Connect with us

Anyagmozgatás

Automatizált magasraktárat adtak át Budapesten

A gazdaságpolitika szuverenitásának és az önellátás erősítésének kulcsszerepe van a sikeres kilábalásban – jelentette ki Varga Mihály a Hungaropharma Zrt. automatizált magasraktárának átadóján, Budapesten.

A 6,2 milliárd forintos beruházással Kelet-Közép-Európa legmodernebb gyógyszer-nagykereskedelmi raktárbázisa jött létre 3000 négyzetméteren – mondta. A Hungaropharma Budapesti Logisztikai Központjának harmadik üteme nemcsak saját készletek, valamint gyógyszergyártó partnereink készleteinek logisztikájára alkalmas, de lehetőséget ad esetleges válsághelyzeti együttműködés keretében közösségi készletek tárolása is – közölte a társaság.

A hűtött raktereket magában foglaló, 20 ezer raklap befogadására alkalmas komplexummal immár 18 500 négyzetméterre nőtt a cég raktári kapacitása. Az előző ütemben végrehajtott fejlesztésekkel együtt a beruházás 11 milliárd forintot ért el – írták.    Az „oxigénszegény” raktárban a raklapok mozgatása teljesen automatizált.

A magyar tulajdonban lévő Hungaropharma Magyarország vezető gyógyszernagykereskedő cége, piaci részesedése mintegy 40 százalék, nettó árbevétel alapján Magyarország 30 legnagyobb cége között szerepel. Évente 153 millió doboz gyógyszert értékesít, napi rendelései elérik a 12 ezret, 18,5 ezer felett van az általa forgalmazott termékek száma, gyártói és beszállítói partnereinek száma pedig 600 – hangzott el a sajtótájékoztatón.

A Hungaropharma vezérigazgatója, Feller Antal szerint a nemzetgazdasági jelentőségű beruházással az ország gyógyszerellátása még biztonságosabbá válik.    Felidézte: a logisztikai központ második ütemének fejlesztése a pandémia előtt, 2020 március-áprilisában fejeződött be, abban az időszakban, amikor megnövekedett a tárolási szükséglet.    A rendezvény végén Feller Antal elindította azt a futószalagot, amelyen keresztül az első mintaraklapot betárolták a gyógyszerlogisztikai központba.

A nyilvános cégadatok szerint a társaság konszolidált nettó árbevétele a 2021-es 419,158 milliárd forintról 460,842 milliárd forintra nőtt 2022-ben, az átfogó eredmény 3,867 milliárd forintról 5,121 milliárd forintra emelkedett ugyanebben az időszakban.