Connect with us

Anyagmozgatás

Önvezetés és automatizált vezetés: mi a különbség?

Az automatizálás rohamosan fejlődik – az utakon, de különösen az intralogisztikában. Gyakran esik szó mind az autonóm, mind az automatizált üzemeltetésről. A kifejezéseket gyakran szinonimaként használják, de nem teljesen felcserélhetők egymással.

Az automatizálás rohamosan fejlődik – az utakon, de különösen az intralogisztikában. Gyakran esik szó mind az autonóm, mind az automatizált üzemeltetésről. A kifejezéseket gyakran szinonimaként használják, de nem teljesen felcserélhetők egymással.

A digitális forradalom – nevezhetjük Ipar 5.0-nak is – kellős közepén vagyunk, amelyben az automatizálás kulcsfontosságú szerepet játszik. Míg Németországban nemrég vezették be az önvezető autókra vonatkozó jogi szabályozást, és az Egyesült Királyságban már tárgyalják a vonatkozó a jogszabálytervezetet, addig az autóiparban/intralogisztikában már évek óta elterjedtek a vezető nélküli járművek. De vajon ezek az automatizált vezetésű járművek (AGV-k) autonómok (önvezetők) vagy automatizáltak?

Amikor a vezetőből utas lesz

A német szövetségi autópályabiztonsági Intézet (BASt) az iránymutatás érdekében egy egyszerűsített modellt dolgozott ki három kulcsfogalommal: támogatott, automatizált és autonóm üzemmód (utóbbira mondjuk, hogy önvezetés). Az asszisztált vagy támogatott üzemmódban a járművezetőt egy (vagy több) intelligens rendszer támogatja, de a vezetőnek folyamatosan figyelemmel kell kísérnie a járművezetést, és képesnek kell lennie a beavatkozásra. Ezzel szemben az automatizált üzemmódban a járművezető sokkal többet pihenhet, a támogató rendszerek önállóan vezetnek. Ugyanakkor a sofőrnek ébernek kell maradnia, és képesnek kell lennie arra, hogy bármikor átvegye az irányítást. Ebben az esetben a technológia támogatja például a kormányzást, az irányjelzést, a gyorsítást és a fékezést. Az autonóm, azaz önvezető üzemmód a legfejlettebb. Az utasok egyszerűen csak utasok, és nincsenek vezetéssel kapcsolatos kötelezettségeik vagy feladataik. A jármű teljesen önállóan cselekszik, saját döntéseket hoz, és megfelelően reagál a váratlan helyzetekre – olyan módon, hogy az emberi beavatkozásra nincs szükség. A SAE International J3016 nemzetközi szabványa árnyaltabb taxonómiát alkalmaz, és a vezetési funkciókat 0-tól 5-ig terjedő automatizáltsági szintekre osztja: a „vezetés automatizálása nélkülitől” a „teljes vezetés automatizálásáig”. Jelenleg a 2-es szintű támogatott vezetés terjed egyre általánosabban az új autók között, de némely prémiumautó-gyártó már a hármas szintű rendszereket is elérhetővé teszi.

A vezető nélküli nem feltétlenül autonóm

Természetesen egy autó helyzete az utakon nem teljesen összehasonlítható egy zárt és jól feltérképezhető raktárban dolgozó autonóm ipari járművekkel (AGV, AMR). Az AGV-k esetében az automatizált vagy autonóm kifejezések használata elsősorban a navigáció formájától függ. Az AGV-k mindig automatikusan irányítottak, azaz automatizáltak: egy vizuális vagy virtuális pálya segítségével érik el a céljukat. Meghatározott útvonalakon közlekednek, előre meghatározott feladatokat látnak el, és ezért nem feltétlenül autonómok. Vannak azonban olyan AGV-k, amelyek legalább bizonyos fokig autonómok – például képesek emberi beavatkozás nélkül, maguktól kikerülni az akadályokat. Az autonóm mobil robotok (AMR) ezzel szemben, ahogy a nevük is mutatja, teljesen önállóak, szabadon és rugalmasan mozognak a raktárban.