Connect with us

Zöld megoldások

2040-re a nehézgépjárművek 85 százaléka villanyos lesz

2040-re az Európában, az Egyesült Államokban és Kínában forgalomba helyezett új haszongépjárművek 85 százaléka elektromos meghajtású lesz – derül ki a McKinsey tanácsadó cég nemrégiben készült tanulmányából.

2040-re az Európában, az Egyesült Államokban és Kínában forgalomba helyezett új haszongépjárművek 85 százaléka elektromos meghajtású lesz – derül ki a McKinsey tanácsadó cég nemrégiben készült tanulmányából.
A McKinsey szakértői által megírt „A világ felkészítése a nulla kibocsátású teherautókra” című tanulmányt a hannoveri IAA Transportation 2022 rendezvényen mutatták be. Egyik fő előrejelzése szerint a haszongépjármű-gyártók 2024-re több mint 70 nulla károsanyag-kibocsátású teherautó-modellt kínálnak majd Európában és az Egyesült Államokban, elsősorban városi és regionális szállítási feladatokra. „A haszongépjármű-ipar még gyerekcipőben jár, amikor a kibocsátás csökkentéséről van szó. A szén-dioxid-mentesítéshez vezető utat az új szabályozások, a technológiai fejlődés és természetesen a költségek, valamint a piaci és infrastrukturális dinamika fogja alakítani” – közölte Bernd Heid, a McKinsey vezető partnere és a tanulmány társszerzője. A felhasználó szemszögéből nézve a teljes tulajdonlási költség (TCO) a legfontosabb paraméter a haszongépjármű kiválasztásakor. A McKinsey elemzése szerint 2030-ra az akkumulátoros és üzemanyagcellás teherautók szinte minden szegmensben költséghatékonyabbak lesznek, mint a dízelüzemű nehézjárművek. Egyes hiánypótló alkalmazásokban a bioüzemanyagok vagy szintetikus üzemanyagok a magasabb költségek ellenére is fontos szerepet játszhatnak. Az infrastruktúra rendelkezésre állása, a teljes költség, a különböző felhasználási profilok és az energiaárak a flottaüzemeltetők vásárlási döntésének fő tényezői. „Az átalakítás jelentős beruházásokat igényel a termelési kapacitás és az infrastruktúra terén Európában, az Egyesült Államokban és Kínában. 2030-ig 12 további, egyenként évi 25 GWh kapacitású akkumulátorgyárat kell építeni; az infrastruktúra terén a töltőállomások és hidrogéntöltő állomások kiépítése 450 milliárd dolláros beruházást igényel. Az átalakítás fokozatosan fog végbemenni” – magyarázza Heid. Egy idén tavasszal több mint 400 flottaüzemeltető körében végzett globális felmérés szerint a válaszadók több mint 60 százaléka mondta, hogy már konkrét szén-dioxid-mentesítési célokat tűzött ki. A konkrét végrehajtással kapcsolatban azonban még mindig vannak fenntartások. A válaszadók mintegy harmada a rövid hatótávolságot nevezte meg az akkumulátoros teherautók bevezetésének legfőbb akadályaként, a hosszú töltési idővel együtt. Az üzemanyagcellák esetében 10-ből 3 flottamenedzser aggodalmát fejezte ki a magas karbantartási költségek és az esetlegesen magasabb teljes tulajdonlási költség miatt, míg egynegyedük a megbízhatóság miatt aggódik.