Connect with us

Logisztikai hír

Erősíti a közúti fuvarozás versenyképességét az új képzési program

Üdvözlik és támogatásukról biztosítják a meghatározó hazai közúti érdekképviseleti szervezetek a közúti árufuvarozás és autóbuszos személyszállítás területén tapasztalható munkaerőhiány enyhítése érdekében indított gépjárművezető-képzési programot.
A Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete (NiT Hungary) és a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE) meggyőződése, hogy a hazai logisztikai és szállítási szolgáltatások intenzív fejlesztésének kulcsa a kellő időben, megfelelő létszámban rendelkezésre álló képzett munkaerő. A munkaadói szervezetek a programtól azt várják, hogy az a foglalkoztatási lehetőségek bővülésével erősíti majd a hazai közúti áru- és személyszállítási szektorban dolgozó magánvállalkozások versenyhelyzetét.
Az elmúlt időszakban több döntés és intézkedés is megerősítette, hogy a magyar kormány elkötelezett a logisztikai szolgáltatások, valamint hazai közúti fuvarozói ágazat versenyképességének erősítésében, és deklarált célja, hogy az ágazati GDP-hozzájárulást 2030-ra, annak mértékét megduplázva, 10 százalékra növelje. A dinamikus fejlődés kulcsa a kellő számban rendelkezésre álló képzett munkaerő. A március 1-jén indított, 1,7 milliárd forintos forrásból, rendkívül kedvező feltételekkel meghirdetett gépjárművezető-képzési program megfelelő alapot teremthet arra, hogy a közúti árufuvarozói és autóbuszos személyszállítási alágazatban alig másfél éven belül mintegy ezer magyar állampolgár kerüljön ki a munkaerőpiacra, és ezzel erősödjék a munkaerőpiaci aktivitás.
A szakmai szervezetek meggyőződése, hogy a képzés finanszírozás ilyen jellegű támogatása mellett sikeres és eredményes lehet a hosszú ideje napirenden szereplő pályaorientációs tevékenységük. A reális növekedéssel tervező, képzett munkaerőt foglalkoztató vállalkozások is kedvezőnek, perspektivikusnak ítélik a program feltételeit. Külön figyelmet érdemel, hogy a program nem szűkíti az indokoltnál nagyobb mértékben a becsatlakozók lehetséges körét, együttműködő képzési partnerként tekint a majdani munkaadó fuvarozó vállalkozásokra, alapot fektet le a foglalkoztatás garanciális feltételeire, illetve egy megfelelő előszűrés és a programfelelős OFA Nonprofit Kft. mentorálása is támogatja a képzésben résztvevők tanulmányi és elhelyezkedési lehetőségeit.