Connect with us

Automatizálás

Automata raktárral és kerékgyártó gépekkel bővült a Neuzer

Neuzer
Az ország legnagyobb magyar tulajdonú, független kerékpárgyára, az esztergomi Neuzer Kerékpár Kft. 750 millió forintos beruházást hajtott végre. A fejlesztés során automatizált raktárcsarnokot építettek és új kerékgyártó gépeket állítottak üzembe. A projekt 299,7 millió forintos, vissza nem térítendő támogatást nyert el a Magyar Multi Program keretében. A beruházás 18 új munkahelyet teremtett.

A beruházás során saját tulajdonú telken, a Neuzer Kft. gyártóbázisának szomszédságában 1820 négyzetméteres magasraktárat építettek, 4560 szabványos raklap kapacitással. A magasraktári csarnokba hatszintes polcrendszer és intelligens raktári irányító és nyilvántartó rendszer kapott helyet. Az új raktárban alkatrészeket tárolnak, az anyagmozgatást automata és félautomata forgóvillás targonca segíti.

A társaság eddig nyolcezer négyzetméteren tárolt kerékpárokat és alkatrészeket, azonban a megváltozott szállítási folyamatok nem biztosítják a folyamatos gyártáshoz szükséges alkatrészek határidőre való beérkezését, ezért vált szükségessé a raktárkapacitás bővítése. A felépült csarnok tetejére 160 darabból álló, 60 kWh névleges teljesítményű napelem rendszert telepítettek. A berendezés az épület világítási, hűtési és fűtési energiaigényének 100 százalékát biztosítja.

A gyártásban 370 négyzetméteres  gyártóterületen speciális elektromos kerékgyártó részleget alakítottak ki, három kerékfűző és két kerékcentrírozó gép beállításával. A gépsor napi 800 kereket képes elkészíteni és az elektromos kerékpárokhoz szükséges, 8 centi széles felnis kereket is tudják kezelni. A teljesen automata centrírozógép 0,3 milliméter tűréssel dolgozik. A gyártás fejlesztésének célja az volt, hogy minél több alkatrészt lehessen házon belül gyártani, így csökkenjen a függés a külföldi, elsősorban távol-keleti beszállítóktól.