Connect with us

Zöld megoldások

Lítium-ion akkumulátorok: a KION bővíti gyártási kapacitását

Az elektromos targoncák és a villamosított raktári targoncák egyre több feladatot kapnak az európai raktárak szűk folyosóin. Ezzel a trenddel párhuzamosan az ezeket működtető lítium-ion akkumulátorok iránti kereslet is folyamatosan növekszik. Hogy ennek a keresletnek most és a jövőben is megfeleljen, a KION csoport bővíti akkugyártói kapacitását.

KION
Az elektromos targoncák és a villamosított raktári targoncák egyre több feladatot kapnak az európai raktárak szűk folyosóin. Ezzel a trenddel párhuzamosan az ezeket működtető lítium-ion akkumulátorok iránti kereslet is folyamatosan növekszik. Hogy ennek a keresletnek most és a jövőben is megfeleljen, a KION csoport bővíti akkugyártói kapacitását.

Hatalmas csarnok, fényes fényszalagok, magas polcok, különféle futószalagok és ezek között szorgalmasan dolgozó munkatársak, akik a legkülönfélébb szerszámokkal dolgoznak az akkumulátor-alkatrészeken. „A targoncák rendkívül széles skálájához gyártunk itt akkumulátorokat. Ennek következtében az akkumulátorok konfigurációi is rendkívül változatosak, ami valójában azt jelenti, hogy jelenleg nagyobb hangsúlyt fektetünk a kiváló minőségű kézi munkára, mint a nagyszabású automatizált folyamatokra” – magyarázza Carsten Harnisch, a KION New Energy Systems alelnöke és a KION Battery Systems GmbH (KBS) ügyvezető igazgatója. A KION Karlstein am Main-i akkumulátorgyárában jelenleg nyolcvan alkalmazott dolgozik a gyártásban, valamint a kutatás-fejlesztésben.

A gyártási részlegben a lítium-ion cellákat és számos más alkatrészt szerelnek össze és kábeleznek össze, hogy egy nagy teljesítményű akkumulátorrendszert alkossanak. A részegységek – mint például a „technológiai rekesz”, amely a szoftver perifériáknak ad otthont és az akkumulátornak az intelligens töltéshez szükséges „agyat” biztosítja – szintén itt készülnek. Ezek alapvető elemei az akkumulátor-rendszereknek, amelyek végül szilárd fekete dobozok formájában épülnek mindenféle ipari- és raktári targoncába. Ezek a fekete blokkok azonban nem kevesebbet rejtenek, mint az átfogó és fenntartható intralogisztika jövőjét.

Növekvő a kereslet a fenntartható megoldások iránt
2019 óta a 4000 négyzetméteres gyártócsarnokban évente több ezer 48 és 80 voltos akkumulátor készül az ellensúlyos targoncákhoz – főként a KION csoport Linde és STILL márkái számára. A KION folyamatosan bővíti kapacitásait, hogy kielégítse a fenntartható intralogisztikai megoldások iránti növekvő keresletet. „A lítium-ionos targoncák amellett, hogy lokálisan nem bocsátanak ki károsanyagot, könnyedén megállják a helyüket belső égésű motoros társaikkal szemben is. A lítium-ion technológia a hidrogénenergia mellett az egyik legtisztább utat jelenti az erőforrás-takarékos intralogisztika megvalósításához. Ezért a KION jelentős mennyiségű szakértelmet és pénzt fektet a KBS-be” – jegyzi meg Harnisch.

Évente 30 ezer akkumulátor házon belül
Az elektromos targoncák és a villamosított raktári targoncák iránti növekvő kereslet már évek óta nyilvánvaló a KION csoport számára: a 2021-es pénzügyi évben az elektromos targoncákra leadott megrendelések új rekordot döntöttek, és a teljes volumen 87 százalékát tették ki a targoncaszegmensben. Annak érdekében, hogy még jobban ki tudja elégíteni a keresletet, a KION Battery Systems most egy újabb gyártósor megnyitását tervezi, ahol a villamosított raktári targoncákban használatos 24 voltos akkumulátorok készülnek majd. A második gyártósor üzembe helyezését követően a KION Battery Systems arra számít, hogy évente akár 30 ezer akkumulátort is képes lesz gyártani.

 

Akkumulátorok felújítása
A gyártás mellett számos kutatási és fejlesztési tevékenység is zajlik Karlsteinben. Ez a munka nemcsak az új, saját fejlesztésű energiarendszerek tervezésére összpontosít, hanem az akkumulátorok első életciklusuk végén – és azon túl – történő felhasználására is. A KION New Energy Systems csapata az év eleje óta sikeresen felújították és új targoncákban használják a Linde Rental Services gépeiben szolgáló használt lítium-ion akkumulátorokat. „Ez a projekt értékes tapasztalatokkal szolgál számunkra arról, hogy miként tudjuk az akkumulátorokat egy második életciklusban megvalósíthatóan újra felhasználni ügyfeleink javára. Minél jobban meg tudjuk hosszabbítani az akkumulátorok teljes élettartamát, annál jobban csökkentjük a teljes karbon-lábnyomukat, és annál fenntarthatóbbá válik az egész technológia” – kommentálja Harnisch.