Connect with us

Automatizálás

Hogy áll a raktári automatizálással?

A raktárban végzett komissiózási és csomagolási műveletek nélkül nem teljesíthetők időben a megrendelések. A folyamat a tételek raktározási helyükről történő begyűjtésével, szükség szerinti válogatásával, a tételek megfelelő tárolókba való csomagolásával, valamint a szállításhoz és a kiszállításhoz szükséges címkézéssel kezdődik. A technológiai eszközök átalakítják a komissiózás és csomagolás módját. A zökkenőmentes rendelésteljesítési folyamat egyik fő kihívása, hogy a folyamat során az információk nem eléggé átláthatóak. Az ismétlődő feladatok automatizálásával és a kommunikáció javításával optimalizáltabb raktárat lehet létrehozni.

Az automatizálás előnyei
A cél az, hogy a tételeket a lehető legkevesebb erőforrás felhasználásával, a legalacsonyabb költséggel lehessen felvenni, becsomagolni és feladni. Ha hatékonyan tervezik meg a raktár és annak berendezését, növelhető a termelékenység, csökkenthetők a költségek, felgyorsíthatók a rendelések kiszállítása, és elkerülhetők a költséges hibák. A megrendelések mennyiségének közelmúltbeli növekedése, különösen az e-kereskedelemben, azt jelenti, hogy több személyzetre van szükség, ami a költségeket növeli. A szervezetek különböző automatizálási eszközökbe fektetnek be, mivel a manuális folyamatok lassúak, erőforrás-igényesek és már nem felelnek meg a célnak. Az automatizált eszközök kevesebb hibát és nagyobb termelékenységet jelentenek. Az automatizált eszközök a nap 24 órájában, szünetek nélkül képesek dolgozni.

Automatizálási eszközök
Az automatizálás magában foglalja a fizikai vezető nélküli berendezéseket, mint például az automatizált irányított járművek (AGV-k), az automatizált raktározási és raktározási rendszerek (ASRS), az együttműködő robotok és a gépi vezérlésű csomagolórendszerek. Az AGV-k kiválthatják a targoncákat, praktikusak és megfizethetők a kisebb raktárakban. Az automatizálási berendezések lehetővé teszik a dolgozók számára, hogy az unalmas rutinfeladatok helyett összetettebb feladatokra, például a tervezésre és a problémamegoldásra koncentrálhassanak.

Az automatizálás olyan technológiai eszközöket is magában foglal, amelyek javítják a kommunikációt. Az olyan eszközök, mint a mobilkészülékek, a viselhető eszközök, a hőmérséklet-érzékelők és a rádiófrekvenciás azonosító (RFID) szkennerek már széles körben használatosak. A szkennert hordozó drónok a raktári polcokon való elektronikus navigálással növelik a készletszámlálás sebességét és pontosságát. A gyakran Android-alapú és Bluetooth-kapcsolatot használó alkalmazásokat futtató mobil kézi eszközöket széles körben használják a kétirányú hang- vagy szöveges kommunikációra. Az intelligens szemüvegek kamerákkal vannak felszerelve, amelyek automatikusan felismerik a vonalkódokat.

A hangos komissiózás (voice picking) olyan módszer, amely intelligens hangügynököt és beszédfelismerő szoftvert használ a dolgozók feladatainak irányítására. Más alkalmazások közé tartozik a fényre szedés (pick-to-light). A fények vizuálisan jelzik a komissiózónak a következő helyet, a felvehető mennyiséget és a csomagolási helyet. Az IoT-eszközök közötti valós idejű kommunikáció csökkenti az emberi hibákat, és átláthatóságot biztosít a megrendelés teljesítési folyamatához.

Hogyan tegye meg az első lépést az automatizálás felé?
Az automatizálás felé tett első lépés az igények azonosítását, az elrendezés optimalizálását, majd a rendelkezésre álló legjobb eszközök előnyeinek elérését és összehasonlítását jelenti.

1. Állítsa fel a vállalkozásának megfelelő komissiózási folyamatot.

A fő komissiózási módszerek a következők:
-Piece picking – egyszerre egy rendelés egyszerű komissiózása és csomagolása.
-Batch picking – több rendelés komissiózása ugyanarról a raktárhelyszínről a leghatékonyabb útvonalat használva, hogy időt takarítson meg.
-Zónás komissiózás – egy kijelölt zónás területen belüli komissiózás és a zónákon át a kiszállításig a komissiózott tételek kombinálása.
-Hullám-komissiózás – a tételes és a zónás komissiózás kombinálása.

2. Tekintse át a raktár tervezését és elrendezését.

Folyamatosan javítani kell a raktár elrendezését, hogy a leghatékonyabb komissiózási útvonalakat tervezhessék meg, az egyes raktározási egységek (SKU) tárolási helyeit és a komissiózástól a csomagolásig történő átadást. A legnépszerűbb termékeknek a lehető legközelebb kell lenniük a csomagolási és feladási területhez. A gyakran együtt rendelt termékeket a raktár ugyanazon területére szükséges helyezni. Ezen apró lépések mindegyike csökkenti a hibák és késések kockázatát, miközben maximalizálja a dolgozók termelékenységét.

3. Vizsgálja meg a megfelelő automatizálási eszközöket és berendezéseket.

A lehetőségek felmérésekor figyelembe kell venni, hogy azok hogyan segítik elő a hatékony mozgást a raktár területén. Ez ideális alkalom a meglévő folyamatok felülvizsgálatára, mielőtt bármilyen döntés születne. Tesztelni kell a különböző felszerelési lehetőségeket, hogy kiderüljön, hogyan gyorsítják fel a folyamatot, és mennyire biztonságosak. A kiválasztás után meg kell fontolni, hogyan kezeljék az integrációs folyamatot.

4. Integráció.

A komissiózási és csomagolási folyamat elemeinek automatizálása és integrálása gyorsabb rendelésfeldolgozást és nagyobb biztonságot jelent a dolgozók számára, ami nagyobb vevői elégedettséghez vezet. A raktárkezelő rendszer (WMS) biztosítja a fizikai és kommunikációs eszközök integrációját, jobb áttekinthetőséget teremtve a rendeléskiszolgálás folyamatában. A WMS valós idejű betekintést nyújt bármely megrendelés állapotába, így a dolgozók nagyobb bizalmat kapnak a folyamat iránt. Lerövidítheti a megrendeléstől a kiszállításig tartó időt, miközben javítja a pontosságot és az ügyfelek elégedettségét.

A WMS-szoftver egyesíti a hozzáférhetőség, az analitika és a valós idejűség előnyeit, hogy növelje a megrendelések teljesítésének teljesítményét. Nyomon követheti az olyan termelékenységi mérőszámokat, mint például a megrendelésfogadásból származó időmegtakarítás.