fontosabb szerepet játszik az intralogisztikában. De miben különböznek egymástól?

Mi jut eszébe a robot szó hallatán? Nos, valószínűleg a tudományos fikció, azaz a sci-fi jut eszébe. A filmekben rengeteg híres robot szerepel, ott van például az aranyos C-3PO és R2-D2 a Csillagok háborújából, a depressziós Marvin a Galaxis útikalauz stopposoknak című filmből és a mindenható Optimus Prime a Transformersből. Közös bennük, hogy bizonyos fokú (néha több, néha kevesebb) hasonlóságot mutatnak az emberekkel. Ezzel szemben az automatizálás szóhoz kevésbé társulnak közismert képek, vagy filmes minták. A mai világban azonban uralkodó szerepet játszik az automatizálás, leginkább a színfalak mögött, olyan környezetekben, mint a csúcstechnológiás raktárak és feldolgozóipari gyártósorok. Mind a robotika, mind pedig az automatizálás egyre fontosabb a mindennapi életünkben. Nehéz éles különbséget tenni közöttük, de mivel mindkettő fontos a vállalkozások számára, próbáljuk meg jól körülhatárolni ezt a két fogalmat.

Mi a robotika?

A robotika vagy robottechnológia a mérnöki tudományok egyik részterülete, amely a robotok tervezésével. tervezésével, vezérlésével, gyártásával és működtetésével foglalkozik. Példaként említhetjük az ipari robotokat és a kiszolgáló robotokat. A robot szó szláv eredetű: a robota szóból ered, aminek jelentése szolgamunka a csehben, szlovákban, ukránul (робота) és lengyelben, valamint a munkát jelenti az oroszban (работа). A nagyszerű cseh író, Karel Čapek használta először a robot szót, az 1921-ben megjelent R.U.R. című drámájában. Más szóval a robotok olyan gépek, amelyeket bizonyos munkák elvégzésére készítenek. Az ipari robotok elsődleges feladata az emberi munkások helyettesítése – például veszélyes környezetben, például víz alatt, nagy hőségben vagy az űrben. A robotok gyakran, de nem mindig humanoidok. Az ipari alkalmazásokban általában csuklós karral és kezelőegységgel (például megfogóval) vagy szerszámmal (például hegesztőberendezéssel) rendelkeznek.

Mi az automatizálás?

Az automatizálás szintén a feladatok elvégzésének eszköze, de nem feltétlenül egy robothoz hasonló gépet jelent. A kifejezés ezen felül magában foglalhatja a szoftver vagy más technológia használatát is. Az ipari automatizálás olyan speciálisan erre a célra tervezett gépekkel jön szóba, mint a szállítószalagok vagy az automatizált vezetésű járművek, és olyan alkalmazásokban gyakori, mint az áruk szállítása vagy feldolgozása. Jellemzően olyan munkafolyamatoknál alkalmazzák, amelyek nagymértékben ismétlődőek.

Mi a szoftverautomatizálás?

A digitális átalakulás miatt a szoftverautomatizálás egyre fontosabbá vált. Ez a kifejezés arra utal, hogy a szoftverek segítségével olyan feladatokat kezelnek, amelyeket általában emberek végeznek számítógépen. Erre példa az RPA (robotizált folyamatautomatizálás). Az elnevezés ellenére ennek semmi köze a fizikai robotokhoz, hanem a szoftverrobotokhoz – az úgynevezett botokhoz (emlékeznek a Mátrixban ezeke?)  -, amelyek számítógépes programokat használnak ugyanúgy, mint az emberek. Ez a technológia ideális az olyan szabványosított feladatokhoz, mint az ügyfélrendelések feldolgozása vagy a bérszámfejtés.

Automatizálás robotikával

Egy autógyárban a folyamatok nagymértékben automatizáltak. A folyamatláncban vagy a gyártósoron számos robot végez különböző munkákat, például hegesztést. Ezek klasszikus esetek, amikor a robotoknak rögzített szerepük van egy erősen ismétlődő munkafolyamatban, és feladataikat önállóan végzik.

Automatizálás robotok nélkül

A robotika nélküli automatizálásra példa az, amikor egy ügyfél kérdést küld egy biztosító ügyfélszolgálatának, amelyre egy chatbot válaszol, amely megadja a szükséges információkat, majd személyes visszajelzést kér.

Robotika automatizálás nélkül

Az automatizálás nélküli robotika lenyűgöző példája, amikor egy robotkutyát használnak összeomlott házak alatti áldozatok felkutatására. A „kutya”, amelyet egy ember irányít egy konzollal (és mesterséges intelligencia támogatja), infravörös kamera és lézerszkennerek segítségével 360 fokos felmérést végez a helyszínen. Így az esetleges veszélyeket anélkül lehet felderíteni, hogy további embereket veszélybe sodornának.