Connect with us

Anyagmozgatás

Dinamikus anyagmozgatás károsanyag-kibocsátás nélkül

Still
Az egyre növekvő kereslet kielégítése érdekében a klímaberendezésekre, párátlanításra és fűtésre specializálódott német Trotec a legmodernebb raktárlogisztika segítségével szállítja termékeit Heinsbergből a világ minden tájára.
Az újonnan épült elosztó- és termelési központ öt hektáros tetőterületén elhelyezett napelemek nemcsak a helyszínen, hanem 1500 négyszemélyes háztartás számára is biztosítanak energiát. A Still az egyik legnagyobb – 49 ezer raklap tárolására alkalmas – állványrendszert szerelte fel a három csarnokban öt tűzszakasz határral. Főszezonban naponta akár 15 ezer megrendelést is feldolgoznak a Still elektromos- és raktári targoncáival.

A Trotec GmbH, amelynek székhelye az Észak-Rajna-Vesztfália nyugati részén fekvő Heinsbergben található, több mint három évtizede gyárt és forgalmaz fűtési és légkondicionáló berendezéseket, valamint szerszámokat és mérőműszereket az ipar, a kereskedelem és a magánháztartások számára világszerte. A folyamatos növekedés időszakában az Alsdorfban található egykori elosztó raktár megtelt. A klíma- és fűtéstechnikai vállalat – amely nemrég bekebelezte a dániai Dantherm-csoportot is – ezért egy modern logisztikai és termelési központot építtetett Heinsbergben.
Heinsbergben hét németországi raktárat vontak össze egyetlen telephelyen. Az új épületben 55 ezer négyzetméternyi nagytároló, gyártócsarnokok, irodahelyiségek és a legmodernebb IT-infrastruktúra található. Az új épület több szempontból is úttörőnek számít. Gondot fordítottak például az ergonomikus munkakörnyezet kialakítására, sok természetes fénnyel. Eközben a napelemek nemcsak magát az elosztóközpontot látják el, hanem 1500 háztartás számára elegendő áramot is termelnek.
Intralogisztikai átszervezés Az új logisztikai központban a Still ergonomikus targoncái, valamint a legmodernebb hardver- és szoftvermegoldások még hatékonyabbá teszik az alkalmazottak mindennapi munkáját, és csökkentik a fizikai megterhelést. A korábbi telephelyek központosításának köszönhetően sikerült csökkenteni a működési költségeket, emellett a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésével jelentősen javult az ökológiai lábnyom is.
A számos rakodókapunál a be- és kirakodás szinte egyidejűleg végezhető, így a Trotec folyamatosan bővülő termékkínálatának is bőséges kapacitást biztosít. Az ellátási lánc folyamatainak optimalizálása érdekében a Still tervezte és telepítette az állványrendszereket, a hamburgi intralogisztikai szolgáltató szállította a feladatokhoz legmegfelelőbb elektromos- és raktári targoncákat is. Dirk Springmann, a Trotec raktárvezetője elmondta: “Naponta körülbelül 6 ezer megrendelést szállítunk ki. A napi üzletmenetünkkel párhuzamosan már sikeresen lezártunk egy első próbát, amelynek során 40 ezer raklapot helyeztünk át 1500 kamionrakomány segítségével az alsdorfi telephelyről az új heinsbergi logisztikai központunkba.” Pontos szállítás csúcsidőben Forró nyári napokon a légkondicionálók iránti kereslet elérheti a napi 15 ezer megrendelést. A Still a szezonális kiszolgálás sikere érdekében nagyméretű behajtó állványos raktárrendszert telepített, amely 26 ezer raklap tárolási kapacitással rendelkezik. Az FM-X nyúlványos targoncák és az RX 20, valamint RX 60 villástargoncák, valamint a számos rakodókapu lehetővé teszik, hogy gyorsan ledolgozzák a rendelési csúcsokat.
A behajtó állványos tárolás esetében a mély állványok lehetővé teszik, hogy több egységnyi raklapos árut tároljanak egymás mögött, két tartósínen. Ideális nyomásérzékeny áruk vagy szezonális áruk számára, mivel a raklapok hosszú ideig a sorokban maradnak. A széles folyosós raktárban az árukat az alsó polcokról autonóm OPX iGo neo komissiózókkal szedik ki. A targonca kutya módjára követi a kísérő munkatársat egyik komissiózási pozícióból a másikba. Az OPX iGo neo önállóan kerüli el a nem kritikus akadályokat, és finoman megáll, ha veszélyt érzékel. Az intuitív távirányítóval beállítható az OPX iGo neo kezelője számára az ideális komissiózási pozíció, azaz a teherautón lévő két raklap eleje, közepe vagy vége. Az OPX iGo neo még az állvány oldalát is képes önállóan váltani munka közben, akár távirányítással, akár a megfelelő targonca oldalán lévő segédkulccsal. A váltás után a targonca magától igazodik az állványok elrendezéséhez. A hibrid követésnek köszönhetően, amely a két mozgáskövető érzékelő kombinációja, az egyik a targoncán lévő lézerrel, a másik pedig a távirányítón lévő vezeték nélküli érzékelővel, az autonóm komissiózó mindig pontosan követi emberi kísérőjét, és mindig megbízhatóan reagál a környezetére.
Az OPX iGo neo jelentősen csökkenti azt a távolságot, amelyet a kezelőnek rakományszállítás közben meg kell tennie, és akár 75 százalékos idő- és fáradságmegtakarítást is eredményezhet, mivel kevesebbszer kell fel- és leszállnia a kezelőnek.
Az új logisztikai és termelési központtal a Trotec a kapacitásait növeli, miközben csökkenti ökológiai lábnyomát. A közeljövőben máris egy másik, a belső szállítás automatizálására irányuló projektet terveznek. Ebben is számítanak a Still és a KION-csoport szakértelmére.