Connect with us

Anyagmozgatás

Mi a különbség az ellensúlyos- és az tolóoszlopos targoncák között?

Az intralogisztikai feladatokra számos targoncatípus áll rendelkezésre, mindegyiknek megvannak a maga egyedi jellemzői és specialitásai. A targoncák két legelterjedtebb típusa az ellensúlyos targonca és az emelőoszlopos (más néven nyúlványos) targonca, mindkettőt széles körben használják a legkülönbözőbb iparágakban. Még ha bizonyos szempontból hasonlóak is, ezek a targoncák nagyon különböző felhasználási módokkal és előnyökkel rendelkeznek.

Az intralogisztikai feladatokra számos targoncatípus áll rendelkezésre, mindegyiknek megvannak a maga egyedi jellemzői és specialitásai. A targoncák két legelterjedtebb típusa az ellensúlyos targonca és az tolóoszlopos (más néven nyúlványos) targonca, mindkettőt széles körben használják a legkülönbözőbb iparágakban. Még ha bizonyos szempontból hasonlóak is, ezek a targoncák nagyon különböző felhasználási módokkal és előnyökkel rendelkeznek.

Mik azok az ellensúlyos targoncák?
A targonca hátsó részén lévő súly ellensúlyozza az elülső villák által emelt terhet. Az ellensúlyozó funkció miatt az ilyen típusú targoncák alkalmasak a nehéz, terjedelmes rakományok kezelésére, amelyeket nagy távolságra kell szállítani. Sokoldalúságuknak köszönhetően nehéz műveleteknél és alapvető anyagmozgatásnál is felhasználhatók, ami miatt számos iparágban népszerű választásnak számítanak. Az ellensúlyos targonca leginkább sík, sima felületen közlekedik, és a széles fordulókörük miatt szabadabb terekben kell használni őket, ami miatt kevésbé alkalmasak szűk folyosókon vagy zárt terekben.

Mik azok az tolóoszlopos targoncák?
Az tolóoszlopos targoncák olyan targoncák, amelyeket keskeny folyosós helyeken, például zsúfolt raktárakban használnak. Ahogy a nevük is sugallja, kifejezetten arra tervezték őket, hogy olyan szinteken érjenek el extrém magasságokat, amelyeket a hagyományos ellensúlyos targoncák nem tudnak elérni. A nyúlványos targonca tornya lehetővé teszi a kezelő számára, hogy biztonságosan elérje a rendkívül magas polcokat – a STILL nyúlványos targoncái akár 13 méter magasra is felérnek -, így népszerű választásnak számítanak a magas polcokkal rendelkező raktározási és elosztási műveletekben. A nyúlványos targonca meghajtó kereke a kezelő alatt helyezkedik el, ami segít a szűkebb fordulási sugár kialakításában. Ez lehetővé teszi a kezelők számára, hogy kisebb helyeken és keskenyebb folyosókon közlekedjenek, mint egy ellensúlyos targoncával, miközben a magasabb polcokat is el tudják érni. Míg az ellensúlyos targoncák nagyszerű megoldást jelentenek, ha nehéz árukat kell vízszintes távolságra szállítani, az tolóoszlopos targoncák megoldást kínálnak, ha árukat kell függőlegesen fel- vagy leemelni.

Mi a különbség köztük? 
Egyensúly és stabilizálás
Az ellensúlyos targonca és a nyúlványos targonca közötti egyik fő különbség – ahogyan a nevük is mutatja – a rakományok stabilizálására használt módszer. Az ellensúlyos targoncákat úgy tervezték, hogy hátul nagyobb ellensúlyokkal rendelkezzenek, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy nagyobb súlyokat emeljenek és mozgassanak, mint a nyúlványos targoncák. A nyúlványos targoncák nem rendelkeznek külső ellensúlyozó súllyal, ehelyett az elöl kinyúló támasztólábakra, valamint egy nehéz akkumulátorra támaszkodnak (a gép hátulján található), amely stabilan és kiegyensúlyozottan tartja őket.

Emelési kapacitás
Kialakításukból adódóan az ellensúlyos targoncák a nyúlványos targoncákhoz képest nagyobb terheket képesek felemelni. Például a STILL nagy teherbírású ellensúlyos targoncája, az RX 60 akár 8 tonnát is képes megemelni, míg a népszerű nyúlványos targonca, az FM-X akár 2,5 tonnát is képes megemelni.

Fordulási sugár
Ha fürgébb gépet keres, vagy magas polcokkal rendelkező keskeny folyosókon dolgozik, akkor valószínűleg egy nyúlványos targoncára lesz szüksége. A szabványos nyúlványos targoncák fordulási sugara átlagosan 35 százalékkal kisebb, mint az ellensúlyos targoncáké. Ez lehetővé teszi számukra, hogy szűkebb folyosókon és szűkebb helyeken dolgozzanak, így tökéletesen alkalmasak kisebb raktárakhoz vagy bonyolultabb munkákhoz. A nyúlványos targoncákat általában beltéri használatra használják, azonban egyes gyártók, mint például a STILL, kínálnak kombinált beltéri és kültéri használatra alkalmas nyúlványos targoncákat.

Elérési magasság
Ha olyan tárgyak vagy áruk eléréséről van szó, amelyek esetleg magasabban vannak a polcokon, a nyúlványos targonca a kézenfekvő választás. Míg egy ellensúlyos targonca akár 8 méter magasra is elér, ami még mindig lenyűgöző, addig az tolóoszlopos targoncák akár 13 méter magasra is felnyúlhatnak.