Connect with us

Anyagmozgatás

2023 legfontosabb trendjei az automatizálásban

A Nemzetközi Robotikai Szövetség (IFR) öt olyan trendet azonosított, amelyek idén meghatározzák a robotika és automatizálás iparágát. Közleményük szerint ezek közé tartozik a fenntarthatóság, a mesterségei intelligencia és a rövidebb ellátási láncok elősegítése.

A Nemzetközi Robotikai Szövetség (IFR) öt olyan trendet azonosított, amelyek idén meghatározzák a robotika és automatizálás iparágát. Közleményük szerint ezek közé tartozik a fenntarthatóság, a mesterségei intelligencia és a rövidebb ellátási láncok elősegítése.

A működő robotok állománya világszerte új rekordot ért el, mintegy 3,5 millió darabot – a telepítések értéke a becslések szerint elérte a 15,7 milliárd dollárt. Ennek fényében nézzük, mik foglalkoztatják ennek az iparágnak a szereplőit 2023-ban.

Hatékonyságjavulás

Az emelkedő energiaköltségek idején a kiemelkedő energiahatékonyság fontos a versenyképesség megőrzéséhez. Ennek eléréséhez először is csökkenteni kell a gyártás energiaéhségét. A mai robotokat úgy tervezték, hogy kevesebb energiát fogyasszanak, ami alacsonyabb üzemeltetési költségeket eredményez. A vállalatok a termelésükkel kapcsolatos fenntarthatósági célok elérése érdekében energiatakarékos technológiával felszerelt ipari robotokat használnak: a robotok vezérlése képes például a mozgási energiát villamos energiává alakítani, és azt visszatáplálni az elektromos hálózatba. Ez a technológia jelentősen csökkenti a robot működtetéséhez szükséges energiát. Egy másik funkció az intelligens energiatakarékos üzemmód, amely igény szerint szabályozza a robot energiaellátását a munkanap folyamán. Mivel az ipari létesítményeknek már ma is figyelemmel kell kísérniük energiafogyasztásukat, az ilyen csatlakoztatott energiaérzékelők valószínűleg a robotmegoldások ipari szabványává válnak.

Visszaszervezés

A rugalmasság a különböző iparágakban a visszaszervezés (reshoring) fontos hajtóerejévé vált: Az autógyártók például sokat fektetnek be a rövid ellátási láncokba, hogy a folyamatokat közelebb hozzák ügyfeleikhez. Ezek a gyártók robotautomatizálást használnak a nagy teljesítményű akkumulátorok költséghatékony és nagy mennyiségben történő gyártásához, hogy támogassák az elektromos járművekkel kapcsolatos projektjeiket. Ezek a beruházások feleslegessé teszik a nehéz akkumulátorok szállítását. Ez azért fontos, mert egyre több logisztikai vállalat utasítja el az akkumulátorok szállítását biztonsági okokból.

A mikrocsipgyártás visszatelepítése az Egyesült Államokba és Európába egy másik áthelyezési tendencia. Mivel manapság a legtöbb ipari termék működéséhez félvezető csipre van szükség, a vevőhöz közeli ellátásuk kulcsfontosságú. A robotok létfontosságú szerepet játszanak a csipgyártásban, mivel megfelelnek a rendkívüli pontossági követelményeknek. A kifejezetten erre a célra tervezett robotok automatizálják a szilíciumlapka gyártását, átveszik a tisztítási feladatokat, vagy tesztelik az integrált áramköröket. A reshoring legújabb példái az Intel új csipgyárai Ohióban vagy a nemrégiben bejelentett csipgyár a németországi Saar-vidéken, amelyet a Wolfspeed csipgyártó és a ZF autóipari beszállító üzemeltet majd.

Könnyebben használható robotok

A robotok programozása egyszerűbbé és elérhetőbbé vált a nem szakemberek számára. A szoftvervezérelt automatizálási platformok szolgáltatói támogatják a vállalatokat, lehetővé téve a felhasználók számára, hogy az ipari robotokat korábbi programozási tapasztalat nélkül is kezelhessék. Az eredeti berendezésgyártók kéz a kézben dolgoznak alacsony kódú vagy akár kód nélküli technológiai partnerekkel, amelyek lehetővé teszik, hogy a felhasználók minden képzettségi szinten programozhassanak robotot.

Az intuitív felhasználói élménnyel párosuló, könnyen használható szoftver kiváltja a kiterjedt robotprogramozást, és új robotikai automatizálási lehetőségeket nyit meg: A szoftveres start-upok a kis- és középvállalkozások igényeire specializált megoldásokkal lépnek be erre a piacra. Például: egy hagyományos, nagy tömegű ipari robotot fel lehet szerelni érzékelőkkel és egy új szoftverrel, amely lehetővé teszi a kollaboratív beállítási műveleteket. Ez megkönnyíti a dolgozók számára, hogy a nehézgépeket különböző feladatokhoz igazítsák. A vállalatok így a két világ legjobbját kapják meg: robusztus és precíz ipari robothardvert és a legmodernebb cobot-szoftvert.

A könnyen használható programozási felületek, amelyek lehetővé teszik, hogy az ügyfelek maguk állítsák be a robotokat, szintén az olcsó robotika új, feltörekvő szegmensét mozgatják. A 2020-as világjárványra sok új ügyfél reagált a robotikai megoldások kipróbálásával. A robotszállítók tudomásul vették ezt az igényt: Az egyszerű beállítás és telepítés, például az előre konfigurált szoftverekkel a megfogó, érzékelők vagy vezérlők kezeléséhez támogatják az alacsonyabb költségű robotok telepítését. Az ilyen robotokat gyakran webshopokon keresztül értékesítik, és a különböző alkalmazásokhoz szükséges programrutinok letölthetők egy alkalmazásboltból.

Mesterséges intelligencia (AI) és digitális automatizálás

A digitális technológiák fejlődésének köszönhetően a robotszállítók és a rendszerintegrátorok új alkalmazásokat kínálnak, és javítják a meglévőket a sebesség és a minőség tekintetében. A hálózatba kapcsolt robotok átalakítják a gyártást. A robotok egyre inkább egy összekapcsolt digitális ökoszisztéma részeként fognak működni: A felhőalapú számítástechnika, a nagy adatok (big data) elemzése vagy az 5G mobilhálózatok biztosítják az optimalizált teljesítmény technológiai alapját. Az 5G szabvány lehetővé teszi majd a teljesen digitalizált gyártást, ami feleslegessé teszi a kábeleket a műhelyben.

A mesterséges intelligencia (AI) nagy lehetőségeket rejt magában a robotika számára, számos előnyt biztosítva a gyártásban. A mesterséges intelligencia robotikában való alkalmazásának fő célja a külső környezet változékonyságának és kiszámíthatatlanságának jobb kezelése, akár valós időben, akár offline. Ennek köszönhetően a mesterséges intelligencia egyre nagyobb szerepet játszik a szoftverkínálatban, ahol a futó rendszerek előnyeit élvezik, például az optimalizált folyamatok, a prediktív karbantartás vagy a látásalapú megragadás révén.

Ez a technológia segít a gyártóknak, a logisztikai szolgáltatóknak és a kiskereskedőknek a gyakran változó termékek, megrendelések és készletek kezelésében. Minél nagyobb a környezet változékonysága és kiszámíthatatlansága, annál valószínűbb, hogy az AI-algoritmusok költséghatékony és gyors megoldást nyújtanak – például olyan gyártók vagy nagykereskedők számára, akik több millió különböző, rendszeresen változó termékkel foglalkoznak. A mesterséges intelligencia olyan környezetekben is hasznos, ahol a mobil robotoknak meg kell különböztetniük a velük találkozó tárgyakat vagy embereket, és másképp kell reagálniuk.

Második élet az ipari robotok számára

Mivel egy ipari robot élettartama akár harminc év is lehet, az új technológiai berendezések remek lehetőséget kínálnak arra, hogy a régi robotok „második életet” kapjanak. Az olyan ipari robotgyártók, mint az ABB, a Fanuc, a Kuka, a Stäubli vagy a Yaskawa speciális javítóközpontokat üzemeltetnek ügyfeleik közelében, hogy a használt egységeket erőforrás-hatékony módon felújítsák vagy korszerűsítsék. Ez a javításra való felkészülés stratégiája a robotgyártók és ügyfeleik számára költség- és erőforrás-megtakarítást is jelent. Az ügyfelek számára hosszú távú javítás felajánlása fontos hozzájárulás a körforgásos gazdasághoz.