Connect with us

Anyagmozgatás

LogiMAT Stuttgartban – Legújabb trendek és fejlesztések

A világ vezető targoncagyártói rengeteg újdonságot visznek az április 25-én kezdődő a LogiMAT 2023 kiállításra. Az iparági szakemberek áttekintést kaphatnak a kapcsolódó területek, például a segédrendszerek és az alternatív hajtástechnológiák jelenlegi kínálatáról is.

Az intralogisztika automatizálására irányuló összes innováció ellenére: a targoncák – legyenek azok önvezető, félautomata vagy teljesen kézi vezérlésű targoncák, emelők vagy vontatók – még mindig a mobilitás fő támaszai a raktári intralogisztikában. Az Európai Anyagmozgatási Szövetség által a World Industrial Truck Statistics (WITS) segítségével közzétett legfrissebb felmérések azt mutatják, hogy az ipari targoncák megrendelései és kiszállításai 2022-ben tovább emelkedtek, és az eladott darabszámot tekintve felülmúlják a már 2021-es kiemelkedő eredményeket. Különösen nagy kereslet mutatkozik az 1. osztályú elektromos targoncák és a 31. osztályú elektromos, alacsony emelésű gyalogos rakodógépek iránt. Összességében a gyártók becslései szerint 2022-ben mintegy 2,4 millió új megrendelést kaptak és több mint 2 millió intralogisztikai eszközt szállítottak ki. A Global Research Consulting előrejelzése szerint a globális piac 2020-hoz képest 2026-ig évente mintegy 7,6 százalékkkal tovább növekszik, ami az automatizált targoncák iránti növekvő keresletnek köszönhető. „A targoncagyártók folyamatosan finomítják berendezéseiket, lehetőséget adva a felhasználóknak az intralogisztikai szállítás további optimalizálására és racionalizálására” – jegyzi meg Michael Ruchty, a LogiMAT-ot szervező müncheni Euroexpo Messe- und Kongress-GmbH kiállítási igazgatója. „Optimalizálják a járműflottákat, és asszisztens rendszerekkel növelik a biztonságot, miközben nagymértékben beruháznak az alternatív hajtástechnológiákba és az autonóm vezetési funkciókba. A LogiMAT 2023 kiállításon a nemzetközi targoncagyártók összes legújabb innovációja megtekinthető.”

A világ vezető ipari targoncagyártói a 9. és 10. csarnokban mutatják be a targoncák, komissiózók és automatizált vezetésű járművek (AGV) legújabb innovációit és fejlesztéseit. Az iparági szakemberek olyan újdonságokat is megtekinthetnek, mint a hagyományos kormánykerék innovatív alternatívái, valamint a vezetőtámogató- és flottakezelő rendszerek, az alternatív energiaellátási technológiák, az akkumulátor- és energiagazdálkodás legújabb fejlesztései. Az energiagazdálkodás területén további innovációk és optimalizálások is megtekinthető a háromfázisú váltakozóáramú technológia, az energia-visszanyerő rendszerek, a nagyfrekvenciás töltési technológia és a hidrosztatikus hajtások integrálásával.

Következő generációs targoncák
A targoncák általános trendje, különösen Európában, az elektromos targoncák irányába mutat, amelyeket egyre összetettebb technológiákkal és a különböző munkafolyamatokat még gazdaságosabbá tevő többcélú modellek lehetőségével szerelnek fel. A legújabb járműveket úgy tervezték, hogy alacsonyabb üzemeltetési költségeket és kényelmesebb, ergonomikusabb élményt nyújtsanak a járművezetők számára. A Hubtex (10. csarnok, 10B20 stand) és a Linde Material Handling (10. csarnok, 10B21 és 10B17 stand) bejelentette, hogy új modelleket tervez kiállítani. A Hubtex bemutatja a FluX 30 sorozatot (3 tonna teherbírású osztály), az elektromos többirányú ellensúlyos targoncák új generációját, amelyet elölről és oldalról történő rakodásra egyaránt terveztek kombinált raklap- és hosszú rakományszállításhoz – mostantól elérhető árbocdőlés és a méretek akár 20 százalékos csökkenésének köszönhetően megnövelt manőverezhetőség. A Linde MH különböző premiereket jelentett be, köztük a Linde T20 SP alacsony emelős targoncát és a Linde V függőleges komissiózót, egy keskeny folyosós targoncát, amely emelhető platformmal, 14,5 méteres maximális komissiózási magassággal és 13 kilométer/óra végsebességgel rendelkezik. Moduláris felépítésének köszönhetően a Linde V különböző vezetőfülke-kialakításokat, asszisztencia-rendszereket, árbocváltozatokat, akkumulátor-méreteket és hasznos teherbírást kínál.

A Still (10. csarnok, 10B41-es stand) alacsony emelésű raklapemelő targoncákat mutat be újonnan kifejlesztett rakodókoncepcióval és összecsukható állóplatformmal, valamint bemutatja a következő generációs elektromos targoncáit az „Xcellence” és a „Classic” termékcsaládokban. Az új Classic vonalat előre konfigurált belépőszintű megoldásként tervezték, amely az alapvető funkciókra összpontosít, míg az Xcellence vonal nagymértékben variálható és testre szabható, élén a legmodernebb RXE modellekkel. A Still egy szimulált tipikus anyagmozgatási folyamatot is bemutat, hogy az automatizálási lehetőségeket az EXV iGo rendszerű nagy emelőtargoncák és a vállalat ACH sorozatából származó autonóm mobil robot (AMR) segítségével demonstrálja.

Az ír Combilift (9. csarnok, 9B45 stand) a vállalat 25. évfordulója alkalmából Stuttgartba érkezik, hogy bemutassa a C4000 többirányú targonca modell alapján kifejlesztett öt új termék közül az elsőt. Az EP Equipment Europe (10. csarnok, 10G21-es stand) bemutatja a T8-as alvázra épülő és áramvonalas ellensúlyt tartalmazó EFL sorozatú lítiumos elektromos targoncáinak optimalizált kialakítását, valamint az új XP15 AMR-t EP plug-in lítium-ion akkumulátorcsomaggal. A Baoli EMEA (10. csarnok, 10C53 stand) bemutatja a KBS 12-t, a lítium-ion akkumulátorral működő, kompakt új magas emelőtargonca-családot, amelyet belépő szintű elektromos modellként terveztek a kis és közepes méretű raktárakban történő könnyű igénybevételre.

A BYD Europe (9. csarnok, 9D17-es stand) fejlett, energiahatékony targoncákat mutat be. A legújabb ECB25i-C ellensúlyos targoncát új meghajtóegységgel és automatikus akkumulátor alvó üzemmóddal ellátott elektronikus rögzítőfékkel optimalizálták, valamint újratervezett kormánytengelyt kapott, amely csökkentett fordulási sugarat garantál. A 3,5 tonnás névleges teherbíráshoz a Stuttgartban szintén kiállított ECB35i-C ellensúlyos targonca ugyanezzel a továbbfejlesztett kormányrendszerrel és továbbfejlesztett szervokormányzással rendelkezik. A Bulmor Industries (10. csarnok, 10F50-es stand) bemutatja elektromos oldalrakodóinak új generációját, az EQ-t 5 és 18 tonna közötti emelési kapacitással, amelyet a myBulmor flottakezelő rendszerrel, valamint a moduláris HiTech energiacsomagokkal és a nagy teljesítményű motortechnológiával együtt állítanak ki.

„A szakértők úgy vélik, hogy a jövő berendezései egyre inkább az új hajtástechnológiákra, valamint a flotta- és energiagazdálkodási rendszerekre támaszkodnak majd” – jegyzi meg Ruchty kiállítási igazgató. „Ezeket a szegmenseket nemcsak a targoncagyártók szolgálják ki, hanem számos speciális cég is, amelyek Stuttgartban állítják ki új termékeiket.” Jó példa erre az Elokon (10. csarnok, 10F09-es stand), amely a felhőalapú flottakezelést egy saját Android okostelefonos alkalmazáson keresztül kezelhető targonca asszisztencia rendszerrel kombinálja – ez a kombináció innovatív felhasználói lehetőségei miatt reklámozott. A Linde MH a „Zöld teljesítmény” témáját népszerűsíti, és a 9. és 10. csarnokok közötti Rothauspark szabad területen a fenntarthatóságra és hatékonyságra optimalizált energia- és energiarendszereket mutat be.

30 százalékkal csökkentett energiaköltségek

A Hoppecke Batterien (10. csarnok, 10F32 stand) bemutatja az új Hoppecke trak multifunkciós nagyfrekvenciás töltőt, amelyet az elektrolit-keringtető rendszer és az olyan funkciók, mint a finom töltésindítás és az automatikus időkésleltetés több töltő működtetése esetén akár 30 százalékos energiaköltség-csökkentésre terveztek. A Still kiállítja a legújabb lítium-ionos modelleket, az üzemanyagcellás járműveket és az intelligens energiagazdálkodási megoldásokat tartalmazó intelligens töltésmenedzsmentet. A Linde MH külön szabadtéri területen mutatja be legújabb targoncafunkcióit, többek között a kormánykerék innovatív alternatíváit, mint például a minikerék és a joystick, a vezetőállástól függetlenített vezetőállást, amely megvédi a kezelőt a rezgésektől, valamint a különböző biztonsági és segédrendszereket.

Az alkatrész- és tartozékszállítók és gyártók szintén eljönnek a LogiMAT-ra, hogy bemutassák legújabb innovációikat, amelyek közül sok a legmodernebb érzékelőtechnológiát integrálja. A Vetter Industrie (10. csarnok, 10A11-es stand) bemutatja a SmartFork innovatív, integrált újgenerációs kamera- és érzékelőtechnológiával ellátott villák családját. A Lizzard tartozék minden eddig kiállított termékhez képest egyedülálló, a villakocsira szerelt zöld keresztlézerrel és kamerával, amely segít a kezelőnek a magasban lévő áruk egyszerű tárolásában, ellenőrzésében és kiemelésében. A CAM attachments (10. csarnok, 10A61-es stand) a LogiMAT 2023-ra egy olyan elektronikus eszközökhöz való rögzítővel érkezik, amely érzékelők segítségével érzékeli a terhelést és optimalizálja a felületi rögzítési nyomást. A vállalat egy új cellulózbála-fogót is kiállít az újrahasznosító üzemek számára, valamint egy dupla raklapos eszközt targoncákhoz. A Ravas Europe (10. csarnok, 10C75 stand) szintén képviselteti magát a LogiMAT 2023 kiállításon az iCP villáskocsis mérleg új változatával, amely Weigh in Motion technológiával rendelkezik, és amelyet a nehezen csomagolható termékek mérésére terveztek, amikor olyan tartozékokat használnak, mint a szorítók vagy forgók.