Connect with us

Anyagmozgatás

2022 legfontosabb logisztikai trendjei

Nem túl kockázatos félév eltelte után meghatározni az év trendjeit, de mivel az elmúlt hónapokban a logisztikai iparág számos komoly kihívással nézett szembe, most megtesszük. 2022 a fokozott automatizálás és a digitális átalakulás éve, de milyen más trendek alakítják még a logisztikát 2022-ben?

Nem túl kockázatos félév eltelte után meghatározni az év trendjeit, de mivel az elmúlt hónapokban a logisztikai iparág számos komoly kihívással nézett szembe, most megtesszük. 2022 a fokozott automatizálás és a digitális átalakulás éve, de milyen más trendek alakítják még a logisztikát 2022-ben?

Megvizsgálva az ágazat legígéretesebb fejleményeit, azonosítva a ma és a holnap raktárai előtt megnyíló lehetőségeket íme, a 2022 öt legfontosabb logisztikai trendje:

1. Kezet nyújtanak a robotok
A koronavírus-járvány hajtotta e-kereskedelmi fellendülés nem mutatja a lassulás jeleit. Ez a raktárakban a készletek forgalmának gyors növekedését okozza. Az egyik legjobb módja ennek a keresletnövekedésnek a kezelésére a robotika. Ezek az eszközök már rutinfeladatokat, például komissiózást végeznek. A rajintelligencia, a nagy teljesítményű érzékelők és az autonóm targoncák már nem futurisztikus elképzelések; ezek már a valós intralogisztikai folyamatok szerves részévé váltak. A technológia továbbra is gyorsan fejlődik, ami lehetővé teszi, hogy a robotok még okosabbá és hatékonyabbá váljanak.

2. Big data és összekapcsolhatóság
Nem csak a hardver (például a robotok) fejlődik. A szoftverek is egyre nagyobb teljesítményűvé válnak. Ez pedig több adatot is jelent – amelyek feldolgozásával és megértésével új távlatok nyílnak és további fejlesztések indulhatnak. E hatalmas adatmennyiségek hatékony kezeléséhez bid data elemzésekre és intelligens kapcsolódási lehetőségekre van szükség. Ezek az adatok lehetővé teszik a pontos előrejelzést és a megfelelő intézkedések ajánlását. A vállalatok képesek tanulni a múltbeli hibákból, már a korai szakaszban felismerhetik a potenciális veszélyeket, például az ellátási láncuk gyenge pontjait, és ennek megfelelően képesek módosítani a folyamataikat.

3. Többcsatornás megoldások az ellenállóbb ellátási láncokért
Az elmúlt évek megmutatták, hogy az ellátási láncok sérülékenyek lehetnek, vagy akár össze is omolhatnak a váratlan események nyomása alatt (lásd koronavírus-járvány, csip- és alapanyaghiány, konténerhiány, dugó a Suezi-csatornán, háború Ukrajnában). Hogyan lehet őket ellenállóbbá tenni? Nagyobb rugalmassággal. A többcsatornás megoldások – vagy az alternatív szállítási formák – támogathatják ezeket az erőfeszítéseket. Ha például egy heves tengeri vihar korlátozza a hajók mozgását, rendkívül előnyös, ha az árukat gyorsan és egyszerűen át lehet helyezni vasútra vagy akár közúti szállításra.

4. Helyi beszállítók az ellátás biztonságáért
Hosszú ideje az egyre kiterjedtebb és általánosabb globalizáción van a hangsúly – ami az életünk minden területére hatással van. De ez már a múlt, így azt mondhatjuk, hogy hatással volt. Az elmúlt évek és főként hónapok – gondolva Ukrajna orosz megszállására – nyugtalanító eseményei azonban a többcsatornás stratégiák térnyerését és a helyi beszállítók iránti újbóli érdeklődést eredményezték: bár a nemzetközi ellátási láncokon belül célszerű tartalék lehetőségeket keresni, a kisebb, földrajzilag behatároltabb ellátási láncok még nagyobb biztonságot nyújtanak. A régiók tehát függetlenebbek és rugalmasabban kezelhetők a rövidebb távolságok miatt.

5. A fenntarthatóság továbbra is elsődleges
A rövidebb útvonalak növekvő népszerűségét igazolja a vállalatok fenntarthatóságra törekvése. A tendenciát szerencsére a közelmúlt eseményei nem törték meg, legfeljebb csak lassítják. Remélhetőleg. Az (intra)logisztika pedig hatalmas lehetőségeket rejt magában a környezetbarátabb folyamatok tekintetében: a nagy hatótávolságú elektromos teherautók, az erőteljes elektromos targoncák, az intelligens energiagazdálkodás és az újrafelhasználható akkumulátorok csak a kezdetet jelentik. A szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére irányuló törekvés idén is – és még sok éven át – kulcsszerepet fog játszani.