Connect with us

Anyagmozgatás

Vontatóvonatok a logisztikai láncban

A just in time (jit) olyan gyártási elv, amely nélkül a mai modern ipar aligha képzelhető el. Egy összetett gyártósor megfelelő anyagokkal való ellátása pontosan mindig időben ijesztő logisztikai feladat. A vontatóvonatok ideális megoldást jelentenek e követelmények teljesítésére.

A just in time (jit) olyan gyártási elv, amely nélkül a mai modern ipar aligha képzelhető el. Egy összetett gyártósor megfelelő anyagokkal való ellátása pontosan mindig időben ijesztő logisztikai feladat. A vontatóvonatok ideális megoldást jelentenek e követelmények teljesítésére.

Akárcsak a vontatóvonatok, a jit is lean logisztika szerves része. Ennek alapelve a logisztikai folyamatok szó szerinti racionalizálása, azaz az abszolút lényegre való csökkentése – például olyan tényezők, mint a helykihasználás és az idő, de a költségek is. A következőkben bemutatjuk, hogy a lean logisztika fenegyereke, az alkatrészeket éppen időben szállító vontatóvonat milyen előnyökkel jár.

1. KISEBB FORGALOM A RAKTÁRBAN
Ahelyett, hogy több targonca külön-külön mozogna a készletért, a vontatóvonat mindig ugyanazt az útvonalat követi, és ugyanazokon az állomásokon áll meg, ahol aztán be- és kirakodnak. Az eredmény kevesebb forgalom, zaj, üzemeltetési költség és munkaerő, miközben a szállítási igények lefedettsége megmarad.

2. NAGYOBB BIZTONSÁG
Mivel kisebb a forgalom a raktárban, az alkalmazottak és a árukészlet kisebb eséllyel keverednek balesetbe.

3. MEGNÖVEKEDETT FOLYAMAT- ÉS SZÁLLÍTÁSI MEGBÍZHATÓSÁG
Ha a gyártási és szállítási idők szinkronizálva vannak, a folyamatok éjjel-nappal megbízhatóan működnek. Ez kevesebb szűk keresztmetszetet jelent a szállításban és kisebb termelési késedelmet eredményez.

4. BŐSÉGES TERMELÉS ALACSONY HELYKIHASZNÁLÁSSAL
A lecsökkentett termelési területen a vállalat nagyban profitál a vontatószerelvények helytakarékos, ciklikus működéséből.

5. EGYÉNRE SZABOTT GYÁRTÁS ÉS MEGNÖVEKEDETT TERMÉKVÁLASZTÉK
A jelenlegi vásárlói igények miatt egyre fontosabbá válik a személyre szabhatóság és a változatosság az ellátási láncokban – egy digitálisan vezérelt vontatóvonat könnyedén kielégíti ezt az igényt, mivel kisebb készletmennyiségeket is pontosan a megfelelő időben tud szállítani.

6. PÉNZÜGYI ELŐNYÖK
Egy vontatóvonat a munka hatékonyságát tekintve 2,5 hagyományos targoncát helyettesíthet. Emellett a készletraktározás és a szállítási útvonalak csökkentett helykihasználása az üzemeltetési költségek terén is megtakarítást jelent. Mindkét előny egyik oka a ciklikus üzemmód, amely nemcsak kezelhetőbbé, hanem kiszámíthatóbbá is teszi az áruszállítást.

7. JAVULÓ ERGONÓMIA
A munkavállalók egészsége és biztonsága nemcsak kiemelkedő fontosságú, hanem a zökkenőmentesen működő ellátási lánc szempontjából is elengedhetetlen. Hiszen kevesebb sérüléssel jár, miközben jelentősen javul a termelékenység. Számos vontatószerelvény lehetővé teszi, hogy a munkavállaló kiegyenesedett helyzetben dolgozhasson, és olyan kiegészítő funkciókat kínál, mint például a kocsik állítható magassága – könnyebb kezelhetőség és hozzáférhető rakományok az eredmény.

KÖVETKEZTETÉS: EGY VONAT, SOK ELŐNY
A vontatóvonatok óriási szerepet játszanak a just in time rendszerben, mivel valóban zökkenőmentessé teszik a gyártást. Ha a termelési és szállítási folyamatok szinkronizálódnak, a raktár minden működési tényezője javítható. A kevesebb és mindenekelőtt kiszámíthatóbb forgalom hatékonyabb helykihasználást és magasabb szintű biztonságot jelent minden alkalmazott számára.

TELJESEN AUTOMATIZÁLTAN A JÖVŐBE
A STILL ezt a gyakorlatban már 2019-ben bemutatta. A teljesen automatizált vontató szerelvények akár emberi segítség nélkül is be- és kirakodhatók. Az innovációt még IFOY-díjjal is jutalmazták.