Connect with us

Automatizálás

Legújabb IoT trendek a logisztikában

A különböző ágazatokban működő és különböző méretű vállalatok ellátási láncai és logisztikai folyamatai a koronavírus-járvány 2020-as kitörése óta zavarokkal és kihívásokkal küzdenek. Jelenleg az ukrajnai háború, az akut energiaválság és a nyersanyagárak inflációja növeli a nyomást az ellátási láncokra világszerte.

A különböző ágazatokban működő és különböző méretű vállalatok ellátási láncai és logisztikai folyamatai a koronavírus-járvány 2020-as kitörése óta zavarokkal és kihívásokkal küzdenek. Jelenleg az ukrajnai háború, az akut energiaválság és a nyersanyagárak inflációja növeli a nyomást az ellátási láncokra világszerte.

Azok, akik sikeresen digitalizálják és folyamatosan nyomon követik ellátási láncaikat és logisztikai folyamataikat, beleértve járműveiket is, pontos áttekintést kapnak a felhasznált eszközökről és a tényleges történésekről. Ezzel nemcsak a túlkapacitást előzik meg és optimalizálják a folyamatokat, hanem rugalmassá teszik a vállalatot és az ellátási láncot ezekben a kihívásokkal teli időkben.

(Fotó: Sensolus)

A legtöbb vállalat számára azonban éppen a nem gépi meghajtású teherhordók és eszközök (pl. konténerek) jelentenek még mindig üres foltot az ellátási láncok és a logisztikai folyamatok térképén. Nagy szükség van integrált megoldásokra a többféle csomagolás, konténer, raklap és hasonlók nyomkövetésére, hálózatba kapcsolására és intelligens kezelésére.

Trend #1: Az ellátási lánc digitalizálása az új normális állapot
Az ellátási láncok és logisztikai folyamatok végponttól végpontig tartó digitalizálása költségmegtakarítást eredményez, növeli a napi termelékenységet és az átláthatóságot minden érintett számára. Rugalmasságot teremt a rugalmas piaci fellépéshez, és akár új üzleti ötletek alapját is képezheti. Ma már senki sem menekülhet meg ezektől a gazdasági előnyöktől egy globális kihívásokkal teli piacon. Általános a tudatosság, hogy az ellátási lánc digitalizálása mára az új normává vált, és egyre inkább elterjednek a nem gépi meghajtású rakományhordozók és eszközök nyomon követésére és hálózatba kapcsolására szolgáló IoT-alapú megoldások. A logisztikai folyamatok végponttól végpontig tartó digitalizálása szinte minden iparágban stratégiai előnnyé válik. Azok pedig, akik nem csatlakoznak, piaci részesedést és versenyképességet veszítenek.

Trend #2: Az elkötelezettség és a megfelelés továbbra is a beruházások motorja
A vezetők minden iparágban biztosítani akarják, hogy a jogi követelmények, valamint a szerződéses partnerekkel szemben vállalt kötelezettségeik teljesüljenek. Ez vonatkozik például a romlandó áruk, élelmiszerek és gyógyszeripari termékek hőmérséklet-ellenőrzésére vagy a veszélyes áruk szállítására vonatkozó multimodális logisztikai naplókra. Szerződéses előírások érvényesek például az áruk időben célállomásra történő szállítására, elegendő csomagolási pufferkészletre a kötbérek elkerülése érdekében, a digitális helynaplók biztosítási célú rendelkezésre bocsátására vagy a szállítás közbeni állapotfigyelésre a nemkívánatos sérülések elkerülése érdekében. Mindehhez végponttól végpontig tartó folyamatellenőrzésre és megfelelőségre van szükség, valamint megfelelő beruházásokra az összes nem gépi meghajtású rakományhordozó zökkenőmentes nyomon követése és átfogó hálózatba kapcsolása terén.

Fotó: Sensolus

Trend #3: A folyamatintelligencia az értékteremtés következő hullámának motorja
2015 óta az IoT-vállalatok skálázható, megbízható és hatékony megoldásokon dolgoznak a nem gépi meghajtású eszközök hálózatba kapcsolására és digitális rendszerekben való leképezésére „digitális ikerként”. Ez lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy tisztán lássák ellátási láncaikat és logisztikai folyamataikat, és hatékonyan irányítsák azokat – az elavult, kézi nyilvántartásokhoz kapcsolódó vakfoltok és emberi hibák kockázata nélkül. Az elmúlt években a hangsúly egyre inkább arra helyeződött át, hogy a nem gépesített teherhordók folyamatait is hálózatba szervezve tekintsék át, és átláthatóvá tegyék azokat. Ezáltal például az ipari berendezések gyártói betekintést nyerhetnek csomagolóanyag-folyamaik minőségébe és teljesítményébe (KPI-k), a csomagolások tárolásába és forgásába, és értesítést kaphatnak, ha eltérések fordulnak elő. Minél több eszköz van hálózatba kötve, annál láthatóbbá válnak a folyamatok, és végre kibontakozhat a folyamatintelligencia. Az IoT-követési technológia így teremti meg az elemzőcsapatok és az AI-platformok alapját: az itt létrehozott és összegyűjtött adatok a folyamatok optimalizálásához és az értékes hatékonyságnöveléshez szükséges fontos felismeréseket támogatják.

Trend #4: A piacképes IoT-technológia csökkenti a működési kockázatot
Az IoT-követési technológiák folyamatosan fejlődnek, a menedzserek számára idővel gondot jelent, hogy az IoT-követési megoldások „dzsungelében” megtalálják a megfelelőt. Az IoT-követési technológiát és annak szolgáltatóit választó vállalatok döntési szempontjai ma elsősorban a hosszú távú megbízhatóságra összpontosítanak. Fontos a bizonyított OEM-felelősség, a folyamatos nyomon követési hardverellátás képessége, a garantált életciklus-menedzsment, a kiberbiztonság, a csatlakozási szolgáltatók függetlensége stb. A felelős felek így hosszú távon csökkentik működési kockázataikat.

Trend #5: A hatékonyságnövelés a fenntarthatóságot is elősegíti
A nem gépesített teherszállítók és egyéb eszközök IoT-alapú digitalizálása jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy a vállalatok sokkal fenntarthatóbb módon tudjanak működni. A saját ellátási láncaik végponttól végpontig tartó átláthatósága és a generált folyamatinformáció nemcsak azt mutatja meg, hogy hol lehet hatékonyságnövekedést elérni és megtakarítási lehetőségeket kihasználni, hanem azt is, hogy hol lehet fenntarthatóbb üzletet folytatni az éghajlat és a környezet védelme érdekében. Az IoT-követésnek köszönhetően például az eldobható csomagolások gyakran helyettesíthetők újrahasznosított műanyagból készült, újrafelhasználható változatokkal. A hatékonyság és a fenntarthatóság gyakran kéz a kézben jár – például amikor a feleslegessé vált, újrafelhasználható rakományhordozók felesleges készleteit meg lehet szüntetni és az eszközveszteséget csökkenteni lehet, vagy amikor a konténerek, raklapok és hasonlók közös használatával sokkal könnyebben kialakítható a körkörös gazdaság. Az erőforrás-megtakarítás itt nemcsak kevesebb anyag- és energiafelhasználást jelent, hanem kevesebb globális hulladékot is.