Connect with us

Anyagmozgatás

Számítson a váratlanra: előrejelző analitika az intralogisztikában

Kion
Az időjárás-előrejelzésektől kezdve a forgalomtervezésen át a tőzsdéig az emberek mindig előre néznek a jövőbe. A prediktív analitika adatokat használ fel az előrejelzések elkészítéséhez, és ez alól az Ipar 4.0 sem kivétel. Az energiafogyasztást, az anyagkopást és a javítási ciklusokat egyre nagyobb pontossággal jelzik előre, lehetővé téve az intézkedések időben történő bevezetését. A Kion Group megoldásai messzemenő, adatvezérelt betekintést nyújtanak a jövőbe.

Sok tündérmesében szerepel varázsló, aki egy kristálygömbbe néz. Jóslatai általában meglehetősen homályosak és többféleképpen értelmezhetők. Más a helyzet az intralogisztika világában, ahol az ökölszabály a következő: minél több adat van, annál jobbak a jóslatok. És ezekhez bizonyosan nincs szükség varázslóra vagy kristálygömbre. Annál inkább érzékelőkre, rendszerekre, mérésekre, számításokra és empirikus adatokra.

A Kion leányvállalatának, a Linde Material Handlingnek a Linde H35-H50 sorozatú targoncái jól példázzák. A targoncákat egy felhőszerver segítségével kötik hálózatba. Ez nyújtja az átláthatóságot és a hatékonyságot, valamint valós idejű adatokat szolgáltat a használatban lévő targoncáról. “Ezek az adatok felhasználhatók a karbantartási intervallumok előrejelzésére a korábbi használati minták alapján” – magyarázza Jeremy Caddick, a Kion Industrial Trucks & Services EMEA szerviz alelnöke. “Ez lehetővé teszi számunkra, hogy még azelőtt beavatkozzunk, mielőtt bármilyen zavar hatással lenne az ügyfél üzletmenetére.”

A fenntarthatóság építőköve
Az intralogisztikai kristálygömbbe való belenézés nem trükk, hanem segít az ügyfeleknek a pontosabb tervezésben és a termelési folyamat biztonságának növelésében. A hálózatépítés pedig a fenntarthatóság terén is szerepet játszik, mégpedig az eszköz-életciklus-menedzsment formájában. A Kion Group 2050-re kibocsátásmentes akar lenni, és a legtöbb ügyfelének is hasonló céljai vannak. Ezek a fenntarthatósági törekvések attól függnek, hogy a termékeket és rendszereket hosszabb időn, néha több évtizeden keresztül is hatékonyan lehessen használni. Caddick szerint: “Ennek eléréséhez pontos információkra van szükségünk arról, hogy mekkora erőfeszítéseket és milyen költségeket igényel egy üzem fenntartható módon történő fenntartása és üzemeltetése. Minél több adat áll rendelkezésünkre az üzem életciklusáról, annál pontosabb lesz az előrejelzés”.

Így például a karbantartás terén is bevezethető egy probléma megelőző megközelítés. Közelebbről meg lehet vizsgálni, mely alkatrészek okoznak problémát? És mikor? És miért? “Az életcikluson belüli meghibásodások észlelése lehetővé teszi, hogy a karbantartási terveket és stratégiákat ennek megfelelően igazítsuk ki. Az alkatrészt még a meghibásodás előtt kicserélhetjük, így elkerülhetjük a targoncák leállását és az ügyfél számára az üzletmenet megszakítását” – magyarázza Caddick. “És ami még jobb, ezeket az adatokat megvitathatjuk a beszállítóinkkal és a gyártással, illetve javíthatjuk az alkatrészek megbízhatóságát, vagy akár átállhatunk a hosszabb élettartamú, fenntarthatóbb alternatívákra is.”

Ahelyett, hogy a múlt hibáit megismételnénk, a jövőben elkerülhetjük őket. A kristálygömbbe pillantva kiderül, hol van szükség cselekvésre. Ez azt jelenti, hogy a jövőben a targoncák a teljes életciklusuk alatt a változó vevői igényekhez igazíthatók – még azokhoz az igényekhez is, amelyekről még nem tudunk.

A flották csúcsteljesítmény-menedzsmentje
Zúgó hang hallatszik a töltőállomásokon, ami azt jelentheti, hogy itt az ebédszünet ideje. Több Linde X20 sorozatú lítiumionos targoncát csatlakoztatnak, hogy készen álljanak a következő munkára. Abban, hogy ennyi targonca egyidejű töltésekor ne fordulhasson elő váratlan áramkimaradás, fontos szerepet játszik a fiatal ifesca cég (amely stratégiai partnerséget kötött a Kion-csoporttal) által kifejlesztett vezérlőszoftver. A csúcsteljesítmény-menedzsment a vállalat belső energiahálózatainak hatékony kezelésére vonatkozik.

A mesterséges intelligenciát a különböző forrásokból származó adatok összegyűjtésére és összevonására is használják, ami azt jelenti, hogy két-három nappal előre meg tudja jósolni az áramtermelést és -fogyasztást. Ez a kézzelfoghatóbb pillantás a kristálygömbbe lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy erőforrás-hatékonyabban és előrelátóbban cselekedjenek. Az energia az évtized forró témája, és az ifesca hatalmas lépést tesz az energia szakszerűbb felhasználása felé, mint ahogyan az jelenleg történik.

Jobb előrejelzések az IoT segítségével
A kilátásokon alapuló döntések meghozatala az algoritmusokra, a magas adatminőségre és a tárgyak internetére (IoT) támaszkodik. Ez a kifejezés a fizikai és digitális tárgyak hálózatba kapcsolását írja le. Minél átfogóbban és pontosabban kommunikálnak a raktárban lévő egyes eszközök, annál jobb. Ez az elv áll a Kionhoz tartozó Dematic által kifejlesztett iQ InSights szoftver középpontjában. A szoftver az összes üzemeltetési és karbantartási információt digitális cselekvési tervvé egyesíti az ügyfelek számára. A cél itt egyértelmű: a raktárkezelés optimalizálása a prediktív adatelemzés révén. Ez messze túlmutat a prediktív karbantartási tervezésen. Ez lehetővé teszi azt is, hogy időben előre jelezzék az üzemeltetési szűk keresztmetszeteket – csúcsfázisokban, például a karácsonyi időszak előtt.

A Dematic iQ szoftver előre jelez minden olyan hatást, amely az áruforgalom megszakadásához vezethet. A valós idejű értesítések naprakészen tájékoztatják a raktárvezetőket, és lehetővé teszik számukra, hogy ellenintézkedéseket hozzanak. A Dematic InSights számítógépes karbantartás-menedzsment rendszerrel (CMMS) és az eszközkezelő (EAM) rendszerrel együtt is használható, olyan hatékony rendszert alkot, amely önállóan képes karbantartási ütemtervek és munkamegrendelések létrehozására.

Az adatharmónia kérdése
Eddig minden Kion leányvállalat a saját kristálygömbjét használta – de ez hamarosan megváltozik Jeremy Caddick szerint: “A KION Group ERP-rendszerei globális szinten radikális változáson mennek keresztül. Átfogó folyamatharmonizációra törekszünk”. Az ERP az enterprise resource planning rövidítése, amelyet az erőforrások, a tőke, a személyzet és a feladatok csoportszintű tervezéséhez és számításához használnak.

“Közös tudás és közös tapasztalat, valamint közös folyamatok és adatstruktúrák – ez az, amiért hosszú távon dolgozunk” – magyarázza Caddick. A cél egy olyan adathalmaz, amelyből a Kion valamennyi leányvállalata fontos betekintést és információt nyerhet. Véleménye szerint az adatok fokozatos harmonizációja a nagy teljesítményű analitikával és a mesterséges intelligenciával kombinálva globális üzleti átalakulást hozhat, és ezáltal teljes mértékben kihasználhatja az integrált rendszerek és a kollektív know-how eredményeként már most kibontakozó potenciált.