Connect with us

Raktártechnika

Dunavecsén épít üzemet a Schneider Electric

Mintegy 16 milliárd forintból épít új üzemet a Schneider Electric a Bács-Kiskun megyei Dunavecsén, ahol elektromos elosztóberendezésekhez szükséges, középfeszültségű termékeket gyártanak majd; a beruházás csaknem 500 új munkahelyet jelent  – közölte a cég.

Mintegy 16 milliárd forintból épít új üzemet a Schneider Electric a Bács-Kiskun megyei Dunavecsén, ahol elektromos elosztóberendezésekhez szükséges, középfeszültségű termékeket gyártanak majd; a beruházás csaknem 500 új munkahelyet jelent  – közölte a cég.

A tájékoztatás szerint az okosgyár területe húszezer négyzetméter lesz, és az üzem minden technológiai, fenntarthatósági és digitális elvárásnak megfelel majd: karbonsemleges működés mellett a legfejlettebb ipari technológiát alkalmazzák a gyártásban.

A helyszínválasztásban nagy szerepet játszott az M8-as autópálya, valamint a Schneider Electric Szigetszentmiklóson működő közép-európai logisztikai központjának (CEELog) közelsége, illetve az, hogy a társaság globális beszerzési központja (GSC) szintén Magyarországon, Budapesten működik.     A dunavecsei üzemben várhatóan 2024-ben indul majd meg a gyártás, és a tervek szerint ötszáz, magasan kvalifikált munkahelyet biztosítanak majd a környéken élőknek 2025 után.     “Az új beruházás egyértelmű megerősítése Magyarország kiemelt szerepének a Schneider Electricnél, és tovább növeli versenyképességünket a középfeszültségű termékek európai piacán” – idézi a közlemény Veres Zsolt országigazgatót, a Schneider Electric valamennyi magyarországi érdekeltségének vezetőjét.

Az energiamenedzsment és ipari automatizálási megoldások területén vezető multinacionális vállalat, a Schneider Electric 1991 óta van jelen Magyarországon két zalaegerszegi, egy gyöngyösi és egy kunszentmiklósi üzemmel, illetve a régiós feladatokat ellátó, több mint húsz országot kiszolgáló szigetszentmiklósi logisztikai központtal.     A magyarországi gyáregységek számos, az elektromos áramelosztáshoz, -szabályozáshoz szükséges eszközt és berendezést gyártanak, a kismegszakítóktól az egyedi vevői igényekre szabott, így magas hozzáadott értéket képviselő középfeszültségű elosztószekrényeken át az egyedi tervezésű síncsatornákig, amelyek ipari környezetben szükségesek az elektromos energia továbbításához.     A Magyarországon mintegy kétezer munkavállalót foglalkoztató társaság termékei több mint 100 országban, a világ minden kontinensén elérhetők, nemcsak az elektromos elosztás, de az ipari automatizálás, az energiamenedzsment, a kritikus infrastruktúra, az ezekhez szükséges szoftverek területéről is.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a Schneider Electric Hungária Villamossági Zrt. értékesítésből származó árbevétele tavaly több mint 81 milliárd forint, egy évvel korábban pedig közel 70 milliárd forint volt. Az árbevétel mintegy fele exportértékesítésből származott. A cég 2021-ben 1,73 milliárd nyereséggel zárt, míg 2020-ban közel 2,17 milliárd forint volt az adózott eredménye.

Az SE-CEE Schneider Electric Közép-Kelet Európai Kft. árbevétele 2021-ben közel 244 milliárd forintra nőtt az előző évi 207 milliárd forintról, amelynek több mint 90 százaléka exportértékesítésből származott. A vállalkozás adózott eredménye ugyanebben az időszakban 2,7 milliárd forintról 5,8 milliárd forintra emelkedett.