Connect with us

Automatizálás

Átadták a Gebrüder Weiss 10 milliárd forintos beruházását

Gebrüder Weiss
Átadták a Gebrüder Weiss Kft. új, 10 milliárd forint értékű beruházását Dunaharasztiban: a legmodernebb technológiákkal ellátott, 10 ezer négyzetméter területű logisztikai komplexumot átrakóraktárral és logisztikai magasraktárral, valamint a hozzájuk tartozó irodákkal.

Az áruk be- és kiszállítására összesen 100 dokkolókapu áll rendelkezésre. A fejlesztéssel a vállalat központi logisztikai létesítménye 32 ezer négyzetméterre bővült, magyarországi logisztikai telephely-hálózatának összesített területe pedig megközelíti a 100 ezer négyzetmétert.

„Az elmúlt évek recesszióját követően újraéled a konjunktúra. Az ipari termelés, különösen az autó- és az elektronikai iparban tapasztalható növekedés alapján a következő években a fuvarozási és a logisztikai szolgáltatások iránti kereslet bővülésére lehet számítani” – nyilatkozta a beruházás átadása alkalmából Wolfgang Senger-Weiss, a Gebrüder Weiss igazgatótanácsának elnöke, aki hangsúlyozta: „Központi fekvése miatt Magyarország Nyugat-Európa, valamint az Adria, a Fekete-tenger és a Balkán régiók közötti áruforgalom fordítókorongja.”

Robotizált kisáruraktárak

„Az új logisztikai komplexum magas szintű automatizált rendszerekkel rendelkezik: az áruk tárolásáról és mozgatásáról intelligens technológiák gondoskodnak” – mondta Thomas Schauer, a GW Közép- és Kelet-Európa regionális vezetője. Az egyik ilyen az AutoStore által szállított automatikus tárolórendszer, amely nem polcokat használ az áruk raktáron belüli tárolására, hanem műanyag ládák jelentik a tárhelyeket. A megoldás ezeket egy alumínium vázrendszerben egymáson, közlekedőfolyosók nélkül tárolja. A tetőszintről síneken futó robotok továbbítják a tálcát munkaállomásokhoz, ahol a szedési folyamat zajlik. A rendszernek köszönhetően munkaerő megtakarítás mellett értékes tárolóhely is felszabadul. A technológia megkezdte próbaüzemét.

Cargometer – optimális helykihasználás

A hatékonyság további növelését szolgálja az a képfeldolgozási és 3D-szkennelési technológia, amely képes a mozgásban lévő targoncákkal továbbított áruk pontos méreteinek és súlyának rögzítésére. Az adatok lehetővé teszik a járművek és konténerek optimális kihasználását, csökkentve az üresen maradó helyet, ezáltal az üzemanyag-fogyasztást és a szén-dioxid-kibocsátást.

Napelemes energiarendszer

„A Gebrüder Weiss Kft. nagyvolumenű technológiai beruházásokkal javítja pozícióit a piaci versenyben” – jelentette ki Varga Bálint ügyvezető. Ennek illusztrálására elmondta, hogy az új épületrész tetején közel ezer négyzetméter, 354 kWp kapacitású napelempark létesült, amely fedezi a telephely nappali fogyasztásának jelentős részét, a kapacitás bővítése 2025-ben fejeződik be. A GW részben napenergiával tölti az elektromos targoncákat és elektromos kisteherautó-parkját, amellyel Budapest egész területén és Magyarország 50 százalékán szén-dioxid-kibocsátás nélkül végzi házhoz szállítási szolgáltatását. Ezzel havonta átlagosan 12 ezer 500 kilogramm szén-dioxidtól óvja meg a környezetet.

A következő nagyberuházás: Győr 2026

A GW Kft. hat egyenrangú, önálló menedzsmenttel és döntési jogkörrel rendelkező telephely-hálózatot épített ki, amelyben Dunaharaszti mellett Győr, Zalaegerszeg, Pécs, Szeged és Polgár telephelyeken országosan, 450 fős alkalmazotti létszámmal biztosítja azonosan magas színvonalon és minőségi mutatók mellett teljes szolgáltatási palettáját. A vállalat következő nagyberuházása Győrben 2026-ban valósul meg, ahol önálló logisztikai létesítményt kíván felépíteni.