Connect with us

Anyagmozgatás

Szűk folyosók verhetetlen bajnoka

A STILL RXE 10-16C jó példa arra, hogy az ellensúlyos elektromos targoncák milyen hatékonysággal képesek megbirkózni a mindennapi raktári műveletek rendkívül dinamikus környezetével.

Az élelmiszeripar nagyon speciális követelményeket támaszt a kiszolgáló járműflottájával szemben: az ipari járműveknek szűk folyosókon kell tudniuk manőverezni, miközben szigorú higiéniai követelményeket is be kell tartaniuk. Ezen a területen az elektromos targoncák váltak meghatározó és nélkülözhetetlen logisztikai eszközökké. A STILL RXE 10-16C jó példa arra, hogy az ellensúlyos elektromos targoncák milyen hatékonysággal képesek megbirkózni a mindennapi raktári műveletek rendkívül dinamikus környezetével.

Az élelmiszeriparban létfontosságú higiéniai koncepció a HACCP. Ez a Hazard Analysis and Critical Control Points (veszélyelemzés és kritikus ellenőrzési pontok) rövidítése. Ez a koncepció különleges követelményeket támaszt az ilyen környezetben alkalmazott ipari járművekkel szemben: nem lehetnek érzékenyek a kopásra, csak meghatározott anyagokat lehet használni a gyártásukhoz, és mindenekelőtt nem okozhatnak károsanyag-kibocsátást. Ennek eredményeképpen gyakran az e- targoncák jelentik a megoldást.

A higiéniai előírások azonban nem az egyetlen követelmény, amelynek meg kell felelniük. Ezeknek a járműveknek szélsőséges hőmérsékleten is megbízhatóan kell működniük, valamint magas szintű teljesítményt kell fenntartaniuk több műszakban, nagy készletforgalom mellett. A lítium-ion akkumulátorokkal működő ipari járművek képesek megfelelni ezeknek a követelményeknek, de az e- targoncáknak a legkülönbözőbb helyzetekben is használhatónak kell lenniük. Erre példa a szűk folyosó, és tapasztalatok szerint csak néhány targonca képes átférni minden raktári útvonalon. A hamburgi székhelyű STILL intralogisztikai szakemberek által kifejlesztett RXE 10-16C az egyik legkompaktabb e- targonca a piacon. Mindössze 2 méter magas és 1 méter széles. Ez tökéletesen alkalmassá teszi a szállítókonténerekben, keskeny folyosókon vagy akár teherautókon belüli manőverezésre – és így ideális megoldás az élelmiszeripar számára.

Elvégre ez az egyik legnagyobb készletforgalmú iparág, ahol naponta több tonna élelmiszert kell mozgatni és szállítani. Ez azt jelenti, hogy az ebben az iparágban használt e- targoncáknak különösen mozgékonynak – és gyorsnak – kell lenniük. Az RXE 10-16C 12,5 kilométer/órás végsebességével bőven megfelel ezeknek az elvárásoknak. Ráadásul egy kipróbált és bevált szoftverprogrammal a mozgás hatékonyságát is optimalizálni tudja: a kanyarsegéd (curve speed control) révén az RXE 10-16C még a legszűkebb kanyarokban is a pályán marad. Ez megnyugtató, amikor a készletforgalom az egekbe szökik, és a munka igazán gyors tempóban halad.

Akár az élelmiszeriparban, akár a kisebb raktárakban, akár a nagy kiskereskedelmi vállalatok központi raktáraiban, ugyanaz a szabály érvényes: a raktárterület értékes erőforrás, a függőleges komissiózás és raktározás pedig a mindennapok szerves része. Kompakt mérete és nagyfokú mozgékonysága ellenére az RXE 10-16C fél tonnát képes a levegőbe emelni akár hét méter magasra is – így a raktárkezelők a lehető legjobban kihasználhatják a rendelkezésre álló raktárterületet. Mi több, a megemelt áruk biztonsága érdekében, további vezetőtámogató rendszerek megbízható túlterhelés-érzékelést biztosítanak, a kiegészítő fényrendszerek pedig figyelmeztetik a vezetőt az esetlegesen nem biztonságos manőverekre. Ez azt jelenti, hogy az olyan kompakt e- targoncák, mint az RXE 10-16C, ma már az intralogisztikai ipar szerves részét képezik – és bizonyos üzletágak számára nélkülözhetetlenek.