Connect with us

Anyagmozgatás

Megnőtt az automatizált megoldások iránti igény

A Supply Chain Monitor logisztikai szaklap intralogisztikai mellékletében beruházásokat motiváló aktuális piaci trendekről  kérdeztek szakembereket, mások mellett Szalay Gábort, a KION ITS EMEA Hungary ügyvezető igazgatóját.  

A Supply Chain Monitor logisztikai szaklap intralogisztikai mellékletében beruházásokat motiváló aktuális piaci trendekről kérdeztek szakembereket, többek mellett Szalay Gábort, a KION ITS EMEA Hungary ügyvezető igazgatóját.  

– Milyen tendenciák jellemezték a vállalatok intralogisztikai beruházásait az elmúlt évben?

– A kezdeti tapogatózó lépések után kezd egyre markánsabbá válni a manuális munkavégzés automatizált megoldásokkal történő kiváltására vonatkozó igény. Az anyagmozgatási piac munkavédelmi megoldásaira is szerencsére egyre több vállalkozás kezd alapvető elvárásként tekinteni, ami jó hír mind a logisztikai dolgozóknak, mind pedig az ilyen technológiákat kínáló cégeknek, így a KION csoport magyarországi márkáinak is.

– Mely intralogisztikai/anyagmozgatási megoldások iránt mutatkozott a legnagyobb igény a megrendelők oldaláról?

– 2022-ben még jellemzően a koronavírus-járvány alatt megugrott rendelésállományok kiszállítása zajlott, elsősorban a hagyományos eszközökkel a súlypontban, azonban az év második felében már kezdett erősödni az automatizált anyagmozgató technológiák iránti igény.

– Mely területekre helyeződött a hangsúly az elmúlt néhány évben?

– A covid időszak jelentős kihívások elé állított minket a munkaszervezés, ügyfelek kiszolgálása és a határidőre történő kiszállítások tekintetében, tehát mondhatjuk, hogy az energiák nagy részét a minőségi szint fenntartása és nem a fejlesztések vitték el. Ennek most változnia kell, hiszen a piaci igények is kezdenek átalakulni, másfajta technológiákra, szakemberekre, ügyfélkiszolgálásra van igény.

– Milyen egyedi termékkel, szolgáltatással, megoldással vannak jelen a hazai intralogisztikai piacon?

– A KION csoporton belül a STILL az elektromos targoncák és a „smart” raktári megoldások specialistája, LINDE márkánk hidrosztatikus hajtású, belső égésű gépei a kategória csúcsát képviselik, automatizálási termékportfóliónk pedig a jövő uralkodó technológiájába enged betekintést. Így a legtöbb felmerülő intralogisztikai igényt képesek vagyunk magas színvonalon teljesíteni.

– Jelenleg milyen trendek láthatók az intralogisztikai projektek területén, illetve az ehhez kapcsolódó eszközök, technológiák fejlesztésében?

– A nagy nemzetközi cégek emisszióra és hatékony energiafelhasználásra vonatkozó vállalásai nagy piacot és igényt teremtenek az ebben a tekintetben innovatív vállalkozásoknak. A KION ebben a tekintetben komplett rendszerekben gondolkodik, nem kizárólag az energiát hatékonyan felhasználó hagyományos és automata eszközök gyártásában. Példaként említeném az üzemanyagcellás targoncáinkat, melyeknél stratégiai partnereinkkel közösen fejlesztünk megoldásokat, hogy az energia előállításától a leadott teljesítményen át az emisszióig bezárólag minden tekintetben a legjobb eredményt érjük el ügyfeleink számára.

A cikk eredetileg a Supply Monitor Chain magazinban jelent meg.