Connect with us

Anyagmozgatás

Erős láncszem a STILL a Nestlé logisztikájában

A STILL önvezető járművekkel (AGV) automatizálta a Nestlé biessenhofeni termelőüzemének belső logisztikáját. A kihívást a folyamatban lévő termelés jelentette.

A STILL önvezető járművekkel (AGV) automatizálta a Nestlé biessenhofeni termelőüzemének belső logisztikáját. A kihívást a folyamatban lévő termelés jelentette.

Az automatizálás eredménye a folyamatos szállítás a nap 24 órájában, ami zökkenőmentessé teszi az áruforgalmat és csökkenti a gépeken lévő készleteket. Ezenkívül a Nestlé-termékek csomagolására szolgáló hat raktárat a gyár területén megszüntették és az új STILL Pallet Shuttle csatornaraktárban egyesítették.

A Nestlé Nutrition biessenhofeni üzemében közel 650 alkalmazott számos terméket állít elő a legmagasabb minőségi előírásoknak megfelelően. Ezek közé tartoznak olyan jól ismert márkák, mint a Beba (hipoallergén csecsemőtápszer), a Nestlé Health Science (kórházi ivó- és szondatápszerek) és a jól ismert Thomy szószok.

Az intralogisztika átszervezésének optimális megvalósítása érdekében az első lépés a leltárkészítés volt. Először digitalizálták és elemezték az érintett csarnokokat, az új épületeket az összes vonatkozó áruval és folyamattal együtt. Eilert Klatt, a Nestlé projektmenedzsere elmondta: “Ebben a barnamezős projektben, a zöldmezősökkel ellentétben, a teljes folyamatokat a 100 év alatt kinőtt telephelyünk meglévő struktúráiban kellett megterveznünk és megvalósítanunk. Az AGV-k számára a csarnokok egyenetlen padlószintjét gondosan kiegyenlítették, és néhány esetben új utakat alakítottak ki. A STILL-lel való szoros tervezésnek és koordinációnak, valamint az összes alkatrész pontos szállításának köszönhetően a belső szállítás automatizálását és a STILL Pallet Shuttle csatornatároló rendszereket szinte zökkenőmentesen és időben tudtuk üzembe helyezni.”

A keskeny folyosók miatt a Nestlé négy automatizált magas emelős targoncát alkalmaz. A STILL EXV iGo rendszerek precíz, nagy teherbírású raktári targoncák, amelyeket folyamatos ipari üzemre terveztek, és már számos automatizálási projektben bizonyítottak. Az EXV másik előnye a költséghatékony használat. Három üres raklapraktár és tűzgátló ajtók további telepítése teszi teljessé az automatizált belső szállítás új szervezetét.

Az AGV-k növelik a termelési kínálat rugalmasságát
Mi történik a gyakorlatban? A STILL AGV-k átveszik a raklapokat a görgős szállítószalag átadóállomásánál. A 360 fokos lézerszkenner segítségével biztonságosan megtervezik az utat a néha szűk és kanyargós folyosókon.

Eilert Klatt hangsúlyozta: “Az AGV-k, a gyalogosok és a sofőrös targoncák is ugyanazt az úthálózatot használják. Egy merev szállítórendszer csak szükségtelenül akadályozná a keskeny folyosókon a mozgást. Az AGV-szállítással a gyártósoraink ellátása rugalmasabban és folyamatosan, a nap 24 órájában történik. A termelés így a push-elvről a pull-elvre változott. Egy gyártósor most egyes raklapokat húz a nyersanyagokkal és a csomagolással. Lehetőség nyílt arra, hogy felszabadítsuk a sorok előtt lévő készletekkel elfoglalt területeket, és kiegyenlítsük az áruforgalmat a sorokon.” A STILL AGV-k által végzett feladatok sokfélék és változatosak. Egyrészt nyersanyagokat és csomagolóanyagokat szállítanak a termeléshez. Másrészt az automatizált EXV magasemelésű targoncák az újrahasznosítható anyagok ártalmatlanítását és az üres raklapok kiszállítását végzik.

Thomas Rothbauer, a STILL projektvezetője elmondta: “Ha a gyártás az SAP-kliensnél bejelent egy igényt, a görgős szállítórendszerben elindul egy szállítási megbízás. A folyamatban induktív érzékelők vezérlik az AGV-ket. A priorizálással az AGV felismeri, hogy a görgős szállítószalagok közül melyiket kell elsőként kiszolgálni.” A Nestlé projektmenedzsere így összegez: “Egyszerűen fogalmazva: a STILL automatizált rendszere önmagát vezérli. Nincs interfész a Nestlé gazdarendszerével, ami azt jelenti, hogy a szállítási rendszerrel sem kell törődnünk, mert az a Nestlé bonyolult informatikai struktúrája nélkül és attól függetlenül bonyolítja a szállítást.”

Az intralogisztika átszervezésével kapcsolatos másik követelmény az volt, hogy a csomagolási és gyártási segédanyagok hat raktárának feladatait és folyamatait egyetlen raktárba kell összevonni. A kompakt raktározás jelentősen növelte a rugalmasságot és értékes helyet szabadított fel.