Connect with us

Anyagmozgatás

Okos logisztikát mutat be a Still Stuttgartban

„Making Intralogistics Smart. Together.“ Ezzel a szlogennel mutatja be újdonságait a hamburgi székhelyű intralogisztikai és automatizálási specialista STILL az idei LogiMAT szakvásáron Stuttgartban április 25. és 27. között.

A szakemberhiány, a növekvő költségnyomás és az idővel való egyre nagyobb versenyfutás arra kényszeríti a vállalatokat, hogy automatizálják termelési vagy logisztikai folyamataikat, és áttérjenek az automatizált vezetésű járművekre (AGV). „A STILL-nél növekvő keresletet regisztrálunk a gyorsan bevezethető és skálázható automatizálási megoldások iránt” – erősíti meg Frank Müller, a STILL Brand Management vezető alelnöke. „A következő három évben ügyfeleink több mint fele olyan folyamatokat szeretne automatizálni, amelyeket ma még manuálisan kezelnek. Ennek fényében az automatizálás már régóta a STILL jövőjének stratégiai sarokköve.”

Praktikus anyagáramlás

Az idei LogiMAT-on a hamburgi automatizálási szakemberek bemutatják, hogyan működik optimálisan az automatizált anyagáramlás a gyakorlatban. Egy tipikus, számos iparágban megtalálható anyagáramlást szimulálnak: a raklapok teherautóval érkeznek a raktárba, egy automatizált EXV iGo magasemelő targonca felveszi a szállítmányt. Később a STILL ACH sorozatból egy autonóm mobil robot (AMR) veszi át a horizontális szállítást, hogy az árut továbbítsa az átrakodáshoz és a csomagoláshoz a vevő megrendelésének megfelelően. A csoport testvér vállalatának, a Dematicnak a szomszédos standján megtekintheti, hogyan néz ki ez az automatizált anyagáramlás. „A Dematic-kal való szoros együttműködés révén értékes szinergiákat használunk ki, amelyek az ügyfeleink javát szolgálják. Az így közösen kifejlesztett holisztikus automatizálási megoldások páratlanok a piacon” – biztos Frank Müller.

Megbízható targoncák

A STILL a folyamatautomatizálás terén hatalmas tapasztalatokra és a targoncáik bevált képességeire is támaszkodhat. Ezeket az automatizált áruforgalomban pontosan azokra a feladatokra használják, amelyekre optimalizálták őket. A magasemelésű targoncák a függőleges raktározási és kitárolási folyamatokért felelősek, míg az autonóm módon működő mobil robotok a vízszintes áruszállításban fürge rakományhordozóként bizonyítottak. Nemcsak a termelésben, hanem a raktári logisztikában is egyre gyakrabban alkalmazzák őket. Erősségeik különösen ott mutatkoznak meg, ahol a hely szűkös, mivel kompakt kialakításuknak köszönhetően a rakományok felvétele és kiszállítása során csak feleannyi helyet igényelnek, mint egy targonca. A STILL ezeket az AMR-eket két változatban kínálja. Az ACH belépő szintű változat QR-kódos navigációt használ a talajon való tájékozódáshoz, és költséghatékonyan integrálható a meglévő rendszerekbe. Ez a megfelelő választás mindenütt, ahol az árukat rögzített és mindig állandó útvonalakon kell szállítani. A STILL új AXH modelljét összetettebb alkalmazásokhoz tervezték. Nagyobb fokú autonómiával rendelkezik, ezért vegyes üzemben is jól boldogul – mind más AGV-kkel, például függőleges komissiózókkal vagy tolóoszlopos targoncákkal, mind pedig kézi vezérlésű targoncákkal együttműködve.

Megoldás az ügyfelek igényeire

Az automatizálási forgatókönyv mellett a STILL a LogiMAT-on mutatja be először két termékcsaládját, amelyek pontosan az ügyfelek egyedi igényeihez igazodnak. A Classic Line termékcsalád belépő szintű megoldásokat kínál, amelyek az alapvető funkciókra összpontosítanak: szabványosított, gyorsan elérhető és vonzó áron. Ez az intralogisztikai megoldása azokra az esetkre, amikor csak a lényeges dolgokra koncentrál egy vállalkozás. A belépő szintű egységek készen konfiguráltak, és így gyorsan rendelkezésre állnak.

Az Xcellence-vonal a legfejlettebb technológiát kínálja az igényes alkalmazásokhoz, nagymértékben variálható és testre szabható. Központi eleme a jövőbeli RXE sorozat: az elektromos targoncák következő generációja.

Intelligens energiagazdálkodás

További innovációként a STILL az energiagazdálkodás területén is intelligens megoldásokat mutat be a stuttgarti nemzetközi szakközönségnek: a legújabb lítium-ionos modellektől a saját üzemanyagcellás rendszerrel és intelligens töltésmenedzsmenttel rendelkező üzemanyagcellás járművekig.