Connect with us

Automatizálás

Okosraktárat fejlesztenek uniós támogatással

Okosraktár megoldás kifejlesztésén dolgozik konzorciumban a szállítmányozási- és logisztikai profilú győri Quehenberger Logistics HU Kft. és a logisztikai innovációval foglalkozó kecskeméti Evotrex Zrt.

A tájékoztatás szerint a beruházást a két cég a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) Plusz keretében nyert, mintegy 318 millió forint európai uniós támogatásból, és több mint 253 millió forint saját forrásból valósítja meg.

Ujszászi Ferenc, a Quehenberger Logistics HU Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a közel három éves projekt célja egy okosraktár megoldás kifejlesztése és bevezetése a hazai, illetve a nemzetközi raktárlogisztikai piacra, amely az Ipar 4.0 alapú technológiákra alapozva képes az anyagmozgatási és tárhelykezelési folyamatokat nyomon követhető, kontrollálható és optimalizálható szolgáltatási keretrendszerbe foglalni.    Kiemelte: a raktározási folyamatok minőségének és hatékonyságának növeléséhez alapvetően szükséges a munkafolyamatok követhetősége, hogy a kritikus pontokon az időben be lehessen avatkozni. Ehhez szükséges a különféle eseményekről (hőmérséklet, rázkódás, esés), az árumozgatási pozíciókról az információk begyűjtése, feldolgozása – fogalmazott.    Az ügyvezető szerint olyan technológiák bevezetésében gondolkodnak, melyek jelentős beruházások és átalakítások nélkül, a meglévő emberi erőforrásokra támaszkodva alkalmazhatók.

A projekt során egy olyan raktárlogisztikai szolgáltatáscsomagot dolgoznak ki, amely saját fejlesztésű, infrastruktúra nélküli beltéri helymeghatározási és mozgáselemzési IoT rendszerre alapozva képes nagy kiterjedésű raktárrendszerekben kellően pontos (1 méter alatti) 3D-s, szoftveresen skálázódó és költséghatékony helyfüggő okosraktár szolgáltatásokat nyújtani – mondta.

A megvalósuló okosraktár szolgáltatások részét képezik az árumozgatásban részt vevő egységek követése és monitorozása; a ki- és berakodási folyamatok tervezhetőségének és követésének támogatása; az árumozgatás hatékonyságának növelése és a csökkenthető forgalmi torlódások – tette hozzá.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a győri Quehenberger Logistics HU Kft. értékesítésből származó nettó árbevétele 2022-ben közel 7 milliárd forint, míg 2021-ben mintegy 5,3 milliárd forint volt. A vállalkozás 2022-ben mintegy 389 millió forint nyereséggel zárt, míg 2021-ben 185 millió forint volt az adózott eredménye.

A kecskeméti Evotrex Zrt. értékesítésből származó nettó árbevétele 2021-ben több mint 23 millió forint volt, 2020-ban viszont nem volt. A vállalkozás 2021-ben és 2020-ban is veszteséggel zárt.