Connect with us

Anyagmozgatás

A Linde és a Dematic is támogatja a kínai kiskereskedelmet

A Dazhang csoport egy népszerű kínai kiskereskedelmi vállalat. A vállalkozás az elmúlt években látványosan növekedett, ezért folyamatos beruházásokat hajtott végre logisztikai rendszerének fejlesztésére.

A Henan tartomány történelmi városában, Lojangban található elosztóközpontjának alapterülete 5000 négyzetméterről közel 150 ezer négyzetméterre nőtt. Ennek során egy modern logisztikai és ipari parkká fejlődött, amely egy fedél alatt egyesíti a raktározást, az elosztást és a termelést. A Kion leányvállalatai, a Linde MH és a Dematic alapvető szerepet játszottak ebben a fejlődésben.

Több mint húszéves együttműködés a Linde MH-val

2000-ben a Dazhang csoport elkezdte egy első generációs elosztóközpont építését, ahol hagyományos áruraktárakat és targoncát használtak. Abban az időben a vállalat által használt első és egyetlen targonca a Linde MH H18D dízel targonca volt.

Az online és offline (O2O) üzleti modell hatására, valamint a termékkategóriák és a kiegészítő szolgáltatások bővülésére tekintettel a raktározási és elosztási kapacitások egyre fontosabbá váltak. Ezért a Dazhang csoport azt a célt tűzte ki maga elé, hogy az elosztóközpont és a fő üzlet között ne legyen 200 kilométernél több, és az áruk három órán belül ki legyenek osztva. E cél elérése érdekében a vállalat többszörösen kibővítette elosztóközpontját, és közel 150 ezer négyzetméterre növelte alapterületét. Ebben a folyamatban a Linde MH termékeire támaszkodtak. Időközben a targoncák száma egyről több mint háromszázra nőtt. A termékkategóriák ma már az ellensúlyos targoncáktól kezdve a raktárlogisztikai berendezések számos különböző típusáig sorakoznak.

A Dematic új rekordot állít fel Kínában egy 38 méter magas hűtőház építésével

Három évvel ezelőtt a Dazhang csoport úgy döntött, hogy egy 90 ezer négyzetméteres hűtőlánc-logisztikai és élelmiszeripari termelési parkot épít, amelynek középpontjában a hűtőlánc-raktározási és -forgalmazási kapacitások megteremtése állt. A Kion csoport másik leányvállalát, a Dematicot választották, akik segítettek nekik egy magaspolcos hűtőház építésében, raklapos tároló- és kitároló berendezésekkel.

A projekt kiemelkedő jellemzője az automatizálási elem, amelyet intelligens technológia támogat. „Amellett, hogy az automatizálás masszívan megnövelte a munkánk hatékonyságát, lehetővé tette számunkra, hogy csökkentsük az alkalmazottaink munkaintenzitását, ami azt jelenti, hogy csúcsidőben minimálisra tudjuk csökkenteni a túlórákat” – magyarázza Xinjiang Guo, a logisztikai részleg vezetője. „És mindezt úgy értük el, hogy közben a személyzeti költségeket is csökkentettük.”

Az automatizált hűtőházzal és elosztóközponttal a projekt kezdeti szakaszának nagy része most már hivatalosan is üzemel: „Az alkalmazottaknak többé nem kell -20°C-on végezniük a munkát a hűtőházban, ami nagyszerű hír az alkalmazottaink egészsége és az élelmiszerbiztonság szempontjából is” – mondja Guo.

Az energiahatékonyság növelése és a stabil működés garantálása szintén rendkívül fontos volt. A megoldás erre a raktár teljes magasságának kihasználásában rejlik, a raktár alapterületének növelése nélkül. Ahogy a logisztikai részleg vezetője elmagyarázza, Kínában a magasállványos raktárak tároló- és visszakeresési rendszerekkel általában maximum 24 méter magasak. A Dematic ultramagas raktározási és kitárolási rendszere 38 méteres magasságával rekordot állít fel a hűtőraktározás terén Kínában – stabilan -18°C és -20°C közötti üzemi hőmérsékleten.