Connect with us

Szállítmányozás

Legördült a gyártósorról a legújabb Volta Zero elektromos teherautó

A Volta Trucks, a tisztán elektromos hajtású haszongépjárművek gyártója és szolgáltatója bejelentette, hogy az első legújabb generációs Volta Zero elkészült az ausztriai Steyrben.

A Volta Trucks, a tisztán elektromos hajtású haszongépjárművek gyártója és szolgáltatója bejelentette, hogy az első legújabb generációs Volta Zero elkészült az ausztriai Steyrben.

A most Steyrben elkészült Volta Zeróval a második prototípus-generáció első járműve készen áll a termékhitelesítésre. Ez a modell is tagja a Volta Zero teherautókból álló kísérleti flottának. Ezek a járművek 2022 végén és 2023 elején kerülnek hosszabb időre használatba ügyfelek számára.A flottaüzemeltetők számára lehetőség nyílik, hogy a gyakorlatban teszteljék, hogyan lehet a teljesen elektromos meghajtású közepes haszongépjárművet integrálni mindennapi működésükbe. A gyártó szerint 2023 elejére tervezik a járművek sorozatgyártásának megkezdését az ügyfelek igényei szerint.

A Volta Zero 16 tonnás, teljesen elektromos hajtású haszongépjármű, amelyet kifejezetten belvárosi áruszállításra terveztek, hogy csökkentse a belvárosi áruszállítás negatív környezeti hatását. A teherautót az alapoktól kezdve úgy tervezték, hogy 150-200 kilométeres tisztán elektromos hatótávolsággal rendelkezzen. A becslések szerint 2025-ig 1,2 millió tonna szén-dioxid-kibocsátás kerülhető el, ha ilyeneket alkalmaznak a városi logisztikában.

Mivel nincs szükség belsőégésű motorra, a vezető középen ül, a vezetési pozíció sokkal alacsonyabban van, mint a hagyományos haszongépjárművekben. Az üveggel zárt fülke széles, 220 fokos látómezőt biztosít, kiküszöbölve a veszélyes holttereket – mutat rá a Volta Trucks.

A Steyr Automotive (korábban MAN Truck and Bus Austria) 2021 augusztusában kapta meg a közel egymilliárd euró értékű gyártásról szóló szerződést. Döntő tényezőnek bizonyult a vállalat sokéves tapasztalata a haszongépjármű-gyártásban, valamint a már kész és hatékony infrastruktúra, amely lehetővé teszi a gyors piaci bevezetést. Az osztrákok a svéd Volta Trucks számára évi 14 ezer jármű gyártási kapacitást biztosítanak. Idővel a Volta Zero gyártása 510 munkahelyet teremthet, emellett 180 munkahelyet a felépítmény-gyártásban és becslések szerint kétezer munkahelyet az ellátási láncban.

2021 novemberében a Voltától a DB Schenker 1470 járművet rendelt meg. Ezt követte a Petit Forestier ezres nagyságrendű megrendelése. A Volta Trucks teljes rendelésállománya jelenleg mintegy 6500 járművet számlál, mintegy 1,4 milliárd euró értékű megrendeléssel.