Connect with us

Anyagmozgatás

Hat tipp a targonca akkumulátor élettartamának maximalizálásához

Az elektromos targoncák jelentős beruházást jelentenek bármely vállalkozás számára, és a kiadások nagy részét az akkumulátor költsége teszi ki. A targonca akkumulátorának élettartamának maximalizálása nemcsak abban segít, hogy a lehető legtöbbet hozza ki járműparkjából a teljesítmény és a hatékonyság szempontjából, hanem abban is, hogy a lehető legtöbbet hozza ki a beruházásából.

Az elektromos targoncák jelentős beruházást jelentenek bármely vállalkozás számára, és a kiadások nagy részét az akkumulátor költsége teszi ki. A targonca akkumulátorának élettartamának maximalizálása nemcsak abban segít, hogy a lehető legtöbbet hozza ki járműparkjából a teljesítmény és a hatékonyság szempontjából, hanem abban is, hogy a lehető legtöbbet hozza ki a beruházásából.

A targoncák akkumulátorainak leggyakrabban két fajtája létezik: lítium-ion és ólomsav akkumulátorok. A lítium-ion akkumulátorok számos előnnyel rendelkeznek, többek között azzal, hogy gyakorlatilag karbantartásmentesek, bár általában drágábbak, mint a raktárakban gyakran használt ólomsavas társaik. Az ólomsavas akkumulátorok általában rövidebb élettartamúak, mint a lítium akkumulátorok, azonban rengeteg lehetőség van a teljesítményük és a teljes teljesítményük maximalizálására.

1. Tartsa be az akkumulátorok töltési ütemtervét
Az ólomsavas akkumulátorok teljes feltöltése általában körülbelül hat-nyolc órát vesz igénybe (míg a lítiumion-akkumulátoroké egy-két órát), így egy töltési ütemterv segíthet abban, hogy a legtöbbet hozza ki mind a járműparkjából, mind az akkumulátorából. Soha nem szabad részlegesen vagy „alkalmi” módon tölteni az ólomsavas akkumulátorokat, és a legjobb módja ennek az, ha olyan töltési időket tervez be, amikor a gépeket ki lehet venni a munkából, és hagyni kell, hogy teljesen feltöltődjenek, mielőtt visszamennének dolgozni. Ez különösen akkor hasznos, ha több járműből álló flottával rendelkezik, így néhány targonca dolgozhat, míg a többi töltődik, majd szükség szerint cserélheti őket.

2. Ne hagyja, hogy az akkumulátor töltöttsége 20 százalék alá csökkenjen

Általános ökölszabály, hogy nem szabad hagyni, hogy a targonca ólomsavas akkumulátoraiban a töltöttség nem csökkenhet 20 százalék alá. A túl alacsony töltöttségi szint lecsökkenését „mélykisülésnek” nevezik, és károsíthatja magát az akkumulátort, valamint az elektromos alkatrészek felmelegedését okozhatja, ami további károkat okozhat az elektromos rendszerben. Idővel ez befolyásolja az akkumulátor élettartamát, és végül azt eredményezi, hogy hamarabb ki kell cserélni.

3. Ne töltse fel részben az ólomakkumulátort
Az ólomsavas targoncaakkumulátorok általában 1000-1500 töltési ciklust bírnak ki, mielőtt cserére szorulnának. Ez azt jelenti, hogy ha csak félig tölti fel az akkumulátort, akkor gyakorlatilag két ilyen ciklust „elhasznál” az akkumulátor teljes feltöltésére. Ez lényegében csökkentheti az akkumulátor kapacitását és felére csökkentheti az élettartamát. Ha gondoskodik arról, hogy az akkumulátorok minden alkalommal teljesen feltöltődjenek, csökkentheti a szükséges töltések teljes számát, és maximalizálhatja az akkumulátor élettartamát.

A lítiumion-akkumulátorokat használó elektromos targoncák sokkal gyorsabban tölthetők fel teljesen, és előnyükre válik az úgynevezett „alkalmi töltés” – rövidebb töltési időszakok, amíg a kezelők szünetet tartanak vagy műszakváltáskor -, valamint kétszer annyi töltési cikluson keresztül tartanak, mint az ólomsavas akkumulátorok. Ez azt jelenti, hogy az ólomsavas és lítiumionos akkumulátorok töltési ütemtervét másképp kell megterveznie a flotta összetételétől függően.

4. Ellenőrizze a vízszintet a savas akkumulátorokban
A targonca akkumulátorának vízszintjének ellenőrzése a rendszeres karbantartás fontos része, és lehetővé teszi, hogy az akkumulátor maximális hatékonysággal és élettartammal működjön. Fontos, hogy a vízszintet egyensúlyban tartsa, mert a túl sok víz ugyanúgy károsíthatja az akkumulátort, mint a kevés víz. Ha a vízszint túl alacsonyra csökken, az akkumulátorban lévő alkatrészek ki vannak téve a levegőnek, ami miatt kiszáradnak és törékennyé válnak. Ha azonban túl sok víz van az akkumulátorban, akkor a működés közben kitáguló folyadék kifolyhat, és a veszélyes folyadék egészségügyi és biztonsági kockázatot jelenthet a kezelőkre nézve.

5. Havonta tisztítsa meg az akkumulátorokat
Mint minden ipari berendezés esetében, a rendszeres karbantartás és ellenőrzés segíthet meghosszabbítani a targonca akkumulátorának élettartamát és maximális teljesítményét. Az alkatrészeken lévő lerakódások, a helytelen vízszint, a korrodált töltőpontok mind negatív hatással lehetnek a töltési időre és a hatékony működésre. A rendszeres karbantartás azt is lehetővé teszi, hogy észrevegye a potenciális hibákat, mielőtt azok hirtelen, váratlan meghibásodást eredményeznének, amely a járművet észrevétlenül üzemen kívül helyezheti.

6. Tartsa optimális hőmérsékleten a raktárat
Nem titok, hogy a szélsőséges hőmérsékletek befolyásolják az ólomsavas akkumulátorok teljesítményét, de az emberek hajlamosak leginkább a hideg hőmérsékletre gondolni. Bár igaz, hogy a hidegebb hőmérséklet lassabb kémiai reakciókat eredményez, amelyek csökkenthetik a teljesítményt, a túlzott meleg szintén károsíthatja a targoncák akkumulátorait, és csökkentheti élettartamukat. A raktár hőmérsékletének szabályozása segíthet meghosszabbítani az akkumulátor élettartamát a tárolás, a használat és a töltés során. Ha targoncáinak szélsőséges hőmérsékleten kell működniük, fontos, hogy olyan targoncaakkumulátorba fektessen be, amelyet ilyen körülményekre terveztek.