Connect with us

Automatizálás

Raktári automatizálás a szállítószalagoktól a robotokig

A mai raktárkezelő rendszerek olyanok, mintha egy sci-fi film jelenetét látnánk, de az innováció ezen a területen nem ma kezdődött. Menjünk vissza 120 évet, az első szállítószalagok alkalmazásáig.

A mai raktárkezelő rendszerek olyanok, mintha egy sci-fi film jelenetét látnánk, de az innováció ezen a területen nem ma kezdődött. Menjünk vissza 120 évet, az első szállítószalagok alkalmazásáig.

A raktártechnológia az 1900-as évek elején kezdett komoly fejlődésbe. Számba vettük a raktári innováció rövid történetét.

1901 – az acél szállítószalag feltalálása
A svéd (ma már multinacionális) Sandvik gépipari vállalat a múlt századfordulón találta fel az acél szállítószalagot. A szállítószalagok tartósnak és megbízhatónak bizonyultak, és az automatizált elosztás és raktározás szerves részévé váltak, masszívan növelve a termelékenységet.

1917 – a targonca
Az ausztrál Clark Equipment Companynak tulajdonítják az első targonca megépítését még 1917-ben. Ezeket „Clark Tructractors” néven ismerték, és inkább hasonlítottak egy traktorra, mint arra a targoncára, amit például a Still árul. Az 1950-es évekig a raktárak tele voltak targoncákkal, az árukat jellemzően a földszinten, hatalmas épületekben tárolták.

1950-es évek – az ASRS feltalálása
Az első automatikus tárolási és visszakeresési rendszert (ASRS) a német Demag nehézgépgyártó cég tervezte és építette, amelynek rendszere a mennyezetre szerelt állványokból állt. Az ASRS-ek ebben az időben óriási daruk voltak, amelyek nagy polcoszlopokon haladva mozgatták a nyersanyagot. Ezeket még ma is használják egyes gyártók.

1962: az első kereskedelmi ASRS
Az első ASRS 1962-ben állt üzembe, a Bertelsmann könyváruház raktárában, a németországi Güterslohban. Bár a gépet kézzel, az oszlopon lévő fülkéből irányították, mégis az automatizálás korai stádiumát képviselte lyukkártyás vezérléssel.

1980-as évek – számítógépes vezérlés
A számítógépes és informatikai megoldások jelentősen bővültek a 80-as években, a szoftvervezérelt raktártechnológiák mellett. Érzékelőket, mágneseket és lézereket alkalmaztak be a távolság és a pozíció korábban nem tapasztalt pontosságú mérésére. A fokozatmentes hajtási rendszerek egyre kevesebb energiát igényeltek, és az új rakománykezelő berendezésekkel ehyre hatékonyabbá vált az állványrendszerekben a munka.

2000-es évek: AGV
Az autonóm mobil robotnak (AMR) is nevezett automatizált irányított jármű (AGV) olyan önjáró robot, amely a padlón kijelölt vonalak vagy vezetékek mentén halad, vagy rádióhullámokat, kamerákat, mágneseket vagy lézereket használ az épületen belüli navigációhoz. Nehéz anyagok szállítására használják raktárakban és gyárakban.

 

 

Fontolja meg az intralogisztikai folyamatok automatizálását

Ez egy rendkívül produktív módja annak, hogy elkerülje a

  • a növekvő rendelésállomány miatti szállítási késedelmeket,
  • a raktárkapacitások határainak elérését,
  • a raktári dolgozók magas fizikai megterhelését,

és ezekhez hasonló problémákat.

Látogasson el megújult weboldalunkra, ahol szakértőink minden felmerülő problémára megkeresik Önnek a legjobb megoldásokat.

Automated Guided Vehicles | STILL Magyarország